Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika utomhus

Daniel Vaccino: GULLIGT. CHARMIGT. FRÅN VÄRMLAND.

Daniel Vaccino ger sin take på senaste jurymötet och ger svar på tal till mellanstadieläraren som sa att han aldrig skulle bli något vettigt.

Publicerad: 21 september 2021, 12:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Daniel Vaccino, juryordförande och creative director på Oatly Department of Mind Control


Ämnen i artikeln:

Daniel VaccinoMånadens KampanjUtomhusreklamOatlyOrd&Bild

Uppskattningsvis 15 minuter in i omgång tre av Månadens utomhus översköljdes jag av en total optimism för branschens framtid och för planeten jorden på det stora hela. Det var så jävla bra diskussioner liksom. Nyanserat, schyst, mångbottnat, konstruktivt, opartiskt, intresserat, klokt, just-fan-det-tänkte-jag-inte-på-aktigt. 

Varenda gång ett fejs dök upp i den digitala teams-mosaiken och tryckte av sin ”mute”-knapp, avfyrade hen ett intelligent inspel värdigt en McKinsey-konsult i högform – minus, slips, och högtravande terminologi. Jag önskar att jag kunde produktifiera all smartness i rummet eller sälja åsikterna dyrt i form av nån slags multi-disciplinär ”Think-tank” till högstbjudande kund, men för tillfället får jag nöja mig med att plita ner ovanstående observation i den här krönikan och gå vidare i livet ett uns mindre vilsen än tidigare. Detta om detta.

LÄS MER: Oatly tar dubbel pallplats – är det slut på utspel mot mjölken nu?

Vad gäller själva reklamen hade de dryga 45 inskicken (många ju!) kokats ner till en finalist-lista a tio bidrag. Vi diskuterade flitigt Försvarsmaktens första post-DDB-post-Volt-sedan-DDB-igen-kampanj, som överlag föll i god jord. MSB fick ros för sin klockrena tonträff. Spritmuseum-kampanjen splittrade juryn (på ett bra sätt). Och ”Bli ditt eget elbolag”-grejen från Ehrenstråle (förlåt jag menar BBDO) samlade glada tillrop för sitt koncept, för ambitionsnivån som sådan, mm. Sedan fanns det ett knippe bidrag som genererande ett lagom leende på läpparna utan att för den skull leda till ett direkt garv. Det mest frekventa använda adjektivet från juryn var nog ”gulligt”, tätt följt av ”charmigt”. 

Omgångens bronsmedaljör – Regntavlan från Coop Värmland – ansågs just gullig och charmig, och tillskrevs ytterligare pluspoäng tack vare Hugo Wallmos inspel i debatten, – ”Jag gillar att den gick i Värmland.”. Utan att förstå exakt vad han menade, höll alla instinktivt med. Typ, det lokala kan vara stort nog i det lilla. Eller kanske bara att Coop Värmland förtjänar samma kommunikativa respekt som, tja, Coop världen. På andraplats kom Oatlys långrandiga Nyzeeländska lansering, slagna endast av Oatlys lite fåordigare svenska kampanj Varannan Havre – där livsmedelsföretaget i fråga sänkte sin gard i syfte att locka en bredare publik. Jag jobbade personligen med denna kampanj, men vill i egenskap av juryordförande upprätthålla en diplomatisk hållning till slutresultatet.

Daniel Vaccino, juryordförande och creative director på Oatly Department of Mind Control

PS. HURRA!!!! FAN VAD ROLIGT ATT DEN VANN!!! IN YOUR FACE MELLANSTADIELÄRAREN SOM SA ATT DET ALDRIG SKULLE BLI NÅGOT VETTIGT AV MIG!!! / Danne

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Daniel Vaccino

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.