måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Månadens PR

Hjärtskärande musikvideo tar hem Månadens PR

Hjärtskärande musikvideo tar hem Månadens PR

Känslomässiga ”Dantes heartbeats” från Abby Priest tände juryns samtliga cylindrar och vinner 2020 års sista Månadens PR.

Publicerad: 8 januari 2021, 10:27

Ämnen i artikeln:

Abby PriestForsman & Bodenfors

Innehåll

 

01.”Dantes heartbeats”

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Byrå: Abby Priest
Kund: Hjärtebarnsfonden

Att födas med ett hjärtfel är den vanligaste medfödda sjukdomen i Sverige. När ettårige Dante föddes hade han tre. I ”Dantes heartbeats” berättas historien om honom och hans familj genom en musikvideo som är lika delar drama- som kampanjfilm. Själva musiken är bandet Amasons tolkning av The Knifes ”Heartbeats” där samplade hjärtslag är rytmen som driver stycket framåt. Genom abstrakt dans och lysande skådespeleri berättar New Land-regissören Marcus Ibanez en historia som täcker alla delar av känslospektrat, från glädje till bottenlös sorg och panik. 

Kampanjen är framtagen av Abby Priest för Hjärtebarnsfonden och alla intäkter från spelningar på Youtube och Spotify har gått direkt till den välgörande verksamheten. Filmen har använts som ett verktyg för att rikta uppmärksamhet mot frågan om medfödda hjärtfel och spreds till alltifrån influencers till traditionella medier. Kampanjen som helhet, som bland annat resulterade i långa reportage i TV4, ökade donationerna till Hjärtebarnsfonden med 133 procent och en 1175-procentig ökning gällande nya medlemmar. Själva varumärkeskännedomen om Hjärtebarnsfonden ökade med 7,65 procent i jämförelse med samma period föregående år. 

Oskar Hellqvist, creative director på Abby Priest, var en av de som var med och jobbade med projektet. För honom har det varit ett uppdrag som varit tydligt personligt då två av hans söner fötts med olika typer av hjärtfel. 

Du har en personlig relation till både Hjärtebarnsfonden och kampanjen, hur har det varit att jobba med ett sånt projekt?

– Det är lite tumultartat. Mycket av det som vi berättar om i kampanjen har jag och Carin själva gått igenom med våra söner så processen har stundtals varit jobbig. Samtidigt har det gett en möjlighet att omvandla frustration till något konkret som går att påverka. Jag är otroligt tacksam till alla som ställt upp på olika sätt för att göra verklighet av projektet. 

Vilka är de största kommunikativa utmaningar som Hjärtbarnsfonden brottas med?

– För Hjärtebarnsfonden handlar den största utmaningen om kännedom. Jämfört med andra liknande organisationer så är de väldigt mycket mindre. Både faktiskt, i generell kännedom om varumärket samt kännedom om problemet med medfödda hjärtfel. Trots att det är världens vanligaste medfödda sjukdom. Det är något vi jobbar med att förändra över tid. 

Kampanjen är lika mycket populärkultur som just kampanj, hur har det varit att arbeta med en musikvideo som grundplatta?

– Kommunikation som utmanar traditionella former och ligger i gränslandet är alltid intressanta att jobba med tycker jag. Det händer något när Dantes riktiga hjärtslag läggs i musiken, och den smärtsamma berättelse från verkligheten som det medför. Förhoppningsvis blir helheten något som är både konst och kommunikation.

 

Arbetsgrupp

Abby Priest:

Oskar Hellqvist, creative director

Louise Lundqvist, pr director

Andreas Morne, project manager

Johanna Lindberg, pr specialist

Louise Persson, production manager

Elin Albinsson, coordinator

David Alledal, copywriter

Sebastian Brännén, art director

Lukas Andersson, designer

Kristofer Englund, creative intern

Fredrik Moberg, creative intern

PR: Ebba Lindqvist

Produktionsbolag: New Land

Marcus Ibanez, director

Sophia Tamm Christensen, executive producer

Ylva Axell, producer

Erik Henriksson, director of photography

Joakim Stephensson, choreographer

Musik: Universal Music Publishing

André Brink, music supervisor

Jonas Holst, music supervisor

Karin och Olof Dreijer (The Knife), music composer

Pontus Winnberg/Amason, executive producer

Så tyckte juryn:

Juryn har att bedöma kriterier som hantverk, relevans, idé och effekt på skala. Som regel är bidragen starkare på en eller ett par parametrar men svagare på andra. Men lagom till årets sista omgång får vi se en av få kampanjer som presterar fullt ut: Så vackert, så rätt, så smart och så otroligt effektivt!

Stefan Rydén, strategisk planner, Spotlight PR

------

En bra idé och ett mycket fint hantverk gjorde den här bidraget till en klar favorit. För alla som sett kampanjfilmen är det uppenbart att detta är en riktig hjärtefråga för teamet bakom den. En vinnare som berörde oss starkt!

Nadine Le Gros, creative copywriter, Prime

------

Otroligt vackert utfört och samtidigt gjort med stor respekt för ämnet. Valet av låt och artist kunde inte ha varit mer klockrent.

Canan Yasar, creative director, Obeya PR

------

Smart, snygg och oerhört stark kampanj som fick hjärtat att slå extra slag. Med stor förtjänad spridning och fina insamlingsresultat kändes den som en självklar och välförtjänt vinnare i omgången.

Frida Lind, pr-creative & partner, Wenderfalck

------

Att göra beat och musik av Dante hjärtslag är så starkt i det enkla där syftet inte går att missa. Dessutom välplanerat och exceptionellt hantverk. En av få kampanjer från 2020 som etsat sig fast i mig.

Susanne Johansson, pr-director, Nord DDB

------

Abby Priest och Hjärtebarnsfondens musikaliska berättelse om ettåriga Dante är en vacker och extremt välgjord kampanj som gav ett imponerade resultat. En värdig vinnare!

Joel Sköld, creative strategist, Jung Relations

02.”No Douche Bag”

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Byrå: Forsman & Bodenfors
Kund: Västtrafik

Kollektivtrafiken har varit en av pandemins stora diskussionspunkter. Fokus på diskussionen har varit om att det, särskilt i rusningstrafik, varit svårt att hålla det rekommenderade sociala avståndet. 

Forsman & Bodenfors och Västtrafik valde att angripa utmaningen genom en lika enkel som genial lösning. Från kundens sida ville de ha en lösning som levde upp till krav såsom lågbudget, tillgänglig, ansvarstagande och icke-anklagande. Parterna tog vara på det existerande, och omdebatterade, beteendet med kollektivtrafiksresenärer som ställer sin väska på sittplatsen bredvid sig och gjorde det till något omtänksamt. Parterna tryckte upp cirka 1000 tygpåsar med texten ”I'd love to sit next to you, just not right now” som resenärerna kunde lägga på sätet bredvid sig. Den första upplagan av påsarna tog slut på en timme och initiativet uppmärksammades av såväl kvällstidningarna som Sveriges Radio och lokaltidningar. Även i sociala medier möttes ”No Douche Bag” av positiva tillrop och inläggen med koppling till kampanjen slog rekord i positivt engagemang. En enkel idé som gav resenärer ett fysiskt verktyg att leva upp till myndigheternas rekommendationer. Genialt, ansåg juryn.

Arbetsgrupp

Forsman & Bodenfors:

Account director: Greger Andersson

Account manager: Helen Johansson

Art Director: Lars Jansson

Copywriter: Pontus Caresten

Graphic designer: Christoffer Persson

PR: Robert Johnsson

Film editing: Assar Wallenius

Production, film and photography: Cutback Studios, Petter Berg

Så tyckte juryn:

En till synes enkel och självklar lösning på en ganska knepig kommunikationsutmaning, som vid närmare eftertanke växer till sig när jag inser hur klokt man tagit tillvara insikter om både hur vi kan bete oss på bussar och tåg och våra attityder till medresenärer.

Stefan Rydén, strategisk planner, Spotlight PR

------

Det geniala är ofta det enkla och i denna träffsäkra kampanj lyckats man på ett smart sätt ta tillvara på ett välbekant fenomen. Med humor istället för pekpinne omvandlas det vanligtvis douchiga beteendet, att blocka sätet bredvid sig med sin väska, till någonting livsviktigt.

Nadine Le Gros, creative copywriter, Prime

------

Älskar detta! Okomplicerat och rakt på sak. Ett perfekt exempel på hur en till synes enkel idé kan förändra invanda beteenden.

Canan Yasar, creative director, Obeya PR

------

Att nyttja det douchiga väskplacerandet i kollektivtrafiken och vända det till omsorg under pågående pandemi känns lika enkelt som briljant. Kul grepp med fina resultat som fick mig att önska att jag fick byta t-banan mot spårvagn i Göteborg.   

Frida Lind, pr-creative & partner, Wenderfalck

------

Pricksäkert, kul och framförallt insiktsfullt sätt att vända ett irritationsmoment till något positivt som både gör det enkelt att sprida och gilla Västtrafik. Extra plus för både copy och design! 

Susanne Johansson, pr-director, Nord DDB

------

Hur kan man hjälpa människor att hålla avstånd i kollektivtrafiken? Jo, genom att ge dem ett verktyg till att bli kollektivtrafikens antihjältar – en äkta douche bag. Enkelt, kul och effektivt.  

Joel Sköld, creative strategist, Jung Relations

------

Att ta upp två stolar med sin väska är helt klart en osympatisk manöver. Forsman vänder på ett snyggt sätt upp och ner på ett befintligt fenomen och hittar en relevant och sympatisk röst åt Västtrafik. Föredömligt enkelt, kul och med riktigt bra hantverk hela vägen. 

Oskar Hellqvist, creative director, Abby Priest

03.”Hyrflickvän.se”

Byrå: Glory Days/Westander
Kund: Child10

I visserligen kraftig skugga av pandemin var sexköp och prostitution en fråga som under 2020 fick stort utrymme i medierna. Stockholmspolisen har bland annat arbetat med ”Insats torsk” som renderat i en rad uppmärksammade massgripanden, bland annat i Skanstull och i Skrapan i Stockholm. Därutöver fick frågan mycket uppmärksamhet i samband med att Paolo Roberto greps för sexköp.

Child10 är en organisation som verkar för utsatta barn med särskilt fokus på människohandel och barn som tvingas in i prostitution. Med kampanjen ”Hyrflickvän.se”, framtagen av Glory Days i samarbete med Westander, ville de bredda synen på vad som är prostitution genom att lägga fokus på sugardating. För att göra det skapade parterna sajten Hyrflickvän.se, en fejkad sugardating-sajt där besökarna fick fylla i ett formulär om vilken typ av flickvän de ville ”hitta”. Därefter köpte de synlighet på sökord som ”teen porn”, ”eskort”, ”sexverksamhet”, ”sugardaddy” och liknande. Därutöver satte aktivister upp affischer och delade ut flygblad med information om sajten. När besökarna fyllt i enkäten fick de dock inte det svar de väntade, utan möttes i stället av information om att deras beteende var att likställa med sexköp och därmed var brottsligt. På tre dagar registrerade sig över 800 män.

Kampanjen gick därefter in i nästa steg där Child10 och byråerna dels kommunicerade sajtens statistik och gick ut med en SIFO-undersökning och rapporten ”Sexköparens värld”. 

Totalt ledde ”Hyrflickvän.se” till över 170 publiceringar i traditionella medier och två besök i TV4:s Nyhetsmorgon. Därutöver uppmärksammades initiativet av både jämställdhetsminister Åsa Lindhagen och socialminister Annika Strandhäll, där den senare skrev en debattartikel där hon citerade Child10s SIFO-undersökning. Den potentiella räckvidden stannade vid 11 miljoner läsare och tittare.

 

Arbetsgrupp

Child10:

Ida Östensson, produktionsledare

Glory Days:

Oscar Johansson, kundansvarig

Isak Wilkens, creative director

Westander:

Johanna Wilkens, pr-konsult

Realstars:

Malin Roux Johansson, produktionsledare

Så tyckte juryn:

Brutalt effektiv kommunikation om ett brutalt samhällsproblem, med en lösning som når fram både på ett rationellt plan men framförallt känslomässigt, och lyckas sätta hela den unkna frågan på såväl allmänhetens näthinna som på medias agenda.

Stefan Rydén, strategisk planner, Spotlight PR

------

Bra insikt och idé för att kom åt en målgrupp som antaglogen är väldigt svår att nå. Dessutom ett mycket smart sett att tillvarata och samla data.

Nadine Le Gros, creative copywriter, Prime

------

Imponerande att se att man träffat så brett med kampanjen, från ett gediget mediegenomslag och uppmärksamhet i sociala medier till faktiskt politisk påverkan.

Canan Yasar, creative director, Obeya PR

------

Viktig kampanj som nådde utanför bubblan och lyckades engagera såväl media som privatpersoner och politiker. Smart take på klassisk undersöknings-PR. 

Frida Lind, pr-creative & partner, Wenderfalck

------

Spännande tilltag med imponerande genomslag i Sverige.

Susanne Johansson, pr-director, Nord DDB

------

Det är vidrigt att den här typen av kampanj ska behöva existera men otroligt viktigt att den nu gör det. En påverkanskampanj med ett beprövat grepp och smart nyttjande av SEO som gav stort genomslag och bidrog till att skapa ett nationellt samtal om prostitution i Sverige.  

Joel Sköld, creative strategist, Jung Relations

------

En kampanj som framgångsrikt lyckas skapa förtjänad räckvidd åt två, tyvärr jätteviktiga, organisationer. Att 808 män registrerade sig på den här sajten ger kalla kårar.

Oskar Hellqvist, creative director, Abby Priest

Thomas Nilsson

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev