torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Krönika utomhus

Olle Langseth: ”Det är uppenbart att situationen börjat urarta”

Olle Langseth, grundare av Save our Souls och ordförande i Månadens utomhus, föreställer sig ett något annorlunda månadens-möte.

Publicerad: 27 februari 2023, 13:46

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Olle Langseth.

Foto: DDB Film


Ämnen i artikeln:

NyheterKrönikaMånadens KampanjUtomhusreklamOlle Langseth

En mörk februarikväll samlas fjorton reklamarbetare i ett glasrum på Kungsholmen för att bedöma svensk utomhusreklam. Det är första mötet för året och stämningen är aningen trevande. Plastburkar med majonnäsindränkt lax- och risblandning delas ut och ljudet av jurymedlemmarnas malande käkar ackompanjeras av svordomarna från Resumé-medarbetaren, som i vanmakt försöker koppla upp sin dator till skärmen. Till sist är de tekniska komplikationerna lösta och de tio finalbidragen uppenbarar sig på väggen. 

Först upp till diskussion är en kampanj för inkomstförsäkringar.”Jättestark copy”, menar någon; ”jag kunde verkligen relatera”. Andra håller inte med. ”Jag blir helt snurrig av den långa texten.” Diskussionen böljar fram och tillbaka tills alla inser det meningslösa i att debattera en kampanj få ändå gillar. 

Man går vidare till nästa. En installation av ett juleljus, där siffrorna som indikerar dagarna fram till julafton är utbytta mot namn på mördade kvinnor. Juryn sitter tyst och begrundar ämnets allvar. Sedan tar debatten vid om hur man ska skilja på kreativ höjd och behjärtansvärt ämne - en diskussion som förs i alla juryrum världen över. Juryn enas om att det är en bra idé, men att utomhusmediet inte riktigt gör den rättvisa.

LÄS MER: Reklamtavlor blev portal till annan tid – Nord DDB tar hem årets första Månadens utomhus

Kampanj efter kampanj passerar revy på skärmen. Juryn reagerar ömsom med glädje inför det briljanta och oväntade, ömsom med vrede inför det svagt tänkta och inkompetent utförda. 

Till sist är alla finalister grundligt genomgångna och poängsatta. Det tas paus för poängräkning. Någon plockar fram en saxofon och snart fylls rummet av eggande toner. Två jurymedlemmar lämnar rummet och kommer tillbaka med en back öl och tre flaskor gammeldansk. Stämningen stiger. Någon dukar upp snapsar på sin laptop och låter den gå laget runt. Saxofonisten hoppar upp på bordet och böjer sig bakåt och låter instrumentet råma mot takets gipsskivor. 

Nyfikna medarbetare från intilliggande kontor dyker upp, lockade av musiken och de höga skratten. En grupp revisorer försvinner men återvänder fullastade med öl, vodka och Redbull. 

Nu kokar rummet. Tre jurymedlemmar raglar med stöd av väggarna ut ur lokalen för att kollapsa i atriet utanför. Andra har klätt av sig på överkropparna och utför en djurisk dans som projiceras upp på skärmen där de tävlande bidragen nyss visats.

Dörrarna till toaletterna står på vid gavel. På knä framför en av holkarna sitter en controller från Ernst & Young med toalettringen som en frälsarkrans runt halsen och med spyorna skvalande ur halsen. 

Det är uppenbart att situationen börjat urarta. Ett par ledamöter som fortfarande har omdömet i behåll ringer fastighetens vaktbolag, och snart kliver fyra uniformerade väktare in i rummet. De skakar på huvudet åt den kaotiska scenen, men börjar sedan resolut köra ut de berusade kontorsarbetarna. Den stökiga församlingen vallas bort mot huvudingången och friska luften. 

Det sista som hörs innan de automatiska dörrarna glider igen är Resumés utsände som med klar och tydlig röst proklamerar topp tre-placeringarna i månadens omgång: 1. McDonald’s, Deals stuck in time. 2. Talita, Offerkoftorna. 3. Civil Rights Defenders, Diktaturkompensera.

Olle Langseth

Läs mer om Månadens utomhus här. 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev