onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Månadens alt. media/innovation

Apotek i spelvärlden vann Månadens alternativa

Apotek i spelvärlden vann Månadens alternativa

Utsidan räknas för en gamer. Med den insikten vann Apotek Hjärtat och Wenderfalck både spelarnas intresse och Månadens kampanj Alternativa medier med kampanjen Skins for Skins.

Publicerad: 25 februari 2020, 11:52

Ämnen i artikeln:

Apotek HjärtatWenderfalck

Innehåll

01.”Skin for skin”

Kund: Apotek Hjärtat
Byrå: Wenderfalck

Briefen som Wenderfalck fick från Apotek Hjärtat var inte den enklaste: marknadsför hudvårdsserien Spot Stop till ungdomar.

Wenderfalck gjorde inte det enklare för sig. Den populärkulturella planingen pekade på spelvärlden och engagemanget som finns där. Men många marknadsförare anser sig vara kallade till spelvärlden men ytterst få blir väl mottagna. 

Det fanns dock en insikt som kunde öppna upp för hudvård. För spelare formar sina spelkaraktärers utseenden med så kallade skins som de kan köpa, byta mot andra spelare eller vinna i spelen.

– Vissa människor bryr sig mer om hur de ser ut i spelvärlden än de gör i verkligheten, säger Petter Rudwall, creative director på Wenderfalck.

Det betyder att många spelare samlar på sig mängder med skins som de inte har användning av. Och där finns en möjlighet. Men, påpekar Petter Rudwall, det gäller att agera på spelarnas villkor. Inte försöka tvinga på nya beteenden utan skapa något helt nytt eller något som är till nytta för spelarna.

LÄS MER: Juryordförande Simon Stefansson: ”Framtiden är inte här” 

Lösningen blev ett virtuellt apotek i form av ett vanligt konto på Steam, en digital marknadsplats för både spel och skins. Spelarna kunde byta sina skins, som de ändå inte använde, mot Apotek Hjärtats hudvårdsprodukter för det verkliga livet.

– Folk var extremt positiva inför erbjudandet och de tyckte det var intressant att ett varumärke tog sig in i spelvärlden på det här sättet.

Erbjudandet spreds organiskt på spelforum och på Steam. Engagemanget blev större än vad någon hade räknat med. 

– Vi hade ju direktkontakt med målgruppen via Steam-chatten där de berättade hur kampanjen uppfattades, men öppnade även upp och pratade om liv och död.

Lagret med hudvårdsprodukter som apotek Hjärtat lagt undan för kampanjen tog snabbt slut. I stället erbjöds gamers som ville byta in sina skins en bra rabattkod. Vilket innebar att gamers blev digitalt spårbara. 

Lärdomar?

– Ska man in i gamingvärlden gäller det att erbjuda nytta och göra det på spelarnas villkor.

– Idéhöjden måste smälla högt, spelare är vana vid massiva upplevelser, så ska du doppa tårna i denna värld som varumärke – gör det då med en stark idé i ryggen, säger Petter Rudwall.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Arbetsgrupp

Fredrik Jerresand, kundansvarig

Petter Rudwall, creative director

Sara Wikberg, projektledare

Anna Åkerblad, projektledare 

Nils Nyebølle, produktionsledare

Urban Wirdheim, copywriter

Josefin Torenfält, copywriter

Philip Bratt, AD

Ellie Ekström, AD

Joel Klasén, designer

Nathalie Folkeryd, mediespecialist

Jonas Axblom, social/contentstrateg

Så tyckte juryn

En innovativ kampanj där man möter målgruppen på deras egna hemmaplan. Man har inte bara valt ett smart mediautrymme, utan man har även lyckats förstå sig på hur forumen på dessa typer av plattformar fungerar. 

Malin Sandquist, North Kingdom

-------

Man tar hellre emot råd från nån som verkligen fattar ens problem och Apoteket Hjärtat har visat med både hjärta och hjärna att de gör det. Relevansen är nästan rörande. Copyhjärtat bankar.

Paula Backman, Animal

-------

Kul, bra och smart. En enkel grundidé, men mycket fint genomförd och anpassad till målgruppen på ett perfekt sätt.

Elias Betinakis, Telia

-------

Jajamensan, här finns det relevans så det skvätter om det. Att använda sig av gamingvärlden är kanske inte helt nytt men kontexten är ju helt perfekt. Dessutom till en svårflörtad målgrupp. Till och med terminologin sitter som ett andra skinn…

Annica Brinck, Bond Communication

-------

Med en uppkäftig självklarhet visar kampanjen vad en cirkulär approach till ungas behov kan göra för att nå ut i ett forum där produkten inte alls är självklar.

Med en helt briljant koppling till sin samtid och målgrupp så visar Apotek Hjärtat upp ett genomtänkt budskap som är förankrat i allt från copy till genomförande.

Pauline Högberg, frilans

02.”Lussekattsdräkten”

Kund: Pressbyrån
Byrå: Åkestam Holst

Åkestam Holst gör årligen en lussekattskampanj för Pressbyrån under december. 2019 hade kampanjen fokus på luciatåget, ett kulturellt uttryck som blivit ett debattämne. Måste lucia vara blond? Får man var utklädd till pepparkaka? Borde lucia firas överhuvudtaget? Samtida frågor. Men varför göra det enkelt för sig? Därför ställde Åkestam Holst den relevanta frågan: Varför går inte lussekatten, som är en sån självklar del av firandet, med i luciatåget?

Svaret blev att introducera lussekatten som ny karaktär i luciatåget. Lussekattsdräkten, som såldes på samtliga Pressbyråer i hela Sverige, gjorde succér och blev snabbt en snackis i sociala medier. Många butiker sålde slut på dräkten bara några dagar efter lansering. 

Arbetsgrupp

Art Director: Andreas Karlsson

Copywriter: Noah Bramme

Creative designer: Sara Bellafesta

Projektledare: Jesper Ander

Produktionsledare: Bella Lagerquist

Social Media Manager: Rosanna Hagald

Grafisk formgivare: Jens Broman, BKRY NoA

Byråproducent: Leila Widgren

Produktion assistent: Nelly Engström

Photographer/Motion Creative: Nisse Axman, BKRY NoA

Regissör: Erik Nordenankar

Producent: Henrik Adenskog, BKRY NoA

B-foto: Johan Nurmilehto, BKRY NoA

Så tyckte juryn

Median - merchandise - tycks ha setts tidigare, men just denna nådde våra hjärtan. Ett dramaturgiskt hantverk lyfter Lussekatten och ger den en självklar plats i Luciatåget. Vi ser fram emot att få se den år efter år och hoppas att det blir en del av en långsiktig tradition.

Malin Sandquist, North Kingdom

-------

Pressbyrån har identifierat den mest uppmärksamhetsladdade scenen under hela december och hittat ett sätt att lysa bakom det mest känsloladdade vi har. Kidsen. Mediaplaceringen är lika klyftig som långsiktig – mycket mer än bara gullig. 

Paula Backman, Animal

-------

Sällan som en gammaldags säljaktivering blir så kul, bra och stor som den här. Förmodligen den kampanj i omgången som nått ut bredast och fått mest genomslag i någon slags vanlig verklighet.

Elias Betinakis, Telia

-------

Att introducera en ny karaktär i luciatåget, tänk att det skulle ta sån tid. Enkelt och smart. För mig får lussebullen gärna bli ett återkommande - helt könsneutralt - utklädningsalternativ i årets enda mediekanal med 100 procent obsvärde.

Annica Brinck, Bond Communication

-------

Med humor och hög igenkänningsfaktor visar Pressbyrån hur man dammar av något så självklart som merchandise och såg till så att vi alla ville klämma in oss i en lussekatt asap. Med en flirting till den unga queerdebatten så känns lussekatten härligt fresh och som en självklarhet i det vanligtvis stereotypa luciatåget.

Pauline Högberg, frilans

03. ”Pre-roll”

Kund: Tradera
Byrå/Kreatör: Julius Tuvenvall, Beckmans Designhögskola

Beckmansstudenten Julius Tuvenvall hade till uppgift att tolka reklam och gjorde en analog tolkning av YouTubes annonsyta pre-roll på Liljevalchs Vårsalong 2020. Samtidigt som tavlan är ett konstverk är det också en annonsyta som visar Traderas annons 30 sekunder varje nittionde sekund för tusentals besökare. Frågan som ställs är: hur mycket reklam accepterar vi?

Så tyckte juryn

En nytänkande lösning som för tankarna till konstnären Banksys konstkupp under auktionen för ”Girl With Balloon”. Frågan om det kommersiella ska in i konstvärlden lär vara en känslig diskussion, men då det är Tradera som är avsändare, som arbetar med just auktioner och konst, så fungerar detta innovativa val av mediautrymme och ger istället en ”Aha”-effekt.

Malin Sandquist, North Kingdom

-------

När jag ser ett varumärke som vågar gå in i konstvärlden på det här viset så ser jag ett starkt varumärke med glimten i ögat. Det är meta. Det är märkligt. Det är en ny arena. Och det stannar hos en betydligt längre än en tråkig gammal pre-roll.

Paula Backman, Animal

-------

Önskar att jag hade varit med i det här projektet. Det enda bidraget av alla inskickade som är 100 procent helt nytt och unikt. Är det fantastiskt eller obegripligt? Är det reklam? Är det konst? Jag svarar ja på alla frågor.

Elias Betinakis, Telia

-------

Kvällens längsta diskussion. Är det ens reklam? Är det bara konst? Vad hade hänt om avsändaren hade varit en annan? Blir en överraskad och tycker det är kul? Cementerar det uppfattningen om att reklam bara stör? Så många frågor… I princip lika många tyck. Det är väl bra? Eller?

Annica Brinck, Bond Communication

-------

Kul sätt att skapa uppmärksamhet på ett innovativt sätt i ett forum där varumärkesexponering och sponsring inte är självklart. På ett kul sätt leker Tradera med konceptet micro-influence i en macro-driven era.

Pauline Högberg, frilans

Billy Andersson

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev