Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Månadens alt. media/innovation

Månadens Alternativa medier, April-Maj 2017

Månadens Alternativa medier, April-Maj 2017

En helt ny råvara gjord på nedsmälta illegala vapen. Det prisas Åkestam Holst och Great Works för i senaste omgången av månadens alternativa media.

Publicerad: 15 juni 2017, 07:40


Innehåll

Humanium – the metal initiative

Kund: IM, individuell människohjälp

Byrå: Åkestam Holst & Great Works

Det finns fler än 500 miljoner illegala vapen i världen och varje minut skjuts någon till döds. För att förändra det tog Individuell människohjälp fram en ny råvara som de kallar för Humanium. Humanium består av nedsmälta illegala vapen och kommer i form av tackor. Tanken är att varumärken, designers och konstnärer i världen ska kunna köpa Humanium för pengar som går till att bekämpa vapenrelaterat våld i utvecklingsländer.

– I vårt samarbete med IM stod det tidigt klart att vapenrelaterat våld och illegala vapen ständigt kom tillbaka som ett problem som hindrade deras arbete. Utifrån detta växte en tanke fram som först handlade om att skapa enskilda produkter, men som under processens gång istället utvecklades till att istället lansera och sälja metallen som en råvara – Mest för att kunna skapa en hållbar lösning, i ordets alla bemärkelser, säger Johan Pihl, creative director på Great Works.

Humanium är inte en tillfällig kampanj eller gimmick, utan en plattform för att långsiktigt kunna bekämpa både illegala vapen och finansiera det fortsatta arbetet i drabbade regioner. Humanium har ingen tidsbegränsning.

Det rådde delade meningar i juryn huruvida man skulle vilja ha till exempel ett soffbord gjort av vapen som eventuellt har dödat andra människor i sitt hem. Hur stor risk ser ni där?
– Det beror nog mycket på hur man väljer att tolka symboliken. För oss ligger inte styrkan i att denna metall en gång varit vapen. Det viktiga är att Humanium symboliserar ett vapen som inte längre kan göra skada. Och som dessutom bidrar till att drabbade får hjälp och att fler vapen kan förstöras, säger Johan Pihl.

– Vi har fått förvånansvärt många förfrågningar om att tillverka vigselringar, vilket kanske indikerar att många delar den synen, men kritikerna har rätt i så mening att varje objekt tillverkat av Humanium bär på emotionella och symboliska värden man måste förhålla sig till, och det är väl lite av tanken.

Hur har samarbetet mellan Great Works och Åkestam Holst sett ut i det här projektet?
– I och med att projektet befinner sig i gränslandet mellan affärsutveckling och kommunikation föll sig samarbetet mellan Great Works och Åkestam Holst ganska naturligt. Det har varit en både krävande och komplicerad process, men samarbetet har fungerat mycket bra, både internt och tillsammans med IM.

Initialt samarbetar IM med varumärken som klockvarumärket Triwa, cykelvarumärket BikeID, arkitekten Oscar Properties, inredningsföretaget Skultuna och modevarumärkena A Day's March och Le Cord. Vill man som varumärke använda sig av Humanium måste man initialt ansöka om det.

– I framtiden kommer företag som vill använda Humanium i sin produktion sannolikt kunna köpa metallen från en auktoriserad återförsäljare. Vi kommer dock även i framtiden säkerställa att vi vet vad metallen används till innan den säljs.

– Planen är att erbjuda Humanium som ett pulver vilket underlättar logistiken. Vi kommer även etablera The Humanium Metal Initiativ i nya regioner/länder. Vi adresserar ett globalt problem och tillhandahåller ett sätt för kommersiella företag att engagera sig i frågan.

Humanium är ju nominerad i Cannes. Vad tror du om chanserna där?
– Vi är extremt stolta över att få presentera inför innovationsjuryn. Det är stort nog och viktigt för projektet. Jag vill inte spekulera vad gäller chanser, men hoppas självklart att vår presentation ska göra både projektet och IMs arbete I drabbade regioner rättvisa.

Robert Pihl, ad och medgrundare Out of Office: Blir stolt när svenska organisationer gör dessa globala arbeten som inte har ett bäst före datum. Hoppas andra nationer slår följe.

Michael Kazarnowicz, innovatonschef på Pronto: Humanium lyckas med en 'trifecta': - skapa en alternativ marknad för metallen i illegala vapen, - skapa en produkt som berättar historien om sig själv, där historien markant ökar värdet på produkten, - slussa tillbaka pengarna till de samhällen som vapnen kommer ifrån.

Jakob Westman, ad på Kärnhuset: Fantastisk idé med en produkt som inte bara lyckas berätta en relevant historia för IM, utan även adderar värde/karma hos kunden och kundens kund. Jag skulle älska att ha lite Humanium i min cykel, dragkedja, klocka eller laptop.

Åkestam Holst Noa & Great Works NoA.

Solar Egg

Kund: Riksbyggen

Byrå: Futurniture

Solar Egg är en allmän och bokningsbar bastu i Loussabacken, Kiruna. Det fem gånger fyra meter stora guldägget står där Riksbyggen utvecklar ett nytt bostadsområde. Den invigdes i samband med säljstarten av bostadsrätterna, har uppmärksammats och synts i bland annat Time Magazine, Dezeen, Dagens Industri, SVT.

Robert Pihl, ad och medgrundare Out of Office: Då jag själv aldrig blivit särskilt konstintresserad blir jag extra glad när man hittar en fusion som uppfyller både form, funktion och i detta fall skapat intresse kring Riksbyggens etablering i Kiruna. Om bostäderna blir lika uppseendeväckande lägger jag ett bud.

Michael Kazarnowicz, innovatonschef på Pronto: Solar Egg är spännande för att det är en kampanj som tar sitt avstamp i lokala sedvänjor och är gjord för lokalbefolkningen i första hand. Det är väldigt sympatiskt med kampanjer som i första hand är lokala och lyckas fylla sitt syfte, och som är tillräckligt bra för att få nationella och internationell uppmärksamhet.

Jakob Westman, ad på Kärnhuset: Blir glad och optimistisk av ett case där riktigt vass design spelar en avgörande roll. Där riktigt vass design skapar både uppmärksamhet och lokalpatriotism.

Jakob Lind projektledare, Amanda Wennö pr, Ida Torkkeli produktionsledare, Maria Lindroos art director, Linus Blom copywriter, Mats Bigert och Lars Bergström Bigert & Bergström, Lars Hässler Kompositmekanik, Hangmen AB.

The Amsterdam sneaker

Kund: KLM

Byrå: Pool

Enligt Hollänska KLM upplever turister bäst Amsterdam till fots. För att göra sak av det tog de fram en sko optimerad att upptäcka Amsterdam i som man kan kunde köpa via Tradera eller vinna genom att tävla.

Robert Pihl, ad och medgrundare Out of Office: När många varumärken tittar på digitala lojalitetsprogram i appar och RFID'n för att spara pengar så är det kul att se att KLM promenerar i motsatt riktning. Ett bra sätt att visa vad man egentligen säljer, det vill säga destinationen och ej enbart flygstolen.

Jakob Westman, ad på Kärnhuset: Gillar hur skon rymmer berättelsen om den kompakta promenadstaden, och extra förtjust i hur den rymmer 25 stycken entrébiljetter.

Johan Pödra art director, Ulf Rönnbäck copywriter, Johanna Bergbom projektledare, Johanna Törnblom produktionsledare.

Björn Ståhl: Den bra och den dåliga nyheten

Den goda nyheten – vi har en vinnare som är riktigt bra, den kommer säkert placera sig bra i internationella tävlingar nu närmast i Cannes. I metallen Humanium, gjord av metallen från beslagtagna vapen i form av en tacka, har Å&H och Great Works en vinnare. Denna metalltacka kan sedan köpas av företag och användas i tillverkningen av andra produkter, som kan skryta med att dom gör en insatts mot vapen. Om man måste säga något emot, så är casevideon otydlig. Diskussionen i juryn var lång och varierad – vad vill dom? Har dom sålt nåt? Vad användes metallen till? Vad är målsättningen? Trots allt en klockren (nåja) vinnare i Alternativ Media.

Den dåliga nyheten? Ingen av de andra bidragen var i närheten av Humanium, av lite olika skäl. Vi är nog helt enkelt ett för litet land för prestera bra Alternativa Media kampanjer fyra gånger om året. Bara nio inskickade bidrag och gång på gång kom vi på oss själva med att diskutera det som var minst dåligt med bidragen, när man helst diskuterar idéer som skapar avundsjuka för att man inte gjort dom själv.

Till viss del kan man skylla på definitionen av kategorin. Förut fanns ofta "Gerilla" med i internationella tävlingar, men det har mer eller mindre försvunnit och ersatts av underkategorier i huvudkategorierna – tex "Use of ambient media, small scale" i Direct i Cannes Lions. Det är kanske dit vi ska gå här i Sverige också? Varför inte i Guldägget?! Alltså fler underkategorier. Jag räcker upp handen för det. Men vi såg såklart fler lovande idéer, men hur mycket vi än ville – inte i denna kategori eller helt enkelt inte färdigtänkta.

Så kom igen, Alternativ Media är öppet mål – se bara till att det är alternativt.

Men tänk på - vi är kräsna.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.