Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Månadens content

Hårdvarurecensioner blev till metal-låtar – Lenovo och Ehrenstråhle tar hem Månadens content

Hårdvarurecensioner blev till metal-låtar – Lenovo och Ehrenstråhle tar hem Månadens content

Med ”Metal reviews” för Lenovo och ”En dålig affär för PRV tar Ehrenstråhle både guld- och silvermedalj i årets första omgång av Månadens content. ”Formeln har varit att hela tiden hitta på något nytt som underhåller, sticker ut och känns i magen, precis som all reklam borde göra.” säger Joakim Estemar, copywriter på Ehrenstråhle.

Publicerad: 19 februari 2021, 13:19

Ämnen i artikeln:

BBDO NordicsPatent och registreringsverket

Innehåll

 

01.”Metal reviews”

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Byrå: Ehrenstråhle
Kund: Lenovo

Att nå ut till den gamingintresserade målgruppen beskrivs ofta som bland det svåraste en marknadsförare kan göra. Målgruppen, ofta män mellan 18 och 30, spenderar otaliga timmar framför skärmen men installerar samtidigt en adblocker så fort de får en ny dator. 

För att hitta en väg runt annonsblockerarna och in i målgruppens hjärta valde Lenovo och Ehrenstråhle därför att satsa på något de faktiskt bryr sig om - trovärdiga sajters recensioner. I kampanjen ”Metal reviews” samlade Ehrenstråhle in recensenternas omdömen om den nya produktserien Legion och satte dem i händerna på ett metalband. Valet av genre gjordes med det övergripande konceptet ”Different is better” i åtanke, eftersom de flesta gamingkampanjer tonsätts med olika typer av elektronisk musik och dubstep.

Bandet spelade därefter in låtar och musikvideos med texterna och skickade tillbaka dem till journalisterna i fråga, journalister som högg direkt och skapade eget innehåll kring dem. Resultatet blev över 100 redaktionella publiceringar med ett beräknat annonsvärde på 12 miljoner kronor. Inte illa för en kampanj med begränsad budget. Även om själva musiken inte föll alla jurymedlemmar i smaken i smaken imponerades de av både grundidén och hur Ehrenstråhle och Lenovo fått spridning på innehållet. Content marketing framtaget av externa och trovärdiga röster, helt enkelt.

Det är inte första gången som Lenovo och Ehrenstråhles samarbete vinner framgånger. För två år sedan fick hårdvarutillverkaren mycket uppmärksamhet för kampanjen ”Silver snipers” där de med ett gäng pensionärer visade att gaming inte bara är för de uppvuxna med fiberuppkoppling.

Joakim Estemar är copywriter på Ehrenstråhle och har varit inblandad både i ”Metal Reviews” och ”Silver Snipers”

Hur föddes idén?

– Vi vet att vår målgrupp inte bryr sig om traditionell produktreklam utan istället vänder sig till recensioner när de ska köpa en ny dator. Därför började vi kika på reviews och kom på idén. Vi valde just metal för att vi trodde att det skulle bli roligt (och förlåtande när man ska göra musik av recensioner) sen påminner estetiken mycket av det man ser i gaming, säger han till Resumé.

Ni har nu flera lyckade kampanjer för Lenovo i ryggen, vad har ni lärt er under resans gång?

– Vi har mer eller mindre jobbat med samma brief under 3 år. Det är väldigt tydligt vad uppgiften är men blir allt svårare att hitta på något nytt. Vi bevisade tidigt att allt inte behöver vara high tech och att gamers bryr som samma saker som alla andra när vi startade ett gaminglag med pensionärer. Så formeln har varit att hela tiden hitta på något nytt som underhåller, sticker ut och känns i magen, precis som all reklam borde göra.

Hur ser gamingintresset i arbetsgruppen ut?

– Ehhhh….vågar vi svara på det? Vår social media manager spelar lite men i övrigt har vi inget intresse. Men det är ju omöjligt att inte bli rätt insatt efter alla dessa briefer.

Arbetsgrupp

Lenovo

Lale Johansson, Consumer Marketing Manager

Ehrenstråhle

Joakim Estemar, Copywriter

Oskar Ferm, AD

Jonna Peltonen, Projektledare

Anna Mattsson, Social media manager

Victoria Fernandez, Produktionsledare

Susanne Åström, Grafisk design

Linda Engström, Grafisk design

Lars Carlsson, Grafisk design

Satany Doughouz, Grafisk design

Videoproducent: Claudio Marino

Musikproducent: Martin Masarov

Så tyckte juryn:

Roligt, överraskande, galet och så nördigt att det går rakt in i gamerhjärtat. Top tier!

Malin Dahlberg, team leader, Spoon

------

Roligt, oväntat och olyssningsbart. Men smartnessen i att lyckas återvinna en produktrecension och göra content av något så tråkigt som ren produktinformation är det som ger bidraget vinsten.

Erik Reimers, art director, Borg & Owilli

------

Även om jag avskyr musiken så kan jag inte sitta still till denna briljanta idé. Det är smart på så

många plan att jag för ett ögonblick vilseleds att tro att det svänger.

Björn Owen Glad, innovation lead, Chiffer

------

Så smart att återvinna content i flera led och dessutom helt rätt förpackat för målgruppen. Det imponerar och inspirerar!

Evalena Liolios, vd, Curious Mind

------

Smart kampanj rakt igenom där supertorra produkttexter fick göra en kreativ resa in i rockmusikens mörkaste vrå, återvända till ursprungskällan för att sedan skickas ytterligare en vända ut i världen. Effekten fick därmed trippel skruv. Två minus kan bli ett plus, således.

Klas Lindberg, vd, Brand New Story

------

Bara att komma på idén att producera metal-låtar av användarrecensioner gör att Metal Reviews förtjänar en plats på prispallen för Månadens content. Att de sedan skickade tillbaka musikvideorna till recensenterna, och på så sätt fick spridning och blev en uppmärksammad snackis, gör att de välförtjänt denna månad kniper förstaplatsen.

Anna Thelning, redaktör, Make Your Mark

-----

Att sprida goda recensioner till målgruppen utan att de själva har valt att söka upp det är väldigt svårt. Lenovos koncept är smart, oväntat och kul! Varför stå och skryta om sina egna produkter, när man kan låta ett metal band growla om det istället? 

Mina Fagerfjäll, creative director, Splay One

 

02.”En dålig affär”

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Vimeo är blockerad under “Visa våra partners”.

Byrå: Ehrenstråhle
Kund: Patent- och registreringsverket

Gränserna mellan reklam och content marketing är någonting som varit en diskussionsfråga sedan den senare kategorin började bli ett givet val i mediemixen. Diskussionen uppstod även kring omgångens silvermedaljör ”En dålig affär”. Lagom till julhandeln släppte Patent- och registreringsverket en samling sociala medier-filmer som följer manuset för ”vanliga” produktfilmer, den glättiga voiceovern handlade dock inte om hur förträffliga produkterna var. Istället berättade den om fejkade italienska solglasögon med absolut noll UV-skydd, parfymen ”Réaction allergique” med giftigt innehåll och leksaksbjörnen ”Mr. Suffocate” med lösa delar livsfarliga för småbarn. Tanken bakom var att rikta uppmärksamhet mot piratkopierade produkter och hur man genom att köpa dem blir en del av en problematisk industri. Den som klickade på kampanjfilmerna leddes inte till någon produktsida, istället skickades man till en informationssajt från PRV där användaren både kunde läsa mer om piratkopierings baksidor men också få tips om hur man kan göra för att undvika att köpa fejkprodukter.

Arbetsgrupp

PRV

Margareta Ternell – Marknads- och kommunikationsdirektör

Anna Fanqvist – Projektledare

Sabina von Greyerz - Kommunikationschef

Ehrenstråhle

Oskar Ferm – Art Director

Joakim Estemar – Copywriter

Anna Lennström - Account Director

Mats Brun - Strategic Director

Ylva Källstedt – Account Manager

Lars Carlsson – Designer

Linda Engström – Designer

Emelie Eriksson - Designer

Andreas Silverblad – Design Director

Markus Bjurman – Creative Director

Anna Mattsson – Social Media Manager

Fredrik Widell – Digital Director

Jesper Hellmark – UI Designer

Produktionsbolag: Brickland

CG Producer: Elin Adermalm

CG Producer: Jesper Säther

CG Artist: Alexander Olsson

CG Artist: Daniel Tegeland

CG artist: Rasmus Arvidsson

CG Artist: Alex Mäki

Så tyckte juryn:

Kontrasten mellan det glättiga reklamspråket och allvaret bakom piratkopierade produkter gör budskapet ovanligt starkt. 

Malin Dahlberg, team leader, Spoon

------

Ett viktigt budskap med en ambitiös paketering. Även om distinktionen mellan att bli generisk och förbisedd i flödet, och att faktiskt få den uppmärksamhet enheterna förtjänar är svår. Oavsett så skulle man kunna önska att all konsumentinformation hade samma mängd kärlek bakom sig.

Erik Reimers, art director, Borg & Owilli

------

Genom att anamma tilltal, formspråk och känsla i flera olika produktkategorier lyckas Ehrenstråhle och Patent- och registreringsverket fånga målgruppens uppmärksamhet och vända den till medvetenhet och engagemang. Briljant ufört!

Björn Owen Glad, innovation lead, Chiffer

------

Under den glättiga ytan finns ett otroligt djup. Budskapet når fram och in, aldrig handla piratkopior. Tack!

Evalena Liolios, vd, Curious Mind

------

”Content” som en reklamare ser det. Lite för mycket yta och för lite redaktionellt tänk för min smak. Men en snygg, målgruppsanpassad och väl genomförd kampanj.

Klas Lindberg, vd, Brand New Story

------

Snygg och välgjord kampanj som svävar i gränslandet mellan content och reklam. Genom att blanda humor och allvar med snillrik och underfundig copy väcker de intresse och sprider information om riskerna med att handla billiga kopior. Ett prima exempel på när bild och bra copy jobbar tillsammans på bästa sätt.

Anna Thelning, redaktör, Make Your Mark

------

Ett nödvändigt uppmärksammande av ett viktigt ämne, utfört med en briljant idé! Snygga annonser i klassiskt produktmanér, där skenet bedrar och väcker nyfikenhet kring ämnet. Kampanjen får även förkämpen av content marketing i mig, att börja rucka på definitionen av vad content marketing kan vara. 

Mina Fagerfjäll, creative director, Splay One

03.”Jobba på jobbet”

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Byrå: Post
Kund: Pleo

Kontorslivet och de absurditeter som pågår på en arbetsplats är något som i populärkulturen ironiserats över i decennier. I LinkedIn-kampanjen ”Jobba på jobbet” anlitade byrån Post komikern Messiah Hallberg som i en talkshow träffar ledande profiler från näringslivet och ifrågasätter kontorslivets stundtals absurda verklighet. Tanken med kampanjen var att bygga varumärke för det danska företagskortet Pleo, ett företagskort som ska förenkla privata utlägg i arbetslivet. Kopplingen mellan kampanj och varumärke finns i frågorna om att ta bort det ”tråkiga” från arbetslivet, som pappersarbete och att ligga ute med pengar. Resultatet blev dubbelt så många interaktioner som Pleo tidigare haft på sitt LinkedIn-innehåll. Dessutom lyckades de genom spridningen uppnå ett pr-värde på drygt två miljoner kronor, dubbelt så mycket pengar som investerades i kampanjen. 

Arbetsgrupp

Pleo

Luke Richardson, Brand and Communications manager

Jacob Häger, Marketing manager

Johanna Vikell, Marketing Associate

Post

Henrik Haegermark, Kundansvarig

Viktoria Löwkrantz, Projektledare

Leon Burling, Strateg

Viktor Bolin, Creative Director

Sara Brandin, Art Director

Amanda Fogelin, Copywriter

Patrik Sundberg, Producent

LDL Media (produktionsbolag)

Alexander Schnelzer, Produktionsledare

Daniel Lundin, Inspelningsledare

Joel Hillbom, DOP

Emil Geidemark, Fotograf

Dennis Ulander, Fotograf

Thomas Andersson, Ljudtekniker

Så tyckte juryn:

Ett oväntat grepp för produkten som uppenbarligen fångat målgruppens uppmärksamhet.

Malin Dahlberg, team leader, Spoon

------

Linkedin är en märklig plats på internet och att då genom något så torrt som admin-humor i tv-show format lyckas sno åt sig av luften där inne tackar jag för. Det är friskt vågat från Pleo och det hade gärna förmån del varit allt vunnet för Post. Min personliga favorit.

Erik Reimers, art director, Borg & Owilli

------

Även om juryn frågade sig hur effektivt det här projektet egentligen var så är det ingen tvekan om att utförandet är toppklass. Plötsligt finns det hopp för LinkedIn!

Björn Owen Glad, innovation lead, Chiffer

------

Underhållning på Linkedin – det sticker ut och det ger resultat. Dessutom älskar man ju Messiah Hallberg.

Evalena Liolios, vd, Curious Mind

------

En humoristisk talkshow på stiffa LinkedIn? Jajamensan. Friskt vågat är hälften vunnet. Inte perfekt i tonträff men en frisk fläkt av hyfsat innehåll i ”fel” miljö piggar upp! Mitt favoritbidrag.

Klas Lindberg, vd, Curious Mind

-----

Att humor ofta kan vara en riktig tudelare blev tydligt när det här bidraget skulle diskuteras. Juryn var kluven. Inte min typ av humor så ingen personlig favorit, men intressant med ett format som i första hand producerats för LinkedIn. Men lärde vi oss nåt om Pleo egentligen?

Anna Thelning, redaktör, Make Your Mark

-----

Att våga göra narr av sin egen målgrupp är både kaxigt och modigt. Ett roligt manus och för konceptet en väldigt smart casting i Messiah Hallberg och MC Henrik Nyblom. Min enda kritik är att detta innehåll hade förtjänat en större mediebudget, så att fler hade kunnat ta del av innehållet. 

Mina Fagerfjäll, creative director, Splay One

Thomas Nilsson

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.