01. Mojang Studios – Visuell identitet
Byrå: Bold NoA
Kund: Mojang Studios
Mojang Studios är skaparna av Minecraft, som med över 200 miljoner sålda exemplar och 132 miljoner användare per månad är ett av världens mest sålda och älskade spel. I spelindustrin är konkurrensen om spelare, följare och medarbetare stenhård. Därför eftersökte Mojang Studios en ny identitet som kunde återspegla företagets själ, samt stärka deras employer branding internt och externt. Bold tog fram en identitet och designsystem som återspeglar filosofin att vi växer tillsammans och utvecklar vår kreativitet genom att spela. Identiteten är uppbyggd kring unika byggstenar som kallas ”The Mojangs”, en grupp figurer som symboliserar obegränsad nyfikenhet och lekfullhet. Det imponerade på juryn som gav identiteten första plats i 2021 första omgång av Månadens design.
LÄS MER: Eva Aggerborg: ”Det som är avgörande för den upplevda kvalitén ligger ofta i det osynliga”
– Både vi på Bold och kunden är väldigt stolta över den nya identiteten för Mojang Studios så den här vinsten betyder mycket för oss, säger Harry Elonen, client director och strategic advisor på Bold.
Han berättar att jobbet genomfördes i två faser. I den första fasen lade man grunden till identitetskonceptet och den nya logotypen, som behövdes inför lanseringen av ett av Mojangs nya spel, Minecraft Dungeons. I den andra fasen tog man fram hela designsystemet, inklusive principer för både motion- och sound design.
– Processen var extremt kollaborativ. Från första planeringsmötet till sista leveransen hade vi ett multidisciplinärt team från Bold på plats som skapade identiteten i sprints i nära samarbete med teamet från Mojang Studios. Vi ville utmana det ganska generiska kategoriuttrycket genom att fånga bolagets syfte och deras rötter i pixlar, 3D-kuber och old school spel. Vi ville också reflektera den ursprungliga loggan och namnet i det kreativa uttrycket, helt enkelt för att vara autentiska. Ganska fort i processen identifierade vi i kärnan av identiteten som även är en del i Mojang Studios syfte: Power of Play, säger Harry Elonen.
Vilka utmaningar brottades ni med?
– Tiden. Både i form av deadlines och en global pandemi. Vi började med att skapa snabba idéer på ett koncept och logotyper, som behövdes för lanseringen av Minecraft Dungeons. Under den här tiden kändes det som att hela teamet var instängt i en ”Minecraft Biome” för Mojang Studios logotypen, där det endast skapades olika former av Mojang Studios logotyper i 2D, motion och 3D. När vi dessutom jobbade med ljud, kändes det som att paletten blev komplett. Det är verkligen förvånande hur mycket man kan åstadkomma under en kort tid med ett drivet gäng. Jag kommer aldrig att glömma den här tiden.
Från ert perspektiv, vad är den största styrkan i den här identiteten?
– En konsult sa en gång till mig att ”arbetet man gör kan endast bli så bra som kunden är”. Rätt eller fel, i detta jobb stämde hens ord – teamet hos Mojang Studios hade en enorm inverkan på arbetets framgång. Den absolut största styrkan i själva identiteten är att den är distinkt och bryter mot normerna i kategorin, dess kreativa höjd och att den fångar, på ett autentiskt sätt, bolagets rötter och högre syfte.
Vad har ni lärt er av det här projektet som ni tar med er in i kommande?
– Det kollaborativa arbetssättet och processen för hur vi genomförde projektet har absolut varit det mest lärorika och givande – oavsett global pandemi eller inte. Vi bröt helt mot vår traditionella process för att leverera på detta uppdrag, som både var kul och uppfriskande. Ibland kan man känna att byråer är väldigt förtjusta i sina processer, tankesätt och sätt att arbeta på – även om processen i sig inte direkt skapar något värde till kunden. Eftersom marknadsföring, design och innovation i sin grund handlar om att skapa något nytt är det lite banalt att många fastnar i ett specifikt sätt att arbeta, i stället för att utforska nya möjligheter. Tidvis kan det vara på sin plats att utforska jobba enligt ordspråket ”a wise man knows he knows nothing”.
Arbetsgrupp
Bold NoA:
Oskar Lübeck, Chief Creative Officer
Michael Olaye, Chief Growth Officer
Harry Elonen, Client Director
Lova Henriksson, Account Manager
Tina Thornander, Senior Account Manager
Carina Lockhart, Account Manager
Oliver Helfrich, Creative Director
Eva Aggerborg, Design Director
Yun Yu, Design Director
Michael Laning, Design Director
Martin Klint, Senior Motion Designer
Kristian Bjureby, Senior Motion Designer
Carl-Johan Nordin, Senior Designer
Whitney Macaluso, Designer
Ivo Rubboli, Designer
Joar Lenz, Audio Creative
Christina Damsgaard, Motion Designer
Mojang Studios:
Jenny Ahnell, Senior Brand Producer
Markus Toivonen, Creative Director
Wiktor Persson, Art Director Brand
Lydia Winters, Chief Storyteller
Thomas Wiborgh, Head of Creative Communications
Samuel Åberg, Director of Sound
Så tyckte juryn:
Parasto Backman, grafisk formgivare, Studio Parasto Backman
”Rikt och lekfullt formspråk. Rolig kombination av 2D och 3D. En ickestatisk identitet som kan leva länge”.
Kristian Möller, type designer, Familjen
”Välgjord identitet som utforskar företagsnamnet i form av verbala entiteter i två och tre dimensioner. Lekfullt och passande för en spelstudio som skapat medel för eget skapande”.
Lisa Careborg, creative director, Happy F&B
”Lekfullt och med mycket personlighet. Bra idé att ta fram ”The Mojangs” och låta dem röra sig mellan 2D och 3D. En stark identitet är svår att kopiera och det här är ett fint exempel på det”.
André Hindersson, vd, Silver
”Ett resultat man blir sur när man ser – det här vill ju jag göra. Mycket idéstark gestaltning, identiteten speglar Mojangs produkter på ett lekfullt och dynamisk sätt. Identiteten ombesörjer också den fysiska dimensionen och skapar förutsättningar för att stärka den interna andan hos medarbetarna”.
Sara Hildén Bengtsson, creative director, Open Studio
”Den nya logotypen gestaltar själva essensen av verksamheten på ett kreativt och lekfullt sätt”.
Henrik Nygren, creative director, Henrik Nygren Design
”Skaparna av sin egen värld har nu fått ett alldeles eget språk som känns både så rätt och fel och relevant jag kunde hoppas”.
02. Ving – Visuell identitet
Byrå: Happy F&B
Kund: Nordic Leisure Travel Group
Ving förlorade rättigheterna till sin befintliga visuella identitet när moderbolaget Thomas Cook gick i konkurs år 2019. Med nya ägare på plats och ett nytt moderbolag – Nordic Leisure Travel Group, behövdes en ny identitet utvecklas på kort tid. En identitet som även speglar det nya, mycket bredare utbudet av produkter och resor. Happy F&B satsade på ett randigt mönster som rör sig ledigt mellan ordmärken, rörligt, badlakan, arkitektur, uniformer och mycket mer, utan krav på vare sig namn eller språk.
Arbetsgrupp
Uppdragsgivare NLTG:
Camilla Miranda, Head of Brand and Creative
Magnus Wikner, CEO
Happy F&B:
Anders Kornestedt, Creative Director
Andreas Kittel, Design Director
Anette Anderson, kundansvarig projektledare
Anna Ahnborg, Design Director
Anton Nordstierna, Strateg
Camilla Smids, projektledare
Douglas Reid, copywriter
Linn Wergelius, Designer
Madeliene Sikström, Projektledare
Oskar Andersson, Design Director
Victor Kanmert, Designer
Åsa Bringholm, Strateg
Kanon Foundry
Tor Weibull, Type Designer, Kanon Foundry
Alexander Örn, Type Designer, Kanon Foundry
Studio Taktil:
Elias Klingén, 3D/motion-artist, Studio Taktil
Gustav Larsson, 3D/motion-artist, Studio Taktil
Så tyckte juryn:
Parasto Backman, grafisk formgivare, Studio Parasto Backman
”Genomarbetad identitet trots tidsbrist. Dock hade man kunnat jobba betydligt mer med att skapa ett rikare och mer inspirerande bildspråk”.
Kristian Möller, type designer, Familjen
”Smart och enkel identitet som knyter ihop alla delar med hjälp av skräddarsydd typografi, mönster och bildspråk i en tydlig semantisk ordning. Löser problemställningen med råge”.
André Hindersson, vd, Silver
”I en värld av generiska uttryck har man lyckat få fram de varumärkesbyggande elementen på ett inspirerande sätt i bilder och grafik. Identitetens lösningar skapar en hel del igenkänning, men med hjälp av det moderna och varma uttrycket så känns det inte nostalgiskt”.
Sara Hildén Bengtsson, creative director, Open Studio
”En identitet som känns övertygade i alla dess olika kanaler”.
Henrik Nygren, creative director, Henrik Nygren Design
”Jag slås av hur få väl uttänkta verktyg kan bygga en så omfattande och personlig identitet med lång livslängd”.
03. Gunnar Smoliansky 1933–2019
Byrå: Henrik Nygren Design
En av Skandinaviens förnämsta fotografer under modern tid speglas i två volymer. Den nyutkomna boken om 1200 sidor rör sig inte om en konventionell biografi. Fotografens gärning beskrivs snarare indirekt, genom fokus på nio verk som utkom i ett nära samarbete mellan Gunnar Smoliansky och art director Henrik Nygren åren 2002–08. Det rör sig om såväl tunna publikationer som en praktmonografi.
Arbetsgrupp
Creative Director: Henrik Nygren, Henrik Nygren Design
Senior Designer: Simon Wallhult, Henrik Nygren Design
Senior Designer: Pernilla Forsberg, Henrik Nygren Design
Förlag: Henrik Nygren Design
Redaktörer: Henrik Nygren, Lars Forsberg
Översättning: Robert Dunlap
Omslagsfotografi: Andreas Ackerup
Tryckeri: Nørhaven (Danmark)
Distribution (internationellt): Thames & Hudson Ltd
Distribution (Sverige): Konstbokhandeln Konst–ig
Så tyckte juryn:
Kristian Möller, type designer, Familjen
”Parallella litteratursystem möts i två bulkiga volymer som möjliggör för hela innehållsförteckningen på ryggen. De accentuerade insticken skapar ett smakfullt tillskott till den annars enkla bindningen. Passande en mästare i små valörer”.
Lisa Careborg, creative director, Happy F&B
”Ett vackert paketerat konstnärskap. Jag gillar att det är så återhållsamt och voluminöst på samma gång”.
André Hindersson, vd, Silver
”Hantverk, hantverk och hantverk. Inte så vanligt längre att lägga så mycket tid och energi på en fysisk bok. Kul också att designern står som en av upphovsmännen till boken/verket. Grafiska lösningen för bokens rygg är årets bästa”.
Sara Hildén Bengtsson, creative director, Open Studio
”Två böcker som man köpte på en gång!”
Missa inte krönikan om Månadens design:
Eva Aggerborg: ”Det som är avgörande för den upplevda kvalitén ligger ofta i det osynliga”