onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Månadens design

Absoluts nya stil prisas i Månadens Design

”När spriten går in, går vettet ur”. Må så vara, men det blev Brand Unions redesign av Absoluts ikoniska flaska som vann juryns hjärtan denna omgång.

Publicerad: 24 maj 2022, 07:19

Ämnen i artikeln:

Absolut VodkaBrand Union1177 VårdguidenRegion StockholmFamiljenMånadens KampanjNyheter

Innehåll

 

01. Absolut Redesign, Absolut - Brand Union

 

Bild 1/3  

De senaste 3,5 åren har Brand Union och Absolut jobbat på en redesign av de ikoniska glasflaskorna. Briefen var kort: ”To create a bold, clear and iconic design system for an iconic brand.” 

En viktig del av arbetet var att skapa en tydlig identitet som funkade för all smaksatt vodka – från den första smaksatta vodkan från 1986, Absolut Peppar, till den mer nutida Absolut Passionfruit, som lanserades i år. 

– Arbetet startade faktiskt som ett visionsprojekt, där vi utforskade framtida scenarion för Absolut Vodka, berättar Fredrika Doré och Dag Forsberg, design directors på Brand Union.

– Det var en kreativ och väldigt konceptuell process för att definiera vilken roll varumärket och framför allt produkterna skulle kunna spela – baserat på framtida förutsättningar och beteenden. Både visuellt & kulturellt, med fokus på ett snabbt föränderligt medialandskap, en ökad medvetenhet för miljön och en ny generation konsumenter.

– Visionsprojektet blickade många år framåt i tiden, men vi prickade väldigt rätt redan i första mötet, där konceptet för redesignen som vi ser i dag presenterades. En spontan reaktion var: Varför ser vi inte ut så här redan nu? Ja… varför inte? En ny brief formulerades och här är vi nu, tre och ett halvt år senare.

Vilka utmaningar finns det när man jobbar med ett så pass klassiskt varumärke som Absolut?
– Ett varumärke som Absolut har så klart ett stort visuellt arv. Det viktiga är att förstå värdet och styrkan av varumärkets design-DNA. Utmaningen är att utveckla och optimera designen, att få uttrycket att kännas nytt, spännande och levande utan att reducera värdet av de inarbetade elementen. 

En annan utmaning med projektet var att hålla fast konceptet i 3,5 år.

Vad har ni fått för respons?
– Bra och mycket uppmärksamhet, då det är den mest radikala förändringen någonsin av Absolut Original och den övriga portföljen. Redesignen gör ett väldigt viktigt jobb med att förena alla produkterna och skapa en visuellt slagkraftig och tydlig helhet, som sätter hela rangen i fokus. En brutal designidé som är väldigt direkt och enkel att tycka om, vilket har varit väldigt uppskattat och framgångsrikt.

På frågan om vilken smaksatt vodka som fick snyggast design får Resumé ett mycket diplomatiskt svar:

– De är som bäst när de är alla tillsammans!

Arbetsgrupp

Creative Director: Linus Östberg

Design Director: Dag Forsberg

Design Director: Fredrika Doré

Design Director: Albin Holmqvist

Senior Designer: Therese Ottem

Senior Designer: Anna Turdell

Senior Designer: Lachlan Bullock

Designer: Emelie Svensson

Designer: Anna Ringö

Designer: Kaman Chan

Client Manager: Frederika Curry Ohlson

Illustrator: Martin Mörck

Letter Design: Yomar Augusto

Font design/ production: Letters from Sweden

Photographer(video): Christoffer Paavilainen

Structural Glass Design: No Picnic / Ardagh

Realization Agency: Destrito

 

Absolut Vodka

Global Head of product portfolio & design: Elin Furelid

Project Manager: Madeleine Ehn

Project Manager: Camila Uricoechea

Så tycker juryn:

”En väl avvägd utveckling av en ikonisk design och ett inspirerande exempel på hur effektivt och uttrycksfullt det kan vara att jobba med färger och kontraster. De energiska och smakrika färgkombinationerna skapar ett flexibelt men sammanhängande designsystem.”
Jesper Nilsson-Böös, senior designer, Bold

”Med fin respekt för tradition och hantverk lyckas Absoluts Redesign förnya sig ännu en gång. Färgval, script, illustration – en brokig blandning i skön harmoni.”
Nicklas Hultman, senior art director, The Bond

02. Hållbar antibiotika, 1177 Vårdguiden/Region Stockholm – Familjen

Tillsammans med Familjen har 1177 Vårdguiden och Region Stockholm lyckats sno åt sig en andraplats med bidraget ”Hållbar antibiotika”. Bidraget är en informationsfilm om överanvändning om antibiotika och budskapet visualiseras genom en 3D-version av kroppens insida. 

Juryn imponerades av greppet och inte minst ljuddesignen, där man kan höra både hostningar och asmr-liknande ljudeffekter från kroppen.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Arbetsgrupp

Strama Stockholm (en del av Region Stockholm):

Anna-Lena Fastén

Heléne Rödin

Alexander Weman

Arbetsgrupp

Familjen:

Hanna Ternström, Client Director

Alma Sunnemark, Account Manager

Anna Litzén, Planner

Johan Helander, Creative Director

Lia Merkel, Copywriter

Patricia Miodek, Art Director

Johan Olsson, Final Art

Wang & Söderström

Anny Wang, designer

Tim Söderström, designer

Scream:

Caroline Bauer

Måns Granholm

Så tycker juryn:

”En stark gestaltning av idén, som på ett intuitivt sätt visualiserar resan genom kroppen. Valet av 3D känns givet, speciellt i relation till ljudupplevelsen som lyfter hela uttrycket.”
Jesper Nilsson-Böös, senior designer, Bold

”Kul ide och annorlunda grepp att förmedla denna typ av budskap. Men tanke på att det är en informationsfilm kändes det betydligt mer inspirerande och rätt i sin tid.”
Anna Yo Lee, senior designer, Stockholm Design Lab

03. Crossroads. Collaborations. Shortcomings. Henrik Nygren Design 1991–2021, Henrik Nygren Design - Henrik Nygren Design

Bild 1/3  

Efter 30 års verksamhet lät den grafiska formgivaren Henrik Nygren sammanställa alla produktioner gjorda mellan 1991 och 2021 i en oklamrad bok. Juryn charmades av bokdesignen, som sticker ut i sin enkelhet. 

Arbetsgrupp

Creative Director: Henrik Nygren

Senior Designer: Simon Wallhult

Senior Designer: Keun Kim Roland

Skribent: Lars Forsberg

Översättare: Robert Dunlap

Distributör: Konst-ig

Så tycker juryn:

”Önskar jag fått denna vackra publikation på posten.”
Nicklas Hultman, senior art director, The Bond

”Ett mycket väl utfört samling av hans år som designer. Kreativ version av bok där hantverk och idé av bokversionen gjorde helhetsintrycket mer spännande.”
Anna Yo Lee, senior designer, Stockholm Design Lab

Läs juryordförande Isabelle Dahlborg Lidströms krönika här. 

Alicia Price

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev