torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika print

Mehrnaz Bejne: Tog de kommersiella aktörerna långledigt?

Första omgången av årets print blev en vänlig tillställning. Av de tio bidrag som fick tillräckligt höga poäng för att ta sig vidare till jury-diskussionen hade samtliga en ideell eller samhällsfunktionell avsändare.

Publicerad: 21 februari 2023, 10:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mehrnaz Bejne, juryordförande i Månadens Print och vd Garbergs.


Ämnen i artikeln:

Månadens PrintMånadens KampanjPrintKrönikaFamiljenPrimeÅkestam Holst

Nog för att julen är välgörenhetsorganisationernas viktigaste period, men det är väl inte bara de som behöver kreativ och effektiv kommunikation den här delen av året? När juryn hade gjort första gallringen stod det i varje fall klart att det var just precis så det såg ut. Inte en enda kommersiell aktör letade sig vidare till shortlist. 

Vinnare den första omgången blev SL med budskapet ”Åk med oss istället”. I slutändan var det vardagsrealismen och den starka igenkänningen som resulterade i förstaplatsen. Det var dock framförallt enheterna utan förklarande copyrad som tog för sig i jury-rummet.

På andraplats hamnade Talitas offerkoftor. Istället för att bara rakt upp och ner säga hur dåligt det är att köpa sex, lämnade kommunikationen något åt betraktaren att fylla i. De dåliga ursäkterna är så häpnadsväckande dåliga att de oundvikligen leder till diskussion och eftertanke. Har någon verkligen sagt så? Ja, tyvärr.

På tredjeplats hamnade Diktaturkompensation. En otroligt stark idé och värdig pallplats även om jag personligen tycker att utomhusenheterna är ännu något vassare än printannonserna.

Tack och bra jobbat alla vinnare! Nästa omgång ser jag fram emot att även diskutera, bedöma och inspireras av kommunikation från Sveriges största annonsörer. Det är trots allt den kommunikation som syns och hörs mest i det offentliga rummet.

LÄS MER: Familjens SL-kampanj vann Månadens Print: ”Ville få folk att bli arga på sig själva” 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mehrnaz Bejne

Vd på Garbergs och juryordförande i Månadens Print

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev