fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Månadens content

Månadens Content, November-Februari 2017

Prime tar förstaplatsen med VR-kampanjen Brandkoll i Månadens Content. Tvåa blir M&C Saatchi med Solfarmarna och trea Pool med Musikmetoden. Julia Lundin

Publicerad: 5 april 2017, 13:00


Innehåll

Brandkoll

Kund: Trygg-Hansa

Byrå: Prime

Trygg-Hansa har under många år arbetat för att flera familjer ska kunna brandöva hemma, men inte riktigt lyckats nå fram. Det var när man 2016 genomförde en undersökning som visade att över 90 procent av alla barn aldrig har brandövat hemma som det blev självklart att försöka hitta nya vägar att nå ut med budskapet.

De valde med hjälp av Prime att bygga kampanjen ”Brandkoll”, där barn via 360°film och VR-glasögon kan lära sig hur de ska agera i ett brinnande hem. Kampanjen inleddes i julas, då flest hem brinner i Sverige.

Varför passade VR bra just här?
– Det är svårt att föreställa sig en brand och när det väl gäller under stress är det därför vanligt att reagera fel istället för att agera rätt. Barn som skräms av rök, eld eller tjutande brandvarnare kan till exempel gömma sig istället för att springa ut. Men genom att brandöva hemma påverkas muskelminnet och därmed beteendet. Att det blev just VR beror på att det är ett utmärkt sätt att träna på att utrymma ett brinnande hus utan att utsätta barn för fara. Tekniken kan också göras tillgänglig för alla, allt man behöver är en mobiltelefon, säger Sara Tidholm, projektledare, Prime.

Hittills har 225 000 barn, främst i låg- och mellanstadiet, tagit del av Brandkoll och Trygg-Hansa har varit ute och instruerat i skolorna. VR-glasögon har gått att beställa på Trygg-Hansas hemsida.

– VR-glasögon blev ju dessutom årets julklapp vilket gör att många barn även har egna hemma sedan tidigare. Även om upplevelsen blir starkare i VR så är det möjligt att ta del av filmen även på YouTube eller Facebook, då som 360-gradersfilm. Målet med detta initiativ har hela tiden varit att göra det tillgängligt för så många som möjligt.

Hur har ni bedrivit marknadsföringen?
– Främst via Facebook, men också via influencers såsom Filippa Rådin som testade Brandkoll med sin familj.

Enligt Alexandra Gahnström, barnens försäkringsexpert hos Trygg-Hansa, var det mest resurskrävande, både i form av pengar och av tid, arbetet med att planera för och spela in VR-filmen.
– Vi är väldigt nöjda med resultatet av vår investering, säger hon.

Kommer ni göra en fortsättning på Brandkoll?
– Vi vill att Brandkoll ska bli en långsiktig satsning. Nu kommer produkten tas vidare till bland annat Norge och vi har inlett en dialog med flera brandkårer som vill använda materialet i sin undervisning ute bland skolelever, säger Alexandra Gahnström.

Se kampanjen här

Cecilia Wirseen, Intellecta Corporate
Precis så här VR ska användas. Genom att få uppleva sig själva inuti ett övertänt hus, och försöka orientera sig och hitta ut, når kampanjen en annars väldigt svår målgrupp: små barn. Med sig får de information som de (förhoppnignsvis) minns för resten av livet.

Melker Forssén, Spoon
Angeläget ämne och spot on brand. Kul och relevant utnyttjande av VR plus pedagogik och tonalitet som träffar rätt hos barn. Värdefullt vetande!

Carin Roeraade, Make Your Mark
Smart och kreativ användning av VR. Välskrivet manus som är anpassat för den unga målgruppen. Bygger effektivt en relation med målgruppen och vuxna i deras närhet. Kampanjens viktiga syfte behandlas med respekt och seriositet.

Mikael Owilli, Borg & Owilli
Enligt mig det bästa bidraget. Det som tilltalar mig är aspekten av att det finns en tydlig strategi och ett tydligt budskap kring kampanjen. Jag tycker också att ämnet är högst aktuellt och något som vi alla kan relatera till - barn som vuxen. Förutom den tydliga VR/360°-filmen har de även en extremt bra checklista. Den fick mig att tänka tillbaka till skolgården i fjärde klass, då man inte fick några instruktioner gällande hur eller vad man skulle göra om det började brinna. I varje fall inte utöver att vi skulle samlas vid flaggstången på skolgården. Jag tycker även att det är ett av få bidrag som får med mångfaldsaspekten, vilket också ger en extra pluspoäng från mig.

Julia Nordlund, Chiffer
Många gånger känns VR-tekniken påtvingad, som om själva tekniken blir viktigare än både idéen och utförande men i detta fall är VR en relevant teknik för budskapet.
Brandkollen är en av mina favoriter för att den utöver VR gör ett gediget och ambitiöst arbete för att sprida kunskap om hur barn ska agera vid brand.

Åsa Rydén Antonsson, Nice One
Handen på hjärtat, när sa du senast: ”Ja, det här med VR är ju jättespännande men vad 17 ska vi ha det till?” För att förklara för 100 000-tals barn vad de ska göra om det börjar brinna så klart! Smart och sinnrikt gjort om ett livsviktigt ämne.

Arbetsgrupp: Per Hansen key account manager, Sara Tidholm project manager, Nadine Le Gros och Louise Moberg creatives, Ulrika Engellau media relations specialist, Marcus Nybladh production manager, Anna Skantze sustainability

Jul hos solfarmarna

Kund: E.ON

Byrå: M&C Saatchi

Fungerar solceller mitt i den mörkaste svenska vintern? Vi bad solfarmarna Lars och Ingegärd Andersson i Sölvesborg göra en produktdemonstration. Med energi från solpaneler sparad i ett nytt lagringsbatteri tändes 1000 juleljus med gott samvete. Allt dokumenterades och spreds i olika klipp.

Se kampanjen här

Cecilia Wirseen, Intellecta Corporate
Överraskande, bra och relevant! Och nog blev jag allt lite nyfiken och önskade att jag själva bodde i villa för att testa sätta upp egna solceller

Melker Forssén, Spoon
Eon fortsätter enträget att skildra livet som solfarmare. Pedagogiskt och underhållande. Jag vill också ha solpaneler hemma!

Carin Roeraade, Make Your Mark
Informativ och effektiv kampanj som fått stor medial uppmärksamhet. Bra casting, hantverk och snyggt genomförda filmer.

Mikael Owilli, Borg & Owilli
Undervisande, roligt och snyggt, sammanfattar jag. Det behöver inte vara svårare än så. Här finns en supertydlig målgrupp i kombination med ett gediget hantverk. Jag tycker även att storyn, vilket givetvis är det primära i en content-kampanj, kommer fram och lyfts från flera olika infallsvinklar i de tre olika filmerna.

Julia Nordlund, Chiffer
Ett tydligt budskap på ett roligt och snyggt sätt som tar en till en välfylld landningssida. Hade det funnits aktiviteter i fler medier hade jag gillat den ännu mer.

Arbetsgrupp: M&C Saatchi

Musikmetoden

Kund: Yamaha Music/4Sound

Byrå: Pool

Omfattande forskning visar att spela musik gör dig både mer stresstålig och friskare. Men vad betyder det i verkligheten? Det ville vi testa i ett experiment som vi kallar Musikmetoden. Experimentet syntes i bl.a. TV4 Nyhetsmorgon, SVT-Opinion och Skatteverket utreder just nu musik som friskvård.

Se kampanjen här

Cecilia Wirséen, Intellecta Corporate
Något otydligt fokus men visar ändå på hög kreativ höjd och snyggt genomförande. Som en mini-tv-show.

Melker Forssén, Spoon
Oväntat grepp att lansera musikinstrument som vägen till bättre hälsa på jobbet. The Office på svengelska.

Carin Roeraade, Make Your Mark
Rolig idé som lockar in tittaren och ger tv-program-vibbar. Bra hantverk med både video och kampanjsajt.

Mikael Owilli, Borg & Owilli
Jag hade initialt lite svårt att läsa av vem som var avsändaren och jag hade önskat att det funnits en tydligare målgruppbeskrivning redan från början. Samtidigt finns här en hög kreativ nivå. Jag tycker också att det är smart att de bygger upp en dramatik, något som gör att man vill se klart filmen för att få reda på vad som händer. Extra roligt är det att de fått med en bredd med allt ifrån Kleerup till Kungliga Musikhögskolan, Karolinska Institutet och Stockholm Universitetet. Det ökade trovärdigheten avsevärt.

Julia Nordlund, Chiffer
Ganska otydlig men jätte rolig och ambitiöst producerad. Enbart filmen/mockumentaryn känns lite tunn för att bära upp content marketing, hade gärna sett mer av karaktärerna på andra ställen.

Åsa Rydén Antonsson
Gud bevare oss för chefer som släpper loss och ”bjuder på sig själva”, tänker väl alla som någon gång har tittat på The Office. Den här produktionen har dock mer charm än skämsfaktor och är därför min solklara favorit den här månaden. Jag köper budskapet också: att även vi kontorsråttor borde ha musik på schemat.

Arbetsgrupp: PJ Lindqvist art director, Ulf Rönnbäck copywriter, Therese Andersson produktionsledare, Arvid Axland projektledare

Content marketing som tillför ett tydligt värde

Inför årsskiftet haglade trendspaningarna inom content marketing tätt. Analytiker förutspådde ett mer visuellt och personligt innehåll, nya kreativa format och ökad interaktion med publiken. Nyhetsbrev och printmagasin gör en stark comeback och såväl influencer marketing som annonsering kommer driva trafik och konvertering.

Att många av dessa trender faktiskt införlivats i olika omfattning kunde vi konstatera vid jurybordet för contentkategorin av Månadens kampanj (haka inte upp er på namnet trots att kategorin content utses kvartalsvis). I årets första omgång deltog dock något överraskande endast 18 bidrag. Det finns en uppsjö vassa contentbyråer som gör riktigt bra innehåll för sina kunder, så vi vill verkligen se fler nomineringar!

Årets första guld går till Trygg-Hansa och Prime för kampanjen Brandkoll. En VR-film som hjälpte utbilda 225 000 barn i hur de ska agera i händelse av en brand. Riktigt bra content som precis som trendanalytikerna förutspådde är rörligt, interaktivt och framförallt kreativt.

Silvermedaljen får E.ON i samarbete med M&C Saatchi för sin kampanj Solfarmarna. Genom att porträttera vardagen som ”solfarmare” i kombination med traditionell tv-reklam och annonsering löste de en djupgående redaktionell paketering som känns personlig och äkta utan att tumma på effektiviteten. Brons denna gång gick till Yamaha Music/4Sound för Musikmetoden som tagits fram tillsammans med Pool.

Samtliga bidrag i Månadens kampanj ska uppfylla kriterierna relevans, tydlighet, kreativ höjd och hantverk. Utmärkande för de bidrag som placerade sig högt i vår bedömning var att de utöver kriterierna även tillförde ett tydligt värde för mottagaren. Och det är precis vad content marketing ska vara, värdefullt och relevant för sin mottagare.

Styrkt av årets första bidragsskörd ser jag fram emot nästa tävlingsomgång. Kommer ytterligare trendspaningar införlivas hos kunderna? Vilka byråer nominerar bidrag och vad väntar runt hörnet inom svensk content marketing?

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev