Månadens alt. media/innovation
Månadens Alternativa medier, Jan-Mars 2017
På den internationella kvinnodagen höjde Fotografiska priset för män. Det gav Ord & Bild en förstaplats med stor marginal i årets första omgång av månadens alternativa media. Tvåa kom Garbergs och Amnestys "Snowden Out of Office" och trea CP+B och Frölunda HC och Bjurfors "A chair with a view".
Publicerad: 26 april 2017, 13:49
Det ojämställda priset
Kund: Fotografiska
Byrå: Ord & Bild
Den 8 mars ville Fotografiska skapa diskussion kring Sveriges ojämställda löner. Eftersom män i genomsnitt fortfarande tjänar 13 procent mer än kvinnor, tyckte museet att det inte var mer än rättvist att män också skulle betala 13 procent mer i entréavgift.
Det förhöjda priset berättade Fotografiska om via ett osponsrat inlägg på Facebook som genast blev viralt.
– Vi hade tidigare under året, via ett annat uppdrag, fått inblick i löneskillnaden mellan kvinnor och män. Så när vi tillsammans med Fotografiska började fundera på vad de skulle kunna göra för att uppmärksamma den Internationella kvinnodagen kom idén väldigt snabbt. Många skulle nog se problem med en idé som denna, men Fotografiska är en modig reklamköpare som inte är rädd för att utmana, säger Niclas Fors, creative director på Ord & Bild.
Hur har responsen på kampanjen sett ut?
– Responsen har varit massiv och övervägande positiv. Nyheten om "Det ojämställda priset" nådde långt över 20 miljoner människor på bara två dygn och av 24 500 reaktioner på Facebook var endast 0,7 procent negativa. Många människor har hört av sig och tycker att det var ett bra och viktigt statement. På sociala medier fanns såklart även en grupp människor som tyckte att initiativet var det sämsta någonsin.
Hur reagerade Fotografiskas besökare den dagen?
– De allra flesta, både män och kvinnor, förstod grejen och applåderade det hela. Endast en besökare klagade på det höjda priset. Den besökaren var man. Fotografiska önskade honom välkommen dagen efter.
Ni blev ju senare anmälda till diskrimineringsombudsmannen. Hur gick diskussionerna internt kring det?
– Hela meningen var att uppmärksamma och skapa diskussion kring ämnet ojämställdhet, så vi hade räknat med att det skulle bli lite stormigt. Få ämnen engagerar så mycket som jämställdhet. Fotografiska tror på demokrati och allas rätt att tycka vad de vill. Så om någon tycker att det är diskriminering att uppmärksamma den svenska ojämställdheten, genom att höja entrépriset för män med 13 procent under en dag, så är de i sin fulla rätt att tycka det.
Vad är status på anmälningarna nu?
– DO har meddelat att det inte kommer att ske någon tillsyn av de ärenden som inkommit.
Under mötet diskuterades det faktum att kampanjen (i alla fall inte tydligt) är kopplad direkt till Fotografiskas verksamhet (den är till exempel inte kopplad till någon specifik utställning) Hur ser ni på det?
– Även om kampanjen inte kopplar till en specifik utställning så tycker jag att den i allra högsta grad kopplar till vilka Fotografiska är. Kommunikation med syfte att göra gott riskerar alltid att kännas påklistrad och "falsk" om det inte finns en trovärdig grund hos avsändaren. När det gäller Fotografiska så finns denna grund. De har sedan starten 2010 kontinuerligt engagerat sig i frågor som rör demokrati, rättvisa och jämställdhet. Fotografiskas "why" är "Inspirera till en mer medveten värld". De belyser olika orättvisor och problem via utställningar under konceptet Fotografiska For Life (som till exempel "Ikoner") de engagerar sig i integration via Kompis Sverige och nu hjälpte de till att uppmärksamma den svenska ojämställdheten genom att införa ett ojämställt entrépris.
Pontus Caresten, copywriter på F&B: Priset är skillnaden. På riktigt för en gång skull.
Robert Pihl, ad och medgrundare Out of Office: Utförandet kan upplevas tämligen enkelt men tajing och syfte är spot on. Det Fotografiska gjort är inte enbart att vinna (nästan) alla besökarnas hjärtan och förtroende. De bygger sitt employer brand starkare och medarbetarna ska känna stolhet att man ej tänker i gamla banor. Jag hänger på låset på lördag.
Peter Jansson Ling projektledare, Niclas Fors cd/ad, Mats Åstrand copywriter, Malin Lundquist produktionsledare, Karl Skoog head of marketing, Margita Ingwall kommunikationschef, Per Broman head of culture.
Snowden out of office
Kund: Amnesty
Byrå: Garbergs
Amnesty ville samla in underskrifter på ett upprop för att benåda Edward Snowden. För att nå ut användes de kanaler som Snowden avslöjade massövervakning av – privata telefonsamtal och mejl. Ring 073 321 96 91 eller mejla testread@hotmail.com för att ta del av de personliga budskapen från Snowden.
Pontus Caresten, copywriter på F&B: Som 33-årig svennereklamare tänker man sällan på risken att bli övervakad och de konsekvenser det kan få. Men när man blir uppmanad att använda Edward Snowdens röst i sin telefon, gör man precis det. En viktig tankeställare.
Robert Pihl, ad och medgrundare Out of Office: Triggande kampanj med fantastisk räckvidd av Svenska Amnesty som väcker många frågor... Kanske är just du bevakad när du läser detta... När du egentligen borde skriva en offert.
Sebastian Smedberg ad, Per Forssberg copy, Ellinor Ekström digital designer, Anna Alfonzetti produktionsledare, Nasim Kabiri pr & aktivering, Robin Lidbom motion graphic, Najeb Albakar film och ateljeassistent, Redpipe ljudproduktion.
A chair with a view
Kund: Frölunda HC och Bjurfors
Byrå: CP+B Scandinavia
Frölunda HC ville visa det riktiga värdet i att ha en säsongsplats. Att du inte bara får någonstans att sitta; du får ett andra hem. Så ihop med Frölundas partner Bjurfors tog de några lediga stolar i arenan och behandlade dem precis som om de var hem utan ägare i Bjurfors digitala bostadstjänst.
Pontus Caresten, copywriter på F&B: Ibland blir det krystat att krocka två olika världar. Ibland blir det väldigt bra. Frölunda träffar målgruppen perfekt när de liknar säsongsplatsen vid ett andra hem.
Robert Pihl, ad och medgrundare Out of Office: Då just partnerskap och evenemang ligger mig varmt om hjärtat är detta min favorit. Jag gissar att många "sponsorer" inom svensk idrott ledsnat på att leta igenom matchprogrammen efter sin logotyp med frusna fingrar och insett att det enda åskådarna gör... är att sätta sig på informationen för att undvika jobbig blåskatarr. Att man lyckats aktivera sin "sponsor" med sin faktiska verksamhet och skapa engagemang inom sitt community är glädjande att se. Heja Frölunda!
Markus Lindsjö creative director, Malin Saarinen art director, Julia Gillgren copywriter, Petter Brink projektledare, Skvader Media foto och klipp.
Björn Ståhl: Motivera varför bidraget är alternativt!
Inte så överraskande började vi med en lång diskussion om att definiera alternativa medier. Vad är alternativt, vad är inte. Det är ju lätt att detta blir en slags skräpkategori där man skickar in något i en annan kategori och så chansar man i alternativa medier. Det kan ju gå. Men det är lika bra att sätta stopp redan nu – det kommer inte gå. Funkar det i en annan kategori så är det sannolikt inte alternativt media. Det är skillnad på alternativt användande av media, och alternativt media. Men det finns ju gråzoner. Smart tips för framtiden – gör som i Cannes och motivera varför bidraget är alternativt.
27 bidrag blev en shortlist på åtta. En föll bort av ovan nämnda skäl, sju kvar. Vinnaren var glasklar med nästan dubbelt så många poäng än tvåan. Fotografiskas höjning av priset för män på Internationella kvinnodagen gick hem. Vi gillade att det just var en höjning av priset, inte en sänkning för kvinnor, vilket kanske hade varit enklast. Varför är detta alternativt? Priset trycktes ju på biljetten. Tror den kan ta för sig i Cannes, om casevideon blir bra. Diskussionen kring tvåan Amnestys "Snowden out of office" var livligare – vad vill dom, varför, till vem. En rörigt case som efter en stunds analyserande ändå landade bra. Trean för Frölunda Hockey var den verkliga vattendelaren – är detta verkligen ett alternativt media?! Kolla filmen och bedöm själv.
Min egen favoritidé var Popagandas smarta medialösning att gömma budskap inuti ljus som framträdde i takt med att ljuset brann ner. Tyvärr inte alternativt på grund av sin Facebook live-lösning. Hade byrån bara gjort aktiviteten ute bland folk på ett köpcentrum eller nåt och litat på organisk spridning så hade det varit klockrent. Nu kommer det nog att gå bra i nån kategori i Cannes istället. Om casevideon blir bra vill säga.
Björn Ståhl
Creative director på Ingo
Ordförande i Månadens Alternativa Media