onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Månadens design

Månadens designjuryn röstar enkelt – prisar If

Det är enkelhet som får juryn på fall den här omgången av Månadens design. If har bytt skepnad för att kommunicera att de är ett enkelt försäkringsbolag. Det ger Bold segern.

Publicerad: 21 september 2020, 06:44

Ämnen i artikeln:

DesignDesignbyråerBold

Innehåll

 

1. If – visuell identitet

Byrå: Bold
Kund: If

Arbetsgrupp: Adrian Nilsson Client Director, Gia Stridbeck Client Director, Dan Bunnskog Design Director, Ami Izaki Senior Designer, Ellen Heurlin Account Manager, Lisa Virding Account Manager, Lina Öhlund Insight Director, Carl Cavallius Designer, Martin Klint Senior Motion Designer, Oskar Lübeck Chief Creative Officer.

If ville ta fram en ny visuell identitet för att visa att de är ett försäkringsbolag som är enkla att ha att göra med. Därför valde man att skala bort det onödiga och minska komplexiteten många förknippar med försäkring. I stället har man strävat efter enkelhet och tydlighet.

LÄS OCKSÅ

Krönika av Nikolaj Kledzik, design director på Identity Works: ”Demokratiserad design: Bra eller anus?” 

Konkret innebär det bland annat att den primärblå basen har uppdaterats. Den ska fungera som en guide på alla plattformar och kompletteras med en ny varm färgpalett. Dessutom har man tagit fram ett nytt typsnitt, If Sans, som ska ge omedelbar igenkänning.

På vilket sätt symboliserar denna nya visuella identitet mer enkelhet och tydlighet än det tidigare?
– Vi har renodlat antal komponenter ur identiteten för att skapa fokus till det som verkligen spelar roll. Den blå färgen har till exempel fått en ytterligare funktionell roll där den funkar som bekräftelse för interaktion och aktivering. Det som existerar, finns där av en anledning, säger Dan Bunnskog, design director på Bold. Han är också medlem av Månadens designjuryn men har naturligtvis röstat jäv på detta bidrag.

Ni har tagit fram ett eget typsnitt där juryn framför allt berömde det speciella bandet mellan de två första bokstäverna. Hur har ni tänkt när ni utformat typsnittet, förutom enkelhet och tydlighet?
– Vi ville skapa en koppling till det humana, genom mjuka bokstavformer från kalligrafi. Vi skapade även ett stort antal ligaturer där bokstäverna får hålla om varandra.

Juryn gillade även symbolerna på hästar, hundar, katter etcetera. Berätta hur ni tänkt när ni tagit fram dem?
– Vi vill kommunicera försäkringsprodukterna på ett så enkelt och ärligt vis, utan att för den sakens skull göra det barnsligt. När allt kommer kring så är det sakfrågan som du försäkrar.

Vad har ni fått för respons på identiteten?
– Folk gillar den och uppskattar att den vågar vara enkel och mjuk i en värld som oftast upplevs som krånglig och stelbent.

Så tyckte juryn:

Miriam Nicole Zirignon, designer, Planeta design
If leder med trygg hand igenom en komplex försäkringsvärld – inget mer än det allra viktigaste är i fokus, varken i text eller foto. Helt rätt position att ta, och den nya identiteten lyckas förmedla den i alla kanaler.

2. Mentimeter – visuell identitet

Byrå: Bold
Kund: Mentimeter

Arbetsgrupp: Oskar Lübeck Chief Creative Officer, Harry Elonen Client Director, Oliver Helfrich Creative Director, Lova Henrikson Account Manager, Yun Yu Senior Designer, Ivo Rubboli Designer, Carl-Johan Nordin Senior Designer, Niklas Artursson Motion Designer, Marjam Malmberg, Strategy Director.

Mentimeter grundades på en tydlig idé: att göra möten roligare, intressantare och mer inkluderande. Mentimeter erbjuder en presentationsplattform som möjliggör interaktioner i realtid med publiken och tjänsten har idag över 50 miljoner användare.

Mentimeters nya varumärkesidentitet hämtar inspiration från informationsgrafikens välkända stapel- och cirkeldiagram men gör den lättillgänglig, underhållande och engagerande. Tanken är att den ska vara lekfull kunna överraska – precis som de olika rösterna i rummet.

Grunden för användarinteraktionen, Mentilinjen, är ett förenande element som binder varumärkesidentiteten samman på alla plattformar. Vid deltagande aktiveras linjen och information stiger upp från den. Det unikt framtagna typsnittet Menti Sans innehåller okonventionella detaljer och subtila referenser från infografik.

Så tyckte juryn:

Miriam Nicole Zirignon, designer, Planeta design
Lekfullt och engagerande, med en tydlig idé i Menti-linjen som räcker hela vägen. Snygg dubbelslam av Bold denna omgång, bravo!

3. STOCKHOLMS APERITIF – RÖD

Byrå: Carl Bachmann AB
Kund: Stockholms Bränneri

Arbetsgrupp: Carl Bachmann grafisk designer.

Stockholms Bränneris första aperitif med inspiration från den svenska skogen med en bas av svensk cider som spritas upp och infuseras med rönnbär, lingon och apelsin tillsammans med örter, kryddor och rötter. Med designen ville man kommunicera en smakexplosion med fokus på rönnbär och lingon. Förmedla känslan av småskaligt hantverk i kombination av lekfullhet och en intensiv smak.

Så tyckte juryn: 

Dan Bunnskog, design director, Bold
Monokromt färguttryck som på ett självsäkert manér signalerar kvalitet och hantverk till denna genuina produkt – Röd. Småskaligt, intressant och inbjudande. Fint!

Miriam Nicole Zirignon, designer, Planeta design
Inbjudande design som andas småskalighet i sin enfärgade enkelhet. De små detaljerna som till exempel skillnaden mellan lingon- och rönnbärskvistarna gör att det kittlar till lite extra i magen.

 

Yasmine Winberg

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev