1. Åkestam Holst, Talita, Call Girls
Det är inte första gången som Call Girls prisas, vi får se om det är den sista. Redan innan jul vann kampanjen första pris i Månadens Kampanjs sociala medier-kategori.
Nu är det alltså dags igen – och den här gången är inte kategorin bunden till ett medie.
En enig jury utser tjänsten, där kvinnor som blivit utnyttjade i sexhandeln får göra sina röster hörda, till månadens allra bästa idé.
I korthet går kampanjen ut på att den som ringer till telefonlinjen Call Girls får välja ett av namnen som en inspelad telefonvärd läser upp. Sedan får man höra erfarenheter från tidigare prostituerade. Varje samtal kostar 9:90 kronor per minut och pengarna går till Talitas dagliga arbete.
LÄS OCKSÅ: Frank Hollingworth: Jag har en idé!
– Den här idén tog en del olika skepnader innan vi till slut landade i Call Girls och betalnumret. Prostitution är ett snårigt och allvarligt ämne. Att ta fram en idé som är tillräckligt intressant för att skapa uppmärksamhet för Talita och deras viktiga arbete, utan att idén i sig står i vägen för berättelserna har varit en balansgång som vi tillsammans med Talitas grundare, Anna och Josephine, har fått hitta rätt i. Vi visste från början att vi ville sprida kvinnornas berättelser. När vi till slut kom fram till att det var en call girl-tjänst vi skulle ta fram föll det mesta på plats, sa Noah Bramme, copywriter på Åkestam Holst, i samband med förra vinsten.
Hur resonerade ni kring utformningen av annonserna?
– Vi ville att annonserna skulle påminna om klassiska sexköpsannonser. Det orange silkestyget blev en bra grund som skvallrade om vad kampanjen handlar om. Återigen var det en balansgång mellan att göra något annorlunda som drar till sig uppmärksamhet utan att för den sakens skull tappa tydlighet, sa Andreas Karlsson, art director på Åkestam Holst.
Arbetsgrupp
Åkestam Holst NoA
Magnus Jakobsson, cco
Noah Bramme, copywriter
Andreas Karlsson, art director
Anna Nollendorfs, produktionsledare
Rosanna Hagald, social media manager
Sara Bellafesta & Kenna Magnusson, creative designer
Wikberg & Frisk:
Sara Wikberg, PR
André Frisk, PR
Ljudproduktion/inspelning/regi:
Flickorna Larsson
Casting:
Flickorna Larsson & Smile
Produktionsbolag:
ACNE Film, Daniel Wårdh
Talita:
Josephine Appelqvist, grundare
Anna Sander, grundare
Så tyckte juryn
Richard Baynham, cd på Ingo
En omvänd call girls-tjänst är en stark idé och med det välbalanserade utförandet är det en värdig vinnare den här omgången.
Sedir Ajeenah, kommunikationsdirektör, 29k
Stark kampanj med internationell air. Ett fint exempel på när man orkat gå hela vägen för att skapat spetsiga enheter i alla kanaler.
Helya Houshmand, grundare och vd, Story Relations
Reklam som får dig att stanna upp och tänka till, där både avsändare och budskap etsar sig fast. En riktigt stark idé och ett briljant utförande. En värdig vinnare i denna omgång.
Christina Knight, executive creative director, The Amazing Society
Den här fick mina högsta poäng för att den, i min mening, är perfekt på tre sätt. För det första förvandlar den det som oftast, i de här sammanhangen, är anonym statistik till verklighet återgiven med kvinnors röster. För det andra härmar den skickligt uttrycket från klassiska sexköpsannonser. Och sist men inte minst, samlar kampanjen in pengar till Talitas viktiga arbete.
2. FARM, Doconomy, The 2030 Calculator
Foto: Oleg Romanko
”The 2030 Calculator” demokratiserar varumärkens förmåga att räkna ut deras produkters koldioxidavtryck. Verktyget är gratis för alla att använda och är designat på ett sådant sätt så att alla ska förstå hur mycket utsläpp som varje produkt avger. Hittills har 3000+ beräkningar gjorts.
Arbetsgrupp:
Doconomy
Johan Pihl, Head of Innovation
Mathias Wikström, CEO
Johanna Landberg, Head of Impact Banking
Helena Mueller, Head of Åland Index Solutions
David Lindström, Design Director
Daniel Lindström, Design Director
FARM
Rasmus Keger, Creative Director
Shawn McKell, Platform Strategy
Petronella Pantreus, CEO
Jacob Odqvist, Account Director
Marcus Nystrand, Graphic Designer
Lisa Malmros, Business Development
Jari Ullakko, Chief Disruption Officer
NoA
Magnus Jakobsson, Creative Director
Gullers Grupp
Charlotte Henriksson, PR Director
Jungle Design
Zlatko Corluka, UX Designer
Patrik Kvant, Business Designer
Ashley Stephenson, Tech Designer
Vacuum Labs
Tomas Fabry, Software engineer
Jan Smolko, Software engineer
Peter Venglarcik, UI/UX Designer
Nordebrink Studio
Gustav Nordebrink, Senior Designer
2050
Henrik Sundberg, LCA consultant
Tony Lanz, LCA consultant
Jonas Persson, LCA consultant
2050 LCA Consultancy, Data
Expo 2020
Jessika Bjurström, Senior advisor
Så tyckte juryn
Richard Baynham, cd på Ingo
Man kan nog debattera om detta är en Idé, ett initiativ eller ett verktyg. Oavsett vilket så är det väldigt smart sätt att ge företag ytterligare ett incitament att vara transparanta och ta mer ansvar för sitt klimatavtryck.
Sedir Ajeenah, kommunikationsdirektör, 29k
En storslagen idé som både belyser ett problem och försöker bidra till positiv samhällsutveckling.
Helya Houshmand, grundare och vd, Story Relations
Kommunikation eller innovation? Vad är skillnaden och spelar det någon roll? 2030 Calculator är smart, inkluderande och problemlösande.
Jacob Nelson, copywriter, Forsman & Bodenfors
Vi diskuterade det här bidraget utifrån ”idé-begreppet”. Är det här en bra idé eller en bra produkt och hur påverkar det i så fall vår bedömning? Kanske är det en fråga som inte kan få ett tydligt svar, men jag tror att en innovation som denna kan vara väldigt viktig för att påskynda en politisk utveckling som tvingar alla producenter att CO2-märka sina produkter. Och det vore ju väldigt bra - oavsett idébegreppet.
Christina Knight, executive creative director, The Amazing Society
Önskar att den här idén kan komma vidare, ut ur känslan av prototyp och skrivbordsprodukt och snart bli gällande norm. Som Hollingworth så klokt ska - det här är nog inte Månadens Idé, det kan vara århundradets.
3. F&B, Västtrafik, No Douche Bag
Foto: Petter Berg
En väska på sätet bredvid skulle få personer att hålla avstånd i kollektivtrafiken. Ett Genom att trycka upp 1.000 tygpåsar som delades ut gratis på Centralstationen, sanktionerade Forsman & Bodenfors tillsammans med Bästtrafik beteendet och gav resenärerna ett konkret verktyg för fysisk distansering. No Douche Bag är en ny produkt, en ny medialösning, och ett nytt sätt att hantera den största utmaningen i Västtrafiks historia.
Arbetsgrupp
Uppdragsgivare: Susanne Eriksson
Titel: Varumärkesstrateg
Första publiceringsdag: 30 september 2020
Projektledare: Greger Andersson
Produktionsledare: Helen Johansson
Art Director: Lars Jansson
Copywriter: Pontus Caresten
Formgivare/Designer: Christoffer Persson
PR: Maja Bredberg, Robert Johnson
Film Editing: Assar Wallenius
Produktion film och foto: Cutback Studios, Petter Berg
Så tyckte juryn
Richard Baynham, cd på Ingo
En enkel och självklar idé som med sin odouchiga tonträff även är enkel att tycka om. Ibland behöver inte vara krångligare än så.
Sedir Ajeenah, kommunikationsdirektör, 29k
Fin och varm i all sin enkelhet.
Christina Knight, executive creative director, The Amazing Society
Gillar att den här idén bygger på en iakttagelse av ett mänskligt beteende, vanligt här i Sverige. Att en blockerar sätet bredvid med sin väska för att en inte vill sitta bredvid ngn. Nu blockerar vi av ett mer sympatiskt skäl; av omtanke för att begränsa smittan i vårt samhälle. Enkelt och effektivt.