fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Månadens idé

På prispallen i årets första Månadens idé: Tre organisationer som kämpar för rättvisa

Här är årets tre första vinnare i Månadens idé – som av en händelse är vinnarna alla tre organisationer som engagerar sig för utsatta människor och orättvisa. Vinnaren av Månadens idé är Prime för Civil Right Defenders ”Diktaturkompensera”.

Publicerad: 24 februari 2023, 08:30

Ämnen i artikeln:

NyheterMånadens Kampanj

Diktaturkompensera, föreslår Civil Right Defenders.

Innehåll

01. Diktaturkompensera

Byrå: Prime
Kund: Civil Right Defenders

Nästan hälften av världens länder är diktaturer där människor lever med inskränkta rättigheter. Flera av de här länderna är populära vinterresmål där våra pengar riskerar att hamna i auktoritära regimers händer. Faktum är att svenska folket bidrar med cirka 1.8 miljarder i intäkter till världens diktaturer varje år.

Därför lanserade Civil Right Defenders Diktaturkompensera genom Prime. Ett verktyg där en algoritm kan räkna ut hur mycket man bör diktaturkompensera för sin resa. Kompensationen baseras på resmålets placering i V-dem´s globala demokratiindex, resans längd, genomsnittlig dagsbudget och landets skattesats. Verktyget lanserades på Civil Rights Defenders hemsida och kampanjen lanserades sedan med enheter inspirerade av resebranschen – med bilder på vita stränder och rubriker som lockar med solsken och dödsstraff.

Så tyckte juryn:
Joel Sköld, senior PR advisor, Nord DDB:
– De bryter sig skickligt ur sin kategori genom att ”hijacka” en annan och lyckas med det förtjäna människors uppmärksamhet och plantera ett frö av eftertänksamhet. Snyggt jobbat!

Canan Yasar, creative director, Obeya:
– En solklar vinnare som genom ett välkänt begrepp lyft ett problem som så många blundar för. Diktaturkompensera är en idé som på ett enkelt sätt kan få folk att tänka efter en extra gång innan man trycker på bokaknappen. 

Ellen Kingfors, copywriter, Tillsammans:
– Aj, den här är riktigt jobbig. Och kanske är det just därför den är så stark. Jag hoppas bara att folk är smarta nog att förstå att de egentligen inte kommer undan så billigt.

Karl Nelson, kreatör, Spotlight:
– En favorit. Gjorde mig överraskad, glad och lite ledsen, i den ordningen. De skickar en portion elegant förpackad skam på svenska folket, och initierade en rätt viktig diskussion kring vad vi tycker att bekvämlighet och lite sol är värt.

Martin Petersson, Chief Operating officer, Dentsu Creative:
– När det börjar ta fart med revengespending och vi börjar resa igen så lyfter denna kampanj på ett bra sätt fram problematiken med många av våra mest populära resmål.

Viktor Bolin, creative director, Post:
Detta är väldigt genomtänkt. Det är inte bara det, det är också innovativt. En ny tjänst, som samtidigt refererar till klimatkompensation (som ju anammats av resebranschen) som till och med verkar fungera. Det är imponerande. Och precis som med klimatkompensation omgärdades den här idén av en livlig diskussion i juryrummet. Är det å ena sidan ett smart sätt att från vänster komma in och informera om sådant vi bara blundar för i vardagen? Eller är det ett modernt avlatsbrev som normaliserar själva det problem kampanjen är ämnad att motverka? Att det inte finns något rakt svar på det tycker jag är storheten i lösningen. Det är upp till oss, betraktarna och vår diskussion med andra som formar svaret. Det leder till att kampanjen engagerar, tvingar en att tänka till på ett djupare plan och sannolikt skapar en mer bestående åsikt. Det är kanske också en bra definition för vad en stark idé ska göra.

Agnes Nisbel Fjäll creative / copywriter, Åkestam Holst:
– Mycket bra att uppmärksamma vad våra semesterpengar faktiskt går till. Om man inte har tänkt på vad man stöttar när man besöker dessa länder gör man det nog nu!

Andrea Sundström, copy, Forsman och Bodenfors:
Lyfter ytterligare en anledning att kompensera för sin resa, som (till skillnad från klimatkompensering) många inte är medvetna om. Tankeväckande och smart.”

Läs också: Människorättsorganisationen uppmanar dig att ”diktaturkompensera” din vinterresa

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Petter Lublin och Inez Härneman på Prime, två kreatörerer som varit inblandade i kampanjen.

Civil Right Defenders arbete är svårare att greppa än organisationer som exempelvis har fokus på fattigdom eller humanitära kriser så vi ville göra deras demokratiarbete mer lättförståeligt och någonting som gemene svensk kan relatera till.

– Vi har jobbat med Civil Right Defenders (CRD) i flera år och fick uppdraget att skapa en kampanj som står ut. Kampanjen skulle gå innan jul när alla tävlar om utrymmet. Vi reser som aldrig för för alla är sugna på att ha det lite najs efter pandemin. Men det blev väldigt tydligt att det finns en stark dubbelmoral i resandet. Det är något som man ofta inte tänker på, och vi ville sätta fingret på det. Och lyfta fram att svenska turister lägger extremt mycket pengar i länder som faktiskt är diktaturer, säger Petter Lublin, creative director på Prime Weber Shandwick.

Vad var svårt?
– När allt för på plats så var det oväntat enkelt, det svåraste var nog ändå i idéfasen, och sålla fram det bästa. Men här hittade vi spåret tidigt och satte idén i centrum, och hittade unika lösningar för olika kanaler. Skam känns som ett underutnyttjat redskap i kommunikation och jag tror inte man ska vara så rädd för att göra folk upprörda. Svart humor kändes också oväntat att använda i ett så här allvarligt sammanhang.

Greppet handlar inte främst om att få folk att sluta resa helt utan skapa en ögonöppnare för hur det ser ut med demokratin i andra länder.

Arbetsgrupp

Prime:

Hanna Dahlborg, Kundansvarig

Ella Stork, Projektledare

Petter Lublin, Creative Director

Inez Härneman, Copywriter

Jonas Axelsson Fisk, Copywriter

Åsa Skyttle, Designer

Kalle Mattson, Designer

Lisa Ström, Planner

Daniel Wahlström, PR-specialist

Victor Grundén, PR-specialist

Jonathan Gustafsson, Junior Associate

 

Civil Rights Defenders:

Mikael Ehrlington, Kampanj- och marknadsansvarig

Anna Magnard, Insamlingschef

Catrin Söderberg, Strategisk kommunikatör

Emmy Blad Jokinen, Digital strateg

Erik Helldén, Marknad

Johan Harlén, Insamling

 

Läs också Oskar Pernfeldt: ”Tre bra och starka påminnelser om att kreativitet faktiskt är viktigt” 

02. Offerkoftan

Offerkoftan ett populärt bidrag i Månadens idé.

Byrå: Åkestam Holst
Kund: Talita

En av tio män i Sverige har köpt sex. En trend som inte ser ut att minska. Åkestam Holst lyfte fram problemet i rampljuset, genom att förvandla männens vanligaste ursäkter och snyfthistorier till en fysisk kollektion av offerkoftor. 

Plaggen togs fram i samarbete med HOPE Sthlm och de utvalda ursäkterna har nämnts frekvent av män som blivit gripna för köp av sexuella tjänster, i medierna eller till poliser som varit på plats vid gripandet. 

Som avslutning auktionerades av koftorna på Tradera, där vinsten oavkortat gick till Talitas arbete. Var tredje svensk såg kampanjen och donationsintäkter ökade med 177 procent. Men kanske viktigast av allt, 55 procent av män blev mer engagerade i frågan i samband med kampanjen.

Så tyckte juryn:
Joel Sköld, senior PR advisor, Nord DDB:
– Bockar på ett utmärkt sätt av de flesta rutorna i PR-handboken vilket resulterar i en kampanj med skav som skapar diskussion.

Canan Yasar, cd, Obeya:
Även om man tröttnat på ursäktskampanjer kan det ibland bli bra att ta något och göra det bokstavligt. 

Ellen Kingfors, copywriter, Tillsammans:
Älskar denna! Tycker att den med en bra balans mellan seriositet och ögonglimt belyser ett superviktigt ämne. Att plaggen dessutom är döpta till ”offerkoftor” får det att kittlas dödsskönt i copyfingrarna. Kan dock tycka att hela grejen med att auktionera ut dem är en aning överflödig.

Karl Nelson, kreatör, Spotlight:
Väldigt snyggt hantverk, med många lager som gör att kampanjen kan spridas och nå längre. 

Martin Petersson, COO (Chief Operating officer), Dentsu Creative:
En riktigt jäkla bra kampanj rätt igenom.

Viktor Bolin, creative director, Post:
– Jag gillade greppet att överföra insikter till ett befintligt begrepp; offerkoftan. Det (tror jag?) aktiverade både GAL och TAN, vilket i nästa led skapar en livlig diskussion. Dessutom är det löjligt svårt att vara både autentisk och känslomässigt träffande, vilket jag tycker man lyckas med på ett mästerligt sätt här, genom ett skickligt urval usla ursäkter. Ursäkter som genom att de synliggörs tjänar som en påminnelse om vad som inte är okej, vilken typ av slapp livsinställning som är förstadier till typ sexköp. Däremot förstår jag inte varför det behöver skapas ett plagg ingen vettig människa vill ha på sig och auktioneras ut via Tradera.

Andrea Sundström, copy, Forsman och Bodenfors:
– Kan ej rada upp allt jag älskar med denna idé. Det blir ett för långt citat, det kommer inte att få plats. Jag älskar precis ALLT.

Läs också: Talita och Åkestam Holst släpper en kollektion med sexköparnas favoritplagg – offerkoftan 

Arbetsgrupp

Talita:  

Grundare: Josephine Appelqvist

Grundare: Anna Sander

 

Åkestam Holst NoA: 

Creative Director: Joakim Khoury 

Art Director: Linus Bronge, Ivan Trip & Shilan Shewki 

Copywriter: Agnes Nisbel Fjäll & Daniel Vaccino 

Produktionsledare: Anna Nollendorfs 

Planner: Sebastian Stüben & Stina Hansson 

Social Media Specialist: Johnny Wettergren 

 

Fotograf: Ivan Trip 

 

Koftor: HOPE 

Brodyr: Handarbetets Vänner 

 

BKRY NoA:

DOP: Max Thedeby

Klippare: Alexander Simmo

Producent: Sanna Wikman

 

NoA Ignite:

Frontend utvecklare: Josefine Ljung

Designers: Sara Shahbazi, Johan Lundgren

Head of Operations: Frida Holmström Meinking

 

 

Filmproduktion: 

BKRY NoA & Gangsters 

 

Ljuddesign: Martin Dahl 

Colorist: Max Strömberg 

Landningssida: NoA Ignite 

Repro: BT repro 

Faktor: John Mullersdorf/Stream Nordic 

Retusch: Johan Cabezos 

Media: SvD Perfect Guide, Clear Channel & Café 

03. När skolan tar slut

Bris i kampanj för att uppmärksamma våld i hemmet.

Foto: Volt

Byrå: Volt
Kund: Bris

Genom ett något modifierat skolschema för sjätteklassare, ville vi uppmärksamma om alla de barn som får det värre när skolan tar slut. Att skolan kan utgöra en fristad för många barn under terminerna blir extra tydligt under loven när skolan håller helt stängt. De har då ofta inget annat val än att stanna hemma i en redan hemsk situation, som dessutom riskerar att förvärras under ledigheten.

Så tyckte juryn:
Joel Sköld, senior PR advisor, Nord DDB:
– Ibland är det enkla det bästa! Och detta är smart och träffsäkert, i all sin enkelhet.

Canan Yasar, creative director, Obeya:
Bra idé som väcker nostalgi och igenkänning samtidigt som man får en käftsmäll. Aj!

Karl Nelson, kreatör, Spotlight:
Fin och smart i sin enkelhet. Vilket räcker långt.

Martin Petersson, chief operating officer, Dentsu Creative
Först så känner man en stor nostalgi runt denna som sedan byts till tragedi när man tittar närmare och ser hur vissa barn är säkrare på skolan än hemma.

Viktor Bolin, creative director, Post:
– En väldigt enkel idé som är lätt att ta till sig. Den är verkligen enkel. Men, ja, tydligen går det att vara lite för enkel. För visst, jag ser hur asketisk den är, hur elegant minimalistisk den är. Och jag uppskattar verkligen alla försök till att viska när alla andra skriker. Men trots att jag har två barn i skolåldern känner jag ingenting när jag ser den. Trots att jag vill det.

Agnes Nisbel Fjäll, creative / copywriter, Åkestam Holst:
– Rörande kontrast mellan våld och någonting nostalgiskt och fint.

Andrea Sundström, copy, Forsman och Bodenfors:
– Stark i all sin enkelhet.

Läs gärna: Bris låter skolscheman påminna om jullovets baksidor

Arbetsgrupp

Bris

Binaji Marouf, Kommunikations- och påverkanschef

Anna Barbier, Campaign manager

Volt

Jacob Eklöf, Art Director/Copywriter

Anton Holmstrand, Art Director/Copywriter

Susanne Göthberg, Account Manager

Jonas Brodén, Account Director

Jörgen Berglund, Creative Director

Nellie Pilsetnek

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev