Månadens idé
Så kuppade byrån Pewdiepies “kontor”
Publicerad: 21 juni 2022, 09:47
Animal och Evoko ”snodde” Pewdiepies stol
Fri placering på kontoret efter corona? Pewdiepie och ett gäng andra influencers har blivit ”bortmotade” från sina kontor. Nu prisas Animal och Evoko av en enig jury i Månadens Idé.
01. The Desk Snatch Pre-Rolls
Byrå: Animal
Kund: Evoko
Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.
Är det ett problem med fria platser på kontoret? Det ansåg Evoko, ett företag som erbjuder produkter för att underlätta konferensbokning. För att kasta ljus på ”först till kvarn-principen” återskapade man ett gäng Youtubers studios. Sedan körde man riktade pre-rolls på deras respektive kanaler för att hinna före och ”sno” deras arbetsplatser.
– Det är alltid svårt att säga exakt hur man kommer på en idé. Men eftersom det är först till kvarn till skrivborden på vårt eget kontor, så pratade vi mycket om känslan när någon hunnit före och tagit ens favoritplats. När vi kom fram till att det kunde vara roligt att sno någon annans plats, hamnade vi ganska snabbt på Youtubers. De sänder nästan alltid från samma plats och deras media gör att man med en extremt snävt riktade pre-rolls kan hinna före, säger August Laustsen, art director på Animal.
All jobb med att återskapa studiorna gjordes av arbetsgruppen själv, tillsammans med Johan Widström som precis startat produktionsbolaget Rulla Bandet. man specialbyggde alla möbler och printade ljuskontakter på papper som man sedan tejpade upp för att efterlikna de som Pewdiepie har.
– För att återskapa First We Feast-studion var vi tvungna att köpa tolv olika chilisåser, så nu har vi ett gäng flaskor ”Hell fire – Zombie Snot” stående på kontoret om någon skulle vara sugen. Men den största utmaningen var att få allt så likt som möjligt utan att använda exakt deras grejer. Sedan måste vi hylla vår uppdragsgivare Evoko, de är alltid modiga och nyfikna. En idé är ingenting värd om det inte finns någon som vågar tro på den.
Vad har ni sett för effekt av kampanjen?
– Tanken var att fansen till någon av de olika Youtubers:arna skulle plocka upp och dela filmerna. Och det gick otroligt snabbt med Pewdiepie-filmen som blev delad på hans största subreddit med 3,6 miljoner subscribers. Den filmen fick på ett par timmar mer än 11 000 upvotes och hundratals kommentarer. En kul grej för samtliga filmer var att över 90 procent valde att titta till slutet (läs 40 sekunder) – en positiv respons från en målgrupp som vanligtvis inte gillar reklam.
Har ni fått nån respons från de Youtubers vars kontor ni återskapat?
– Inte ännu. Men Pewdiepie kollar ibland igenom sina subreddits och gör content på det – så vem vet vad som händer?
*
Så tyckte juryn:
Jesper Eronn, copywriter på F&B Daily: Ett klassiskt enkelt och starkt filmkoncept som växer ytterligare i Youtube-kanalen och som ”snackis” bland följare till Youtubers. Bananmannen är allra bäst bland filmerna förstås.
Malin Evrenos, creative director på River: Tänk att en pre-roll för att boka skrivbord på kontor kan bli såhär kul och relevant. Uppfriskande och spot on.
Paul Martinsson, copywriter på Isobar: En pre-roll kampanj för ett skrivbordsbokningssystem såhär i post-corona-tider, så mycket samtid på en och samma gång! Grymt smart och kul, och en mycket värdig vinnare av månadens omgång.
Arbetsgrupp
CD: Erik Lindqvist
CD: Jakob Swedenborg
Art Director: August Laustsen
Copywriter: Erik Wingfors
Projektledare: Sophia Lavasani
Produktionsledare: Alexandra Ekström Madrid
Produktionsbolag: Rulla Bandet
Producent: Johan Widström
Regissör: August Laustsen
Extra credit: Marcus Lundvall
Extra credit: Robin Cedvin
2. A very satisfying costumer service
Kund: Blanche Stories
Byrå: IW Edition
Att ringa kundtjänst är vanligtvis inte särskilt sexigt. Men när företaget i fråga heter Blanche Stories, vars affärsidé är ”Audioerotik på kvinnors villkor”, såg IW Edition en spännande chans att levandegöra hela varumärket genom deras tråkigaste kontaktyta. Så skapades en fullt fungerande kundtjänst som också är en interaktiv sexnovell.
Genom ett större antal knappval kan man styra samtalets riktning helt efter sina egna sexuella fetischer. Du kanske ringer för en fakturafråga eller för att få teknisk support, men landar i att du utforskar en fantasi om att låta grannen se på medan vår kundtjänst ger dig livets oralsex. Kanske har du fantiserat om att vara med en tjej? Ja, då är det bara att byta den manliga rösten till en kvinnlig. Allt som allt skapade man 52 olika möjliga förgreningar beroende på vart du vill att samtalet ska leda för att kunna lägga på tillfredsställd.
Här kan du titta på casefilmen.
*
Så tyckte juryn:
Jesper Eronn, copywriter på F&B Daily: Krocken mellan snusk- och kundtjänstprat är välgjord och riktigt lyckad. Oavsett hur många i målgruppen som fysiskt går igång, så går det inte att låta bli att tycka att detta är kul.
Malin Evrenos, creative director på River: Roligt och smart sätt att demonstrera produkten. Kundservice får en bredare innebörd när fakturafrågor och fantasidesign kombineras med hjälp av förinspelad röst och flervalsfrågor. 10 poäng på stämningen i juryrummet när vi lyssnade igenom bidraget.
Paul Martinsson, copywriter på Isobar: Klart man ska använda den automatiska kundtjänsten som interaktiv sampling av produkten. Särskilt när produkten är erotiska ljudboksnoveller. Och särskilt när utförandet är felfritt och alla detaljer får idén att lyfta.
Arbetsgrupp
Johanna Reis, CD/Copy
Kalle Berglind, Art Director
David Leeb, Projektledare
Clara Lindholm, Planner
3. Cover Sweden
Byrå: Forsman & Bodenfors
Kund: Visit Sweden
Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.
Visit Sweden och Forsman & Bodenfors tog några av Sveriges mest klassiska skivomslag, nya som gamla, och gjorde dem till nya turistdestinationer.
I Youtubeserien Cover Sweden skickar musikjournalisten Fredrik Strage ut programledarna Erik Ekstrand och Ayan Jamal att hitta platserna där omslagen är fotograferade och samtidigt leta efter spännande turistmål i närheten.
*
Så tyckte juryn:
Malin Evrenos, creative director på River: Fin idé som engagerar fler ju kändare skivomslag man får tag i.
Paul Martinsson, copywriter på Isobar: Upptäck platser genom musik du gillar, eller musik genom platser du gillar. Kul content-version av förra månadens vinnare. Når inte lika brett (eller högt) som IKEA-varianten, men för alla fans blev hemestern plötsligt lite mer inspirerad.
Arbetsgrupp
Uppdragsgivare - Visit Sweden
Kristina Nyström - Head of Sweden & Nordics
Nils Persson - Chief Marketing Officer
Ebba Ekelund - PR Manager Sweden & Nordics
Olivia Brodd - Project Manager Sweden & Nordics
Malin Czernik - Digital Development Manager
Emmie Bolmstedt - Digital Producer & Content
Anna Hjerdin - Senior Social Media Manager
Robert Hedlund - Brand Manager
Byrå - Forsman & Bodenfors
Pontus Levahn - Copywriter
Johanna Hofman-Bang – Art Director
Lena Birnik – Account Manager
Ann Spennare-Bengtsson – Account Director
Håkan Larsson - Designer
Julia Samuelsson – PR Strategist
Jade Deconzac Mbay - Researcher
Elisabeth Christensson – Writer
Music Supervisor: Jenny Ring
Splay One:
Lina Lundberg - Client Manager
Mina Fagerfjäll - Creative Director
Mikael Ginal - Producer
Mimmi Bringholm – Project Manager
Elin Roslund – Production Manager
Joel Apelqvist - Editor
Robin Johansson - Editor
Linus Häggman – Art Director
André von Grothusen - Copywriter
Alexander Edström – Motion Graphics
Athena Moghimi - Casting
Mediabyrå: Mindshare
Mikael Christenson - Business Development Director
Jennie Strandberg - Client Manager
Anton Cleaesson – Social Media Specialist
Yasin Mahani – Digital Planner
Jessica Hagenius – Programmatic Specialist
Filippa Hellström – Ad Tech