Månadens design
Förintelsens sista överlevande skildras – ”solklar vinnare”
En interaktiv utställning om Förintelsen där design blandas med teknik vann juryns hjärta i sista omgången av Månadens design. Tvåa kommer Brand Union Sthlm och Note Design Studio och trea Multistorey.
Publicerad: 7 januari 2020, 08:33
Den vinnande kampanjen i Månadens design.
01. ”Sunny at Sea”
Byrå: Sunny at Sea
Kund: Raoul Wallenberg Academy
Precis som jurymedlemmen Rikard Ahlberg på BVD beskriver det var tystnaden påtaglig i juryrummet när casefilmen visades. Den vinnande kampanjen, och den sista för året i Månadens design, är en interaktiv utställning om Förintelsens sista överlevande på Fotografiska. En skildring av hat, och av hopp. Kampanjens syfte är att uppmana framtida generationer att föra historierna vidare, och att förhindra att Förintelsen glöms bort – eller till och med upprepar sig.
Uppdragsgivaren Raoul Wallenberg Academy tog den digitala byrån Sunny at Sea till sin hjälp för att skapa en upplevelse där tekniken har fått stå i centrum. Det går till så här:
På utställningen representeras varje överlevande av en typografisk affisch. Affischen visar citat ur deras vittnesmål där man strukit över de känsligaste delarna, och på så sätt skapat en till synes vardaglig berättelse. Uppställningen för varje affisch fungerar också som en QR-kod, och genom att rikta mobilkameran mot affischen kan besökaren visa porträtten och låsa upp hela historien i en app. På så sätt fylls luckorna i.
– Vi lade mycket tid och testande på att hitta ett typografiskt och grafiskt upplägg för att ge varje affisch ett unikt uttryck. Överstrykningarna fungerar både som en teknisk unik identifierare, samt ett visuellt grepp för att visa hur farligt det är att revidera eller glömma delar av historien. För oss var det dessutom viktigt att tekniken verkligen tillförde något, och inte användes som effektsökeri, berättar Tobias Ottomar, creative director på Sunny at Sea.
Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.
Typsnittet är noga utvalt och var något som juryn berömde mycket under mötet.
– Det bärande typsnittet är Eksell Display, skapat av den ikoniska designern Olle Eksell som var starkt verksam under 40-talet. Just det här typsnittet är formgett under 60-talet.
Från idé till lösning tog mellan tre till fyra månader att genomföra. Och resultatet är man nöjda med.
– 62 000 personer besökte Fading Stories på Fotografiska mellan 27 augusti till 20 oktober 2019. Appen har cirka 13 000 nedladdningar och vittnesmålen har visats över 158 000 gånger.
Fotografen Sanna Sjöswärd har fotat porträtten och ligger bakom intervjuer och citat i Fading Stories.
Rikard Ahlberg, BVD
Tystnaden i juryrummet när casefilmen visades säger allt. Intagande och fulla av förundran. Som att vi var där. Ett starkt och extremt väl avvägt hantverk som bygger en upplevelse som på ett intelligent sätt förstärks av samarbetet mellan fysiskt och digitalt. Bravo!
Susanna Nygren Barrett, The Studio
Elegant användning av design och teknik för att framgångsrikt engagera och öka medvetenheten om denna tragiska historiska händelse för en yngre publik. Ett till synes komplicerat koncept för en interaktiv utställning presenteras enkelt och tillgängligt genom användning av smart lösning, god design och känsligt typografiskt hantverk.
Jesper Klarin, Super Tuesday
Solklar vinnare denna omgång. Enkel och konsekvent genomförd idé. Exekveringen tar fin hänsyn till utställningens tema där arv och modernitet blandas på ett exemplariskt vis. Mycket starkt.
Cecilia Lindgren, Cecilia Lindgren Studio
Intressant och modigt grepp att luta sig mot stark typografi som har en tydlig karaktär. Stilistiskt, högtidligt och vackert.
Arbetsgrupp
Johan Wendborg, strateg
Tobias Ottomar, creative director
Linnea Hedeborg, designer
Farbod Bozorgzad, projektledare
Micaela Löwenhielm, copywriter
Oscar Kockum, apputvecklare
Vu Phan, apputvecklare
02. ”Flying Panels”
Byrå: Brand Union Sthlm/Note Design Studio
Kund: ArkDes
Utställningen ”Flygande betong – byggelementen som förändrade världen” berättar om tiden då ett svävande betongelement symboliserade framtidstro och förkroppsligade drömmen om en bättre värld, men också om byggelementens närvaro i den samtida arkitekturen. Kampanjen kommer i form av visuell identitet, fysisk gestaltning och en bok.
Rikard Ahlberg, BVD
Precisionen i balansen mellan tungt och lätt är det som gör att detta flyger. Fint och relevant hantverk som lyfts av arkitekturen. Men var är diskussionen om betongens klimatbelastning?
Susanna Nygren Barrett, The Studio
Ett till synes ”tungt” ämne görs lätt och tillgängligt för både arkitekter/designers och för den vanliga besökaren. Detta koncept visar en verklig entusiasm för materialet (betong) och går som en röd tråd genom den lekfulla och kraftfulla designen av utställningen som hanteras konsekvent i alla applikationer. Utmärkt integration av utställningsdesign och identitet.
Jesper Klarin, Super Tuesday
En utställning om betong skulle kunna bli oinspirerande grå men här lyckas man tvärtom skapa en progressiv och färgintensiv värld – inte minst i den fysiska utställningsmiljön. Betong visar sig vara superintressant.
Cecilia Lindgren, Cecilia Lindgren Studio
Fint spel mellan materialen och de grafiska elementen i en lek med tyngdlöshet. Väl omhändertagna detaljer, andas kvalitet rakt igenom.
Arbetsgrupp
Brand Union Sthlm
Linus Östberg, Creative Director
Fredrika Doré, Design Director
Emelie Svensson, Designer
Dag Forsberg, Senior Designer
Magnus Edblom, Designer
Emma Olsson, Production Manager
Tova Andersson, Junior Designer
Note Design Studio
Daniel Heckscher, Spatial Designer
Jesper Mellgren, Lead Architetct
Arkdes
Sandra Nolgren, Head of Communications
Sofia Liljegren, Exhibition Producer
Carlos Minguez Carrasco, Senior Curator
Daniel Golling, Translator/ Editor
José Hernández, Architect
Hugo Palmarola, Designer/ Curator
Pedro Ignacio Alonso, Architect/ Curator
03. ”Koibird”
Byrå: Multistorey
Kund: Koibird
Koibird är en butik i Marylebone Lane i London som säljer exotiska och färgglada kläder gjorda av handplockade designers. Tillsammans med byrån Multistorey utvecklade man inredning, varumärke och förpackningsdesign inför vår/sommar 2019. Inspirationen hämtas från Kalifornien.
Vill du se mer av Koibird? Besök Instagramkontot här.
Rikard Ahlberg, BVD
En visuell helhet och miljö som är skapad med imponerande engagemang, och med ett uttryck som mina tonårsdöttrar omöjligen skulle kunna låta bli att älska.
Susanna Nygren Barrett, The Studio
Ett galet butikskoncept som sticker ut och får dig att le! Det till synes kitchestetiska hanteras på ett mycket medvetet och sofistikerat sätt med smarta illustrationer, rika applikationer samt och lekfulla animationer. Kaliforniens genomgående tema, med en något trashy street vibe, tilltalar den uber-coola målgruppen.
Jesper Klarin, Super Tuesday
Skönt när naiv antidesign och paraplydrinksestetik får mötas. Som i detta LA-tema för Koibird. Den strama svartvita mode-linjärens antites. Befriande.
Arbetsgrupp
Harry Woodrow, Creative Director
04. ”Play Food from the Future”
Byrå: Happy F&B och Forsman & Bodenfors
Kund: WIN WIN Gothenburg Sustainability Award
05. ”Process – Visual Journeys in Graphic Design”
Byrå: BankerWessel
Kund: Konstnärsnämnden/Counter-Print