onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Månadens design

Månadens Design jun-aug 2018

Bryner tar hem segern i Månadens Design med sin färgglada öl Willow’s Crest. Tvåa blir Forsman & Bodenfors med "Stolta Spårvagnar" för Västtrafik och trea Abby Priest med "The Lost Typography of Bauhaus" för Adobe. Julia Lundin

Publicerad: 4 oktober 2018, 08:12


Innehåll

"Willow's Crest"

Kund: Galatea

Byrå: Bryner

Storytelling sätts på sin spets i Bryners kommunikation för Hakspick Brewery. Det handlar om den lilla fågeln Willow som tappade sin tofs ”crest” som liten. Det är också anledningen till att Willow är så ledsen på alla bilder.

Varumärket är dynamiskt och för varje produkt finns en unik berättelse. Vi får följa Willow’s resa genom livet och varje produkts etikett justeras. Första produkten ut på marknaden blev Wuk Wuk Lageröl som idag är fast i Systembolagets sortiment.

Design-juryn hyllade bland annat en fin storytelling, medgav att ”korken var underbar” och att emballaget förstärker.

Peter Danroth är creative director på Bryner Creative och ligger bakom kampanjen tillsammans med copywritern och strategen Christer Garell samt designern Lachlan Bullock.

– Vår utmaning låg i att lansera en öl på en marknad som är överetablerad och till stor del svårnavigerad för konsumenterna. Vi ville skapa ett koncept där vi utmanar de traditionella ölmärkena men också mikrobryggeriernas ”svårtillgängliga” koncept. Insikten blev att vi bokstavligen skulle behöva ”hacka” oss in på marknaden och där föddes idén med hackspetten Willow, säger Peter Danroth.

Willow blev en metafor för hur de kunde utmana marknaden genom att vara annorlunda – precis som hackspetten.

– Den använder sig av näbben för att hacka för mat men också för att kommunicera. Plötsligt öppnade det sig en värld där Willow blev varumärkesbärare i livets små och stora utmaningar, precis som vår öl. Genom att ha tillgång med så många olika parametrar från hackspettens miljö och omgivning har vi oändliga möjligheter att uttrycka och bygga varumärket på.

– Sagan har varit navet i lanseringen, precis som i fablernas värld. Willow fick ett utseende, en gestaltning och en egen story. Det är en saga i stil med ”nursery rhymes” och barnböcker men med lite mer allvarligare ton där metaforerna speglar resan och livet. Utifrån det ramverket kan vi kontinuerligt skapa nya berättelser om Willow och hans äventyr.

Målgruppen är öldrickare som tröttnat på ”svårtillgängliga och trendiga” produkter, men som inte är intresserade av att gå tillbaka till de mer traditionella märkena.

– Vi har därför utformat ölen på ett sätt där man förenar öltradition med progressiv design och unik story som skall kännas lockande, inkluderande och underhållande.

Produktportföljen är bred. Det som tagits fram utöver ölflaskan, burk, kartong och påse är Willow’s Apparel som är ett undervarumärke för kläder, pins och badges.

Hur lång tid tar det att ta fram en sådan här design?
– Resan att ta fram Willow’s Crest var ganska normal utifrån att vi skulle ta fram ett helt nytt varumärke med plattform, varumärkes- och produktnamn, designprocess och implementering. Sammantaget tog det cirka sex-sju månader från start till mål.

Craft-beer-design har genomgått en boom senaste tiden. Vad tror ni, börjar vi tröttna på den nu?
– Intresset för öl kommer alltid finnas men kraven för att skapa trovärdighet blir svårare och det kommer nog ske en förändring i sortimentet framöver, både designmässigt och innehållsmässigt.

Kommer det fler produkter i Willow's serie?
– Det kommer fler produkter, en ny produkt är redan på gång och kommer förhoppningsvis ut på marknaden om inte allt för lång tid, säger Peter Danroth.

Erik Lidsheim, Söderhavet
Mer än trött på craft-beer-design-boomen, men detta var välarbetat och med en massa inbyggd potential. Som en värld som väntar på att öppnas.

Linda Lundgren, F&B Factory
Designen är lekfull och man blir intresserad av den lilla hackspetten som går sin egen väg genom livet. Vart är han på väg tro?

Peter Danroth, creative director, Christer Garell copywriter/strateg och Lachlan Bullock designer. Kund: Galatea/Marcus Friari.

"Stolta spårvagnar"

Kund: Västtrafik

Byrå: Forsman & Bodenfors

Stolta spårvagnar var en rullande konstmanifestation där unga konstnärer målade om sex spårvagnar i regnbågens färger för att hylla mångfalden och synliggöra hbtq-personer i det offentliga rummet. Regnbågsvagnarna rullade varje dag under EuroPride genom Göteborg. Alla verk fotograferades och auktionerades ut via Bukowskis, till förmån för RFSL.

Erik Lidsheim, Söderhavet
Visst har vi sett helmålade/strajpade spårvagnar förut. Då har det varit reklam. Tittar man bara en gång extra så ser man att detta är nåt annat. Glädjen och kopplingen till Pride syns tydligt. Hoppas de fortsätter rulla!

Greger Andersson projektledare, Helen Johansson produktionsledare, Lars Jansson art director, Pontus Caresten copywriter, Christoffer Persson designer, Robert Johnsson och Sebastian Nowacki PR, Anita Rafiei reserach, Ebba Chambert, Oscar Andersson, Linden Carter, Mira Cederwall Victorin, Nathalie Ruejas Jonson, Linnéa Teljas Puranen, Gustav Gigi Sandin konstnärer, Nicolas Peyrau fotograf

"The Lost Typography of Bauhaus"

Kund: Adobe

Byrå: Abby Priest

Designinstitutet Bauhaus gick i fronten för modernismen och institutets korta historia satte djupa avtryck inom design och arkitektur. Men Bauhaus ogillades av nazisterna och stängdes 1932 och mycket försvann i arkiven. Nu har Abby Priest varit med och grävt upp typsnitten från arkiven och skapat kampanjen The Lost Typography of Bauhaus. De unika typsnitten gjordes tillgängliga gratis för alla Adobe Creative Cloud-användare via Adobe TypeKit och lanserades genom en integrerad kampanj.

Erik Lidsheim, Söderhavet
Designers-porn i en vördnadsfull hyllning till historisk modern design. Måste ha varit ett jätteroligt projekt att göra. Avis.

Linda Lundgren, F&B Factory
Vilket prestigeuppdrag att få färdigställa och digitaliera några typsnitt från självaste designinstitutet Bauhaus! Det känns nästan för mäktigt att ta in, ska självklart testa dem själv! Vördnad.

Anders Hellström och Pontus Widell kreatörer, Oskar Hellqvist creative director, Andreas Morne client service director, Cecilia Höglund produktionsledare, Fredrik Vass regissör (Swim Club), Helena Widinghoff, Martin Åberg, Luca Pelligrini, Flavia Zimbardi, Hidetaka Yamasaki, Elia Preuss, Celine Hurka frilans, Erik Spiekermann P98A

I huvudet på en designbyråchef

Att vakna upp en morgon efter en större lansering är en blandning av lyckorus och total utmattning. Det mentala och fysiska arbetet med Yoga Girl, som varit med oss dagligen i ett helt år, ska nu komma ut, synas, kommenteras och förhoppningsvis lyfta. Det får mig att än en gång reflektera över vår roll som Designers, som Designbyrå, och vilken kraft det är i ett varumärke som hittar sin identitet, sin attityd och sin persona.

Vår omvärld är fylld med signaler och kommunikation och som de varumärkesväktare vi är, och ska vara, kan vi skapa tydlighet och konsekvens. Det är en förutsättning för att budskap och erbjudanden ska höras, vilket i sin tur är en förutsättning för att kunna göra hållbara och långsiktiga affärer. Vi tar oss in i marknadsavdelningarnas och företagsledningarnas strategier och budgets, och på många håll växer insikterna om värdet av ett starkt varumärke.

Kanske är det delvis ett nytt sätt att tänka, att varumärke och design är en del av affären, men det skapar spännande uppdrag och nya sätt att mäta relevans och framgång. Den tid när Design var lika med en logotyp eller en förpackning är förbi. Och kanske är arbetet med till exempel Yoga Girl ett exempel på just detta. Bara i denna Månadens Design syns tydligt bredden på vad design är och kan vara. Jag ser med tillförsikt fram mot att se oss fortsätta utvecklas.

Och ett litet PS till alla er som tävlar i Månadens Design: kom ihåg att skicka med riktiga prover på förpackningsdesign, om det är det ni vill tävla med. Det ger en bra skjuts in i juryarbetet.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev