Månadens design
Fick SSAB-chef att dricka avfall – vinner Månadens design
Forsman & Bodenfors tar hem sin andra seger hittills i Månadens design, med hjälp av stålindustrins restavfall i en ny skepnad.
Publicerad: 30 maj 2023, 09:00
Pure Waste kallas för ”världens första vatten med smak av förändring”.
1. Pure Waste
Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.
Byrå: Forsman & Bodenfors
Kund: SSAB
Hur marknadsför man fossilfritt stål? Med vatten, såklart. För det är just det som är grejen med fossilfritt stål - istället för koldioxid blir restprodukten vanligt vatten, som är ofarligt för miljön och människor. Så ofarligt att Martin Pei, teknisk direktör, ställde sig och drack innehållet i flaskan ”Pure Waste” på Cop27.
Idén och designen är Forsman & Bodenfors. Tanken bakom var att göra omställningen mer greppbar och konkret. Svaret blev en fysisk vattenflaska, i begränsad upplaga av miljöskäl, som designats för att vara så minimalistisk som möjligt för att ge vattnet så stor roll som möjligt.
– För de allra flesta människor är det svårt att förstå storheten i det här skiftet. Speciellt eftersom utsläpp är något så pass abstrakt och omöjligt att ta på. Så för att göra denna omställning lite mer greppbar, valde vi att förkroppsliga utsläppen genom att buteljera dem på flaska, säger Daga Simonsson och Carl Lauren på Forsman & Bodenfors.
Det fossilfria stålet har tagits fram tillsammans med LKAB och Vattenfall - den sistnämnda har också gjort en liknande kampanj med sin byrå. Vad tänker ni om kampanjernas likheter?
– Vi jobbar båda med kunder som har samarbetat för att ta fram världens första fossilfria stål och vi har båda valt att använda vatten som budskapsbärare för våra idéer. Men trots att de kreativa ingångarna är identiska tycker vi att lösningarna skiljer sig åt.
LÄS OCKSÅ: Vattenfall gör pastisch på skönhetsreklam – Cara Delevingne frontar
I skissen ser det ut som att ni utgått från en Ramlösa-flaska, varför?
– För att vattnet skulle få en så central roll som möjligt ville vi ha en minimalistisk flaskdesign. Vi kikade runt ett bra tag innan vi hittade Ramlösas gamla vattenflaska som vi använde som referens, men vi har också inspirerats av elegantare bordsvatten så som Aqua Panna och Perrier.
Har ni fått smaka på vattnet själva, och i så fall - hur smakade det?
– Det har vi! Det smakar bra, som vatten fast med lite extra järn i.
Så tyckte juryn:
Maria Ahlgren, senior designer på Bold:
”När vd:n kan dricka företagets restavfall inför världen är det tydligt att denna innovation har förpackats på ett framgångsrikt sätt. Älskar namnvalet och själva förpackningen känns ”ren” med lagom balans av finare köpvatten och kem. Men framför allt är det ju fantastiskt att den här produkten har kunnat skapas överhuvudtaget.”
----
Helena Baude, art director på Gullers grupp:
”Framtiden i en flaska bordsvatten. En helgjuten idé gestaltad på ett helgjutet vis. Så enkelt och stilrent. Omöjligt att missa budskapet och avsändaren. Hörde jag skål?”
----
Susanna Nygren Barrett, creative director på The Studio:
”En enkel, men kraftfull idé, utförd med skicklighet och finess med ett tydligt budskap. Bra gjort! Att kommunicera en innovation som denna, som gör att stålproduktionens restprodukt kan reduceras till rent vatten, kunde ha varit tråkigt. Med smart användning av förpackningsdesign tar dock detta ner detta koncept till en personlig nivå. En enkel flaska i klarglas, god design och typografi balanserar skickligt budskapet med företagets identitet.”
----
Dag Forsberg, design director på Brand Union:
”En väldigt bra kampanj för vad som verkar vara en fantastiskt produkt. Relevant och tydlig design-idé, lätt att förstå och tänkvärt. Visuellt väldigt väl avvägt, en balans mellan industriellt, svart, hårt, hälsofarligt och renheten i vattnet. Okonstlad och saklig design som tillsammans med ett riktigt bra namn skapar väldigt bra effekt.”
Arbetsgrupp
SSAB
Fredrik Thor, head of corporate brand and marketing
Johan Andersson, strategic projects
Fei Ying, branded content & activation
Viktoria Karsberg, head of corporate identity and group communications
Forsman & Bodenfors
Hans Andersson, projektledare
Linus Larsson, produktionsledare
Daga Simonsson, copywriter
Carl Laurén, art director
John Bergdahl, art director
Sara Lemchen, designer
Axel Söderlund, designer
Samuel Danofsky, head of pr
Bruto Studio
Johan Toorell / Kalle Haglund, regi & animation
Marie Brusewitz, producent
Malte Önnesam, online
Gabriel Lundh, musik & ljudanläggning
WGT
Sander Van Wijk, grade
Stream Nordic
Jonas Edholm, faktor
F&B Fame
Nicolai Skotland Wichmann
Louise Brogaard, head of operations
Laerke Spenner, content manager
Media partner: Scream
2. The big rollout
Bild 1/2 ”Med en minimal budget och med hjälp från de som arbetar vid pappersbruket kunde rullarna flyttas ut – och på så vis lyfta fram Lessebos samspel med naturen och samtidigt hamna i centrum.”
Byrå: Happy F&B
Kund: Lessebo Colours
Lessebo Paper har lanserat det nya undervarumärket Lessebo Colours. 48 utvalda nyanser i en ny kollektion färgat papper. När kollektionen skulle rullas ut gjorde man precis det. Amalfi tog över myren och fuschia täckte den mörkgröna skogen.
Så tyckte juryn:
Maja Nylund, designer på Garbergs:
”Man kan inte låta bli att gå igång på fysiska ting. Den magiska bildvärlden lyfter verkligen fram färgerna på papperen och man blir verkligen sugen på att formge med det. Typografiskt finns det mer att önska men i övrigt är det en vacker värld av papper man vill utforska.”
----
Gaioo Phunwut, creative lead på BVD:
”Det här är så snyggt genomfört. Den svenska skogen som återspeglas ihop med de färgade pappersrullarna blir tillsammans ögongodis som man bara vill ha mer av och ett bevis om produktens hållbara egenskaper. Idén med the big roll out för att introducera en ny pappersprodukt är genialisk. Ett klassiskt "önskar jag hade gjort det"-jobb!”
----
Rebecca Nyberg, senior designer på Silver:
”Det är svårt att inte falla för så här vackert foto. De här bilderna skulle inte kännas malplacerade på Fotografiska museet eller i ett galleri. Logotypen för det nya undervarumärket är inte lika stark som den övriga kampanjen, men det känns som en detalj i sammanhanget.”
Arbetsgrupp
Happy F&B
Maria Glansen, design director
Carolina Dahl, designer
Lisa Careborg, creative director
Anton Nordstierna, brand strategist
Catarina Åkerblom, client director
Madeliene Sikström, account executive
Pontus Thorén (F&B), copywriter
Ander, Sanner Fotografi, Akira Andersson, photographer
3. För alla kvinnors hjärtan
”En teckning som har lika självklar plats i hemmet som på offentliga platser, för att uppmärksamma om att hjärtstopp drabbar även kvinnor – och även kvinnor har rätt till hjälp.”
Byrå: Prime
Kund: If
Det är 43 procent större sannolikhet att en man får hjärt- och lungräddning vid hjärtstopp än att en kvinna får det. För varje minut utan hjärt- och lungräddning minskar chansen att överleva med tio procent. Anledningen till tveksamheten att hjälpa en kvinna tros ha att göra med rädslan för att röra en kvinnas bröst. Var femte man är obekväm inför att ge kvinnor den hjälpen.
Tillsammans med tecknaren Moa Romanova gjorde If och Prime en poster där en avklädd kvinna syns, för att ge tydlig plats åt kvinnokroppen vid hjärt- och lungräddning.
Så tyckte juryn:
Rebecca Nyberg, senior designer på Silver:
”Det är svårare än man tror att illustrera kvinnors kroppar nakna på ett sätt som inte blir ”fnissigt” trots den allvarliga situationen, men Moa Romanova har lyckats. Man hade kunnat gå den ”tråkiga” vägen och gjort något som såg ut som en evakueringsmanual på ett flygplan, men detta är så mycket bättre. Ett viktigt budskap om livräddning har fått en rasande snygg design som drar uppmärksamheten till sig och syns.”
----
Oskar Andersson, art director på Happy F&B:
”Viktigt bidrag som hanterar en problematik som för mig var helt obekant. Utfört lika delar iögonfallande som matter-of-fact genom att avdramatisera den nakna kroppen. Det är en fin balansakt.”
----
Susanna Nygren Barrett, creative director på The Studio:
”Ett effektivt och smakfullt sätt att öka medvetenheten om ett viktigt men relativt okänt ämne. En utmanande uppgift, som kunde ha gått fruktansvärt fel, skött med respekt och elegans. Men en smart användning av illustrationssätt och färger för att uppnå ett iögonfallande och modernt uttryck. Knepig brief, bra löst!”
Arbetsgrupp
If
Kristina Ström Olsson - Nordisk hälsostrateg
Kristian Hultqvist - Kommunikationschef
Jessica Balksjö Nannini - Head of press and PR
Prime Weber Shandwick
Clara Carlberg - Planner & insight
Josefina Bergström - Projektledare
Angelica Borch - Projektledare
Renée Lorenius - Byråproducent
Susanna Axelson - Produktionsledare
Daniel Wahlström – Head of PR
Jonathan Gustafsson - PR Coordinator
Viktor Sommer - PR Specialist
Sanna Nylind - PR Specialist
Nellie Nyberg - Copy
Christoffer Lind - Art Director
Moa Romanova - Illustratör
Jemini Press - Tryck
Läs juryordförande Martin Bergströms krönika här.
Se poängställningen här: Byråtoppen 2023