lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Månadens PR

”Hundfluencers” charmade juryn – guld till New Normal

”Hundfluencers” charmade juryn – guld till New Normal

Djuren fortsätter skörda framgångar för New Normal. Kampanjen ”Stoppa Kattastrofen” tar hem Månadens PR.

Publicerad: 12 oktober 2021, 12:12


Innehåll

 

01. Stoppa Kattastrofen

Byrå: New Normal
Kund: Djurskyddet Sverige

Att det är lag på att hundar måste ID-märkas gör att det knappt finns en enda hemlös vovve i Sverige. Med katter får man däremot göra lite som man vill, och då gör många tyvärr lite som de vill. Men tänk om katternas svurna fiende – men människans bästa vän – engagerade sig för deras rättigheter?

Uppropet ”Stoppa Kattastrofen” inleddes med att kända hundar, så kallade ”hundfluencers”, intervjuades om situationen. Resultatet blev en film som delades i deras, deras människors och Djurskyddets kanaler. Uppmaningar spreds om att skriva på en namnlista på StoppaKattastrofen.se. Så föddes en ”hundrörelse” för Sveriges hemlösa katter. Engagemanget växte och antalet namn ökade. 

Spridningen, som är helt förtjänad, har skett i sociala medier av bland annat Therese Lindgren, Tänkvärt, Magnus Carlsson med många fler och i redaktionella medier av bland annat Nyhetsmorgon. Det har enligt New Normals siffror genererat en potentiell räckvidd på över 10 miljoner.

– Hannes (copywriter) gillar inte katter så vi fick jobba med ett djur båda tycker är ok. Men vi brukar också leta efter intressanta konflikter när vi ska berätta en historia, eller komma på en reklamidé. Att berätta om kattens problem genom dess svurna fiende kändes kul, säger Ivo Lundin Hatje, art director på New Normal, om kampanjen. 

Simon Le Pluart, pr-specialist:

– Kommunikation om komplexa problem är svår att ställa sig bakom och få med andra på. Det är mycket snabbare att prata om när till och med katternas fiende, hundarna, står upp för lika rättigheter än alla stora baksidor med hemlösa katter. Kampanjen är helt enkelt ett bra sätt att, genom känslor, engagera människor i en viktig fråga. 

Er kampanj ”Djuränklingar” har blivit prisad, bland annat i Månadens PR, och nu kommer ni med en ny kampanj där djur har huvudrollen – har det blivit något av en nisch för er? Och varför är det så effektivt att jobba med djur?
– Djurskyddet arbetar ju med djur så det hade bara blivit konstigt att fokusera på hur dåligt människor har det, därför kändes det naturligt att använda djur. I övrigt så är djur för kommunikation vad ketchup och fett är för mat. Allt blir bättre med det. Djur är en effektiv väg in i människans psyke för att skapa empati och känslor, säger Johan Henriksson, projektledare och strateg på New Normal.

LÄS MER: Mandarva Stenborg: ”Pr-kreatörer – tänk lite mer som en reklamare” 

Vad tänker ni om den stora spridningen, vad den förväntad?
– Vi märkte redan innan lansering att frågan och upplägget engagerade. Visar vi PR-konsulter stor respekt för både profilers och redaktioners tid och är lyhörda för deras behov, kan vi hjälpa dem att skapa innehåll som känns klockrent. Det handlar om att skapa rätt förutsättningar för bra spridning och jag tänker helt enkelt att vi såg till att få den spridning vi förväntade oss att få, säger Simon Le Pluart.

Arbetsgrupp

New Normal:

Ivo Lundin Hatje, ad

Tora Essley, ad

Hannes Tomani, copywriter

Simon Le Pluart, pr

Sara Dastory, content creator

Henrik Jacobsson, designer

Lisa Sjöstrand, produktionsledare

Hannah Håål, produktionsledare

Johan Henriksson, projektledare

 

Djurskyddet Sverige:

Åsa Hagelstedt, generalsekreterare

Sandra Rönnsved, kommunikationsansvarig

Så tyckte juryn: 

Samuel Skwarski, pr/creative, Volt
”En smart och resurseffektiv kampanj som påverkar en som en emotionell cocktail. Jag lämnar med ett leende på läpparna och ett stelfruset hjärta på samma gång.”

Sharareh Hoss, vd, Hoss Agency
”Med enkla medel skapar New Normal en kampanj som attraherar oss alla - oavsett katt eller hundmänniska. En lekfull approach till ett allvarligt ämne gör att vi vill engagera oss i kampanjen – med andra ord förvånar inte 38 000 namninsamlingar! Det här är PR när det är som bäst helt enkelt.” 

Håkan Bonnevier, partner, Bellbird
”Genial idé att låta hundarna komma till undsättning – och skälla på politikerna. Tickar flera boxar för framgångsrik organisk spridning. Lätt att gilla och lätt att dela.”

Nina Peldán, copywriter, Jung
”Fint, enkelt, roligt, känslosamt, smart med en engagerande och viktig grundfråga.”

Sofie Segerborg, projektledare och pr-strateg, Nosy
”En rörande kampanj som med små medel lyckas nå ut brett. Ett smart grepp att låta kattens 'naturliga fiender' agera frontfigurer för att väcka känslor hos mottagaren.”

02. Lullabies

Byrå: Jung
Kund: Spotify

Omkring 40 procent av svenska föräldrar är oroliga för sina barns sömn och upplever att det påverkar deras egen sömn. Syftet med ”Lullabies” var att påminna småbarnsföräldrar om att Spotify Kids vill göra nattningar enklare och roligare för både barn och vuxna. Och målet – det var ju så klart att få små barn att somna. 

Hittills har kampanjen enligt egna siffror resulterat i en förtjänad räckvidd på cirka 16 miljoner i Sverige. Bland annat gästade artisterna Mapei och Timbuktu samt sömnexperten Helena Nyhetsmorgon i TV4. DN Kultur gav vaggvisorna en helsida och Mapei och Pontus Winnberg gästade P3 för att berätta mer om hur projektet kom till liv och hur repetition, monotona textfraser med mjuka, lugnande ord från barnens värld var rätt väg för att få små barn att somna. På sociala medier har kampanjen enligt egna siffror resulterat i 56 procent fler sidvisningar och en fördubblad CTR jämfört med tidigare Spotify Kids-kampanjer. 

Arbetsgrupp

Jung:

Ingrid Sydow, kreatör

Karin Lindebo, strategisk rådgivare

Sofia Karlsson, projektledare

Lotti Staedler Elmblad, producent

Rebecka Welander, pr-rådgivare

Martin Ödman, kundansvarig

Erina Byh, grafisk designer

 

Spotify:

Amanda Waldås, head of consumer pr & communications nordics

 

Tarot (produktionsbolag):

Lisa Pyk, regissör

Michelle Eismann, regissör

Daniel Eskils, exekutiv producent

Isabella Wilund, producent

Ida Larsson, produktionsledare

Mika Aberra, DoP

 

Vaggvisor: 

Jason ”Timbuktu” Diakité, artist och låtskrivare

Jaqueline ”Mapei” Cummings, artist och låtskrivare

Pontus Winnberg, låtskrivare och producent

Ashton Springer, illustratör albumomslag

Så tyckte juryn: 

Samuel Skwarski, pr/creative, Volt
”Smart insiktsarbete, fint hantverk och artistsamarbeten som är både trovärdiga och pratbara. En modern och ganska stiltypisk Jung-kampanj som håller pr-fanan högt.”

Sharareh Hoss, vd, Hoss Agency
”Jung har återigen lyckats skapa en kampanj som osar värme. Ett relevant profilval och fint hantverk gör att denna kampanj på ett enkelt sätt uppnår sitt mål. Sömnexperten Helena Kubicek Boye ger tyngd till utförandet och vi kan se hur det här är vaggvisor som aktivt spelas i många hem.”

Håkan Bonnevier, partner, Bellbird
”Klockren lösning för att få oss i målgruppen att upptäcka Spotify Kids. Driver verkligen användning samtidigt som det finns bakomliggande fakta som adderar mervärde.”

Simon Le Pluart, pr-strateg, New Normal
”En mysig lösning på en vardaglig situation. Bra insikter, rätt samarbeten och en fin produktion resulterade i en stor spridning.”

Sofie Segerborg, projektledare och pr-strateg, Nosy
”Riktigt snyggt utförande, som på ett tydligt sätt visar hur Spotify Kids kan hjälpa till med att lösa ett reellt problem för småbarnsföräldrar. Till det har man adderat relevanta profiler som ökar spridningen, snyggt jobbat Jung.”  

03. Orc Therapy

Byrå: BBDO Nordics
Kund: Unga Lukas

Datorspel är en växande hobby, framför allt för unga män, som även är en speciellt utsatt grupp vad gäller psykisk ohälsa. Många försvinner in i spelvärlden i stället för att söka hjälp. Därför valde organisationen Unga Lukas med hjälp av BBDO Nordics att komma till dem i stället. 

Tillsammans med Unga Lukas psykologer skapade man spelkaraktärer i form av orcher inne i World of Warcraft. Därefter lät man sedan designa och animera egna orcher (liknade de i spelet) som fick tala direkt till målgruppen och sprida budskapet i sociala medier och på gamingforum. Den som såg kommunikationen och kände ett behov av att prata kunde sedan leta upp psykolog-orcherna via sökfunktionen i spelet och helt anonymt tala ut om sina tankar och känslor.

Enligt egna siffror genererade kampanjen en räckvidd på 7,8 miljoner och ett annonsvärde på 1,3 miljoner. 

Arbetsgrupp

BBDO Nordics:

Oskar Ferm, art director

Joakim Estemar, copywriter

Jonna Peltonen, projektledare

Markus Bjurman, creative director

Elin Myhrman, produktionsledare

Johan Molitor, produktionsledare

Clara Ferdinand-Dreyfus, pr

Anna Mattsson, social media manager

Linda Engström, grafisk designer

Satany Doughouz, grafisk designer

Susanne Åström, grafisk designer

Allex Olsson, growth marketeer

Adin Rozajac, growth marketeer

Paul Hultkvist, technical advisor

Fredrik Widell, digital director

Jesper Hellmark, UI designer

 

Unga Lukas:

Åsa-Maj Jonzon, Verksamhetsledare Unga Lukas

Tone Persdotter, Leg. psykolog, organisationspsykolog på Unga Lukas

 

Studio Mint:

Karl Vestklev, creative director

Jenny Göransson, producent

Anton Apel Forsberg, digital artist

Så tyckte juryn: 

Samuel Skwarski, pr/creative, Volt
”BBDO Nordics har verkligen hittat ett recept i sina idéer med koppling till gamingvärlden. Lite som när Edelman alltid gjorde en pryl för att ha något att snacka med teknikmedier om. Fint och effektivt, igen och igen och igen.”  

Sharareh Hoss, vd, Hoss Agency
”Användandet av plattformen känns naturligt och hantverket otroligt genuint, en kampanj som är skapad av vuxna men direkt anpassad för ungdomar - utan att tumma på kvalitén. Ett svårt ämne där BBDO Nordics hittar en lösning som vi hoppas får fina resultat även i framtiden.”

Håkan Bonnevier, partner, Bellbird
”Här sticker verkligen hantverket ut. Otroligt genomarbetat i utförandet.”

Nina Peldán, copywriter, Jung
”Rådde lite oklarheter om huruvida målgruppen faktiskt har använt sig av tjänsten (hade varit intressant att se siffror på hur många i så fall) . Men oavsett vad tycker jag den här idén fått en så pass bra spridning och har ett så pass genomarbetat hantverk så att den absolut bör vara med som topp tre.”

Simon Le Pluart, pr-strateg, New Normal
”En smart förlängning av beställarens tjänst. Detta på en plats där en del av målgruppen känner sig trygg och engagemanget redan är högt.”

Sofie Segerborg, projektledare och pr-strateg, Nosy
”Även om vi har sett liknande kampanjer tidigare, så är det här ett fint och effektivt sätt att prata med en målgrupp som annars är svår att nå. Samtal som förhoppningsvis fortsätter framöver, även utanför spelets värld. Också ett stort plus för det gedigna hantverket.”

Amanda Törner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev