tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Månadens content

Månadens content, dec-jan

Månadens content, dec-jan

Efter ett mycket jämnt resultat står Visita och Borg & Owilli segrare i årets första omgång i månadens content. Yasmine Winberg

Publicerad: 1 mars 2019, 13:30


Innehåll

Världens Jobb

Kund: Visita

Byrå: Borg & Owilli

"Världens Jobb" är en satsning från Visita och ska få ungdomar att bli nyfikna på besöksnäringen och linjerna Hotell & Turism samt Restaurang & Livsmedel.

I en kampanj som riktades mot målgruppen unga 13-16 år gjordes följande insatser:

- Hemsidan varldensjobb.se.
- Webb tv-serien Choose Right med e-sportstjärnan Christopher "Get_Right Alesund och kocken Jessica Brammer.
- Vloggen "Laki testar: jobba på hotell".
- En Instagram Stories Takeover med influencern Lovisa "Lakidoris" Karlsson och kocken Amanda Holm.

–Idén växte fram över tid och formades allt eftersom teamet djupdök i Visitas tidigare satsningar och utmaningar. Vårt stora mål och det som var absolut viktigast för oss var att låta kampanjen tala målgruppens egna språk, utan att förmedla en känsla av att den kommunicerats av en farbror med kepsen bak och fram. Det skulle helt enkelt vara trovärdigt, kul och förmedlas i rätt kanaler, säger Linnea Karlsson, byråchef på Borg & Owilli.

Det är ett omfattande projekt - hur länge har ni jobbat med det?
– Den första pitchomgången gjordes redan hösten 2017 och arbetet med projektet startade i gång på allvar i mars 2018. Därefter har vi arbetat löpande under hela 2018-2019, med större dellanseringar i juli och november-januari.

Hur valde ni ut influencern Lakidoris och formen med takeovern och vloggen?
– Det kändes viktigt att hitta en influencer som inte bara var relevant för tittarna utan också hade ett genuint intresse för hotell- och restaurangbranschen. Lovisa (Lakidoris) gillade idén direkt och kom själv med kreativa tankar som fick aktiveringarna att kännas som naturliga inslag i hennes flöden. Att låta influencern vara med och forma kampanjen ger i princip alltid bäst resultat.

Kampanjen fick 250 000 visningar via de olika uttagen, varav hemsidan under november till januari fick 8000 unika besökare, enligt Linnea Karlsson.

Vad tror ni om resultaten för hur många som kommer söka till hotell och turism och restaurang och livsmedel?
– Vår förhoppning är givetvis att kampanjen ska ha en både kort- och långsiktig inverkan på resultatet, både genom att förmedla en mer modern bild av hur branschen ser ut, men också genom att mer konkret visa upp vad utbildningarna kan leda till efter studenten.

Vad har ni fått för reaktioner?
– Tittarna är väldigt positiva och intresset verkar onekligen ha väckts för besöksnäringen . Fördelen med att jobba med två så pass omtyckta och trovärdiga influencers som Lakidoris och GeT_RiGhT är att deras följare har en enorm tillit till att de ständigt vill tittarnas bästa, vilket skapar många bra interaktioner och engagerade tittare.

Björn Owen Glad: Med ”Världens Jobb” tar Borg & Owilli och Visita sig an ett verkligt samhällsproblem och försöker hitta en långsiktig lösning med hjälp av klassisk content marketing. Det är helgjutet och välgjort i alla detaljer. Om de lyckas återstår att se, men jag hoppas och tror det.

Jonatan Olsson, digital director, NY Collective: Visita väljer att använda influencers som en röst – inte som en kanal. Resultatet gör både innehåll och budskap till munsbitar för en kräsen målgrupp.

Elin Thunblom, account director på Volontaire: Relevant innehåll, snygg paketering och smarta kanalval kring en angelägen fråga. Nu ser vi fram emot att se hur ”Världens jobb” faktiskt påverkar målgrupp och gymnasieval. Skulle inte bli förvånad om intaget till gymnasielinjerna Hotell & Turism och Restaurang & Livsmedel ökar efter detta. Spot on helt enkelt.

Patrik Lythell, cd på Oh My: Jag tycker man verkligen når mottagaren utan omvägar. Och när mottagaren ställs i första rummet blir det ofta bättre.

Oscar Johansson, vd och contentstrateg på Glory Days: Skolboksexempel på content marketing: Visita har använt sina kanaler på ett effektivt sätt och satt målgruppens behov i centrum. Sättet man använt influencers på ger guldstjärna i kanten, då detta innehåll verkligen skapar värde för målgruppen och inte bara ger innehållet räckvidd.

Martin Rynvik, copywriter på Mecka: Att jobba med restaurang och hotell kan ta dig långt. Hela vägen ut i världen och ända upp till första plats i Månadens content. Grattis till ett välproducerat case!

David Borg creative director, Linnea Karlsson strategisk projektledare, Erik Reimers art director, Michaela Hamilton senior konsult, Pål Ströbaek digital producer, Amina Korlat projektledare, Carl Johan Swanson kommunikationschef och Emelie Jönsson kommunikationsansvarig Visita Stockholm.

Plåta med mobilen

Kund: Tele2/Fotografiska

Byrå: Brand New Content/Prime

"Plåta med mobilen" är en digital videokurs från Tele2 och samarbetspartnern Fotografiska. Syftet är att alla som vill bli bättre på att ta bilder med sin mobiltelefon ska få hjälp att göra det. I tio avsnitt får tittarna en informativ grundkurs i mobilfotografering där Fotografiskas huvudlärare Göran Segeholm står för utbildningen.

Här är kampanjsajten.

Björn Owen Glad: I en tid då marknadsföring i många fall blivit till underhållning eller utbildning lyckas Tele2 och Fotografiska etablera ett snyggt samarbete som befinner sig i gränslandet mellan de båda. Värdet för mottagaren är klockrent och gör hela projektet till ett slags win/win/win-situation.

Jonatan Olsson, digital director, NY Collective: Tele 2 hittar ett utmärkt sätt att få utväxling av ett sponsorskap. Formatanpassningar för instagram (där jag tycker att filmerna hör hemma) och ett mer jobbat visuellt uttryck hade gett full pott.

Anna Bjur, content manager på Borg & Owilli: Samarbetet med Fotografiska är helrätt och jag tycker man fångar målgruppen på ett smart och roligt sätt – unga vuxna som vill bli bättre på att fota proffsigt med mobilen på förfesten eller söndagsbrunchen. Plus i kanten för en väl vald strategi med egen sajt för kampanjen kompletterat med reklamfilmer och nativeartiklar. Kampanjen rullar fortfarande vilket innebär att det inte gick att utläsa tydliga resultat. Det vore roligt att se hur det har gått om ett tag!

Elin Thunblom, account director på Volontaire: Skolboksexempel på relevant content kring ett sponsorskap. Kampanjen bidrar med ett faktiskt mervärde till målgrupp och kopplar dessutom an till en pågående kulturell trend kring foto och vilja att ta högkvalitativa bilder. Gillas skarpt.

Patrik Lythell, cd på Oh My: När vi gör innehållsdriven marknadsföring glömmer vi ofta bort att grundämnet ska intressera. Ibland verkar vi tro att om vi bara prata länge nog om något blir det intressant. Så är inte fallet. Här börjar Tele2 i att ämnet ska va intressant och låter resten komma i andra hand. Så måste det nog få vara, om någon ska orka kolla.

Oscar Johansson, vd och contentstrateg på Glory Days: Bra innehåll som placerar både Tele2 och Fotografiska som kunskapsledande inom mobilfoto. Hoppas inte detta är en kortlivad kampanj, utan att man bygger vidare på innehållstemat.

Martin Rynvik, copywriter på Mecka: Äntligen nån som förklarar för mig! Som copy har jag alltid känt mig utanför när AD:n och fotografen börjar snacka ljus och vinklar. Men inte nu längre.

Brand New Content: Klas Lindberg projektledare, Charlie Åberg regissör, Stefan Bors fotograf/efterbearbetningsproducent, Alex Simmo redigering/grafik. Prime: Hanna Belander CD, Magnus Klang AD, Jennie Körnung projektledare, Elin Dahlstedt PR-specialist, Yrsa Lindberg Copy, Renée Lorenius Senior Producer. Tele2: Catharina Aspegren projektledare brand, Louise Ekman Head of B2C Communication, Maria von Holst Brand Manager.

College of Grey Gunners

Kund: Lenovo

Byrå: Ehrenstråhle

Gaming är för alla menar Lenovo. Som bevis på det startades förra året tre seniorlag som utan några förkunskaper lärde sig att spela Counter Strike. Lagen är idag aktiva och träffas flera gånger i veckan och spelar tillsammans. Enligt Lenovo är gaming verkligen för alla och för att låta fler uppleva glädjen som seniorerna förmedlar startades College of Grey Gunners. En onlinekurs i gaming där Dirty Harry och Mac 10 (medlemmar i finska laget Grey Gunners) lär ut grunderna i Counter Strike.

Björn Owen Glad: Med "College of Grey Gunners" visar Ehrenstråhle och Lenovo att satsningen på seniorlaget "Grey Gunners" lever vidare. Med ett högt underhållningsvärde fördjupar de konceptet och tar det vidare in i 2019.

Jonatan Olsson, digital director, NY Collective: Budskapet – att alla kan gejma – kommer tydligt fram i denna kampanj.

Anna Bjur, content manager på Borg & Owilli: Här lyckas Lenovo verkligen nå ut med budskapet att gaming är för alla! Riktigt bra nykundsanskaffning där jag som är noll insatt i CS:GO skrattar gott istället för att sucka uttråkat. Kan Dagny, 106 år, nätdejta, så kan väl Harry "Dirty Harry" Mälkki, 72 år, blir en baddare på gaming!

Elin Thunblom, account director på Volontaire: Om seniorlaget Grey Gunners kan lära sig att spela CS kan även jag. Uppiggande paketering av budskapet att alla kan bli gamers. Väl utfört!

Patrik Lythell, cd på Oh My: Bra att fortsätta bygga på tidigare kampanjer och inte lockas till det nya skinande hela tiden.

Oscar Johansson, vd och contentstrateg på Glory Days: Pedagogiska filmer utan krusiduller. Hade målgruppen varit 60 + hade detta innehåll varit strålande marknadsföring.

Martin Rynvik, copywriter på Mecka: En kul kreativ idé som man jobbat vidare på och lyckats skapa riktigt bra content av. Vi verkar vara många som börjar gilla Lenovo alltmer.

Jonna Peltonen projektledare, Anna Mattsson social media manager, Oskar Ferm art director, Joakim Estemar copywriter, Linda Engström grafisk formgivare, Satany Doughouz final art, Lisa Thunander final art.

Trägen vinner. Eller ger upp.

När jag valde gymnasielinje fanns knappt internet. Mina tveksamma klasskamrater fick bläddra genom tunga kataloger för att välja sin framtid. Själv hade jag dock redan bestämt mig: jag skulle bli rockstjärna.

Om internet funnits i varje hem, ficka och vrå då, i mitten av 90-talet, hade kanske vinnaren i Månadens Kampanj fått mig på andra tankar.

Inför Månadens Kampanj Content 2019 har vi justerat bedömningskriterierna med syfte att slippa ändlösa diskussioner om den eviga frågan "vad är EGENTLIGEN content marketing". Bidragen kommer bedömas utifrån fem principer som de flesta (praktiker såväl som hårklyvare) kan vara överens om.

- Hur relevant och engagerande är innehållet och hur innovativ är lösningen?
- På vilket sätt möter innehållet mottagarens behov?
- Bedrivs arbetet kampanjorienterad eller med ett långsiktigt fokus?
- Hur bygger avsändaren en relation med mottagaren?
- Hur kan man bevisa effekt på företagets övergripande affärsmål

Årets första vinnare i Månadens Kampanj Content träffar rätt på de flesta av dessa principer. Målgruppen är tydligt preciserad och innehållet är engagerande, arbetet sker långsiktigt mot tydliga mål och samarbetet med influencers är gjort på ett tilltalande sätt som adderar ett djupare värde till mottagarna än bara stjärnglans.

Om Visita lanserat Världens Jobb i mitten av nittiotalet hade mina tveksamma klasskamrater sluppit bläddra i de tunga katalogerna, och jag hade kanske kommit på bättre tankar. Jag blev ju varken rockstjärna eller kock. I alla fall inte ännu.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev