Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Månadens film

Månadens Film, September 2016

Månadens Film, September 2016

Ikeas gripande film om skilsmässa berörde. Åkestam Holst fick därmed sitt andra filmguld i år. F&B knep silvret med Georg Jensens "You can never be too much you". Bronset gick till King med Svenska Spels "Huset". Yasmine Winberg

Publicerad: 1 november 2016, 10:01


Innehåll

Varannan vecka

Kund: Ikea

Byrå: Åkestam Holst

"Varannan vecka" är en av de första filmerna i Ikeas nya koncept "Där livet händer". Med konceptet hoppas Ikea och byrån Åkestam Holst att människor blir berörda på djupet. De verkar ha fått rätt, i alla fall sett till alla medier och bloggar som har plockat upp filmen, som handlar om skilsmässa, internationellt.

– Väldigt kul, säger Åkestam Holsts cd Magnus Jakobsson.

Modigt, tyckte juryn. Varför är det så få företag som vågar beröra ämnen som skilsmässa?
– Det är besynnerligt på många sätt, personligen tycker jag faktiskt inte att det är särskilt modigt att tala till en så stor del av befolkningen, det vill säga frånskilda, i sig. Tror att modet ligger i att visa detta på ett fint sätt, utan pekpinnar. Att våga visa verkligheten ur fler perspektiv än det alltför ofta tillrättalagda och perfekta man är van vid att se inom kommersiell kommunikation är modigt.

Det är många som blir berörda av filmen. Vad tror du är den främsta anledningen till det?
– Om man gör anspråk på att vara där livet händer, som vi gör i vårt nya koncept för Ikea, vore det ju märkligt om man inte vågade visa livet. Ikeas produkter inspireras alltid av livet och vår vardag.

Att många blir berörda beror förmodligen på att storyn är fin, enkel och mycket väl genomförd, samtidigt som många kan identifiera sig med/förstå separationens konsekvenser.

Filmen gjordes även med engelsk text. -Visste ni att den skulle få spridning?
– Man vet aldrig vad som kan få spridning, men det händer att vi textar jobb vi gör på engelska, om det skulle bli så. Och givetvis är vi mycket glada över den enorma organiska spridning som filmen har fått över världen.

Se filmen här

Ronnie Larsson Miles, copywriter, Mecka:
Den film i ”Där livet händer”-serien som är mest spot on på insikten. Ett ämne som berör så mänga, en verklighet långt från guld och gröna skogar. Sorgligt och otroligt vackert på en och samma gång. Briljant, äkta och jävligt modigt.

Arbetsgrupp: Jesper Holst & Michal Sitkiewicz ad:ar, Mark Ardelius & Rickard Beskow copy, Magnus Jakobsson cd, Sara Bellafesta graphic designer, Martin Werner director, Ylva Axel executive producer, Joel Rostmark producer, Mattias Rudh DOP.

You can never be too much you

Kund: Georg Jensen.

Byrå: Forsman & Bodenfors.

I Forsman & Bodenfors film för lyxvarumärket Georg Jensen möter tittaren fem kvinnor på toppen av sina karriärer, oavsett om det handlar om att vara crossförare eller ståupp-komiker.

Se filmen här

Ronnie Larsson Miles, copywriter, Mecka:
En cineastisk fullträff. James Bond på östrogen upphöjt i tio. Balanserar skickligt på en skarp egg med klichéer och det förväntade på båda sidor. För det är precis som det sägs i filmen: ”If you round your edges, you lose your edge.”

Produktionsbolag: Folke Film Arbetsgrupp: Kim Cramer & Karina Ullensvang ad:ar, Rikke Jacobsen copy, Laerke Herthoni director, Mattias Rudh D.O.P, Peter Brandt editor, Joi Persson executive producer, Morgan Röhl producer.

Huset

Kund: Svenska Spel

Byrå: King

Att vara rik är inte alltid problemfritt. Kings humoristiska film för Svenska Spel belyser de problem och svårigheter man kan drabbas av som Kenomiljonär.

Se filmen här

Ronnie Larsson Miles, copywriter, Mecka:
I-landsproblem på steroider. Här har man lyckats med konststycket att få den genomsnittlige medborgaren att känna igen sig hur det är att vara mångmiljonär. Skickligt och kul. Frågan är dock hur roligt det hade varit om huvudkaraktärerna istället hade pratat med rikssvensk dialekt. Förmodligen hade det fallit platt.

Arbetsgrupp: Charlotte Burlin marknadsansvarig, Lotta Westerberg kommunikationsansvarig, Daniel Hallberg ad, Pontus Ekström copy, Peter Grönlund projektledare, Joakim Eliasson regissör, Christer Kildén producent.

Tre värdiga vinnare på pallen

I en stor och färgrik grupp stångades starka, roliga, inspirerande, allvarsamma och lekfulla bidrag mot varandra. Men som sig bör kom endast tre levande ut med pallplatsen och äran i behåll. Och trots att diskussionerna i juryrummet främst berörde idéhöjd och relevans denna gång är det ändå tre oerhört välproducerade filmer som tackar för sig.

Ikeas förstaplats visade sig vara föga ohotad när resultatet, och därmed vinsten, stod klart. En stark och välproducerad film från ett av Sveriges allra svenskaste varumärken som dessutom bemöter ett av Sveriges allra vanligaste men också mest tabubelagda ämne – skilsmässan. Med tydlig idé som griper tag i såväl föräldrar som barn landet runt bevisar den Ikeas självklarhet och tydliga plats i livets alla skeenden.

Näst på tur stod starka och stilistiska kvinnoporträtt signerad Georg Jensen. En film vars idé kanske inte riktigt var vad som tog juryn med storm, men att det annorlunda och inspirerande greppet i en annars ganska så fantasilös och homogen kategori bör belönas var juryn enig om.

De seriösare tongångarna i rummet lyckades slutligen trean lätta upp med klassisk, okomplicerad reklamdramatisering: Vad har man för problem när man är rik? Med stor humor och en enkel, men tydlig insikt lyckas Keno få Sverige att drömma om en helt ny nivå av i-landsproblem.

Summa summarum. Tre värdiga vinnare i en lika värdig omgång.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.