Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Månadens PR

Ledsen hund gav tv-soffa

Ledsen hund gav tv-soffa

Hur får man in en begravningsbyrå i tv:s morgonsoffa? New Normal användes sig av ledsna hundar och vann Månadens kampanj PR.

Publicerad: 15 oktober 2020, 12:50


Innehåll

 

01. Djuränklingar

Byrå: New Normal
Kund: Fonus
Arbetsgrupp: Ivo Lundin-Hatje, ad, Annica Hedin, copywriter, Hannah Bengtsson, pr-konsult, Sara Dastory, content creator, Lisa Sjöstrand, produktionsledare, Johan Henriksson, projektledare, Simon Le Pluart, pr-konsult.

New Normal jobbar med att lyfta fram begravningsbyrån Fonus som ett personligt och varmt varumärke. Ett svårt projekt eftersom döden kan vara ganska jobbig att engagera sig i. Ännu svårare att få pr för. Det krävs nya vägar för att styra in en begravningsbyrå i tv:s morgonsoffa.

Med kampanj Djuränklingar för Fonus har New Normal hittat en väg. Ett samarbetsprojekt med Djurskyddet Sverige där de avlidnas djur hjälps att hitta nya hem. En ny tjänst som stötts med reklam och pr-arbete. 

LÄS OCKSÅ:

Ordföranden i Månadens PR: Kuken! 

– Kampanjen är framtagen för att bygga relationer och hitta nya hem till djuren, vill man göra det ger PR möjligheter som reklam inte kan erbjuda på samma sätt. Med ett initiativ som skapar engagemang och väcker stora känslor hos människor, gav vi oss själva möjligheten att skapa en stor nationell nyhet samtidigt som vi, med hjälp av lokala samarbeten med djurhem, såg till att lokala nyhetsredaktioner kunde anpassa innehållet för just deras ort, säger Hannah Bengtsson som tillsammans med Simon Le Pluart är pr-konsulter för Djuränklingar.

Ensamma djur och människor är stoff som fungerar. Genomslaget var stort. Självklart i de djurvänliga sociala medierna (Djuränklingar har redan vunnit Månadens kampanj sociala medier) men kanske ännu bättre i traditionella medier. 66 artiklar, åtta sändningar i radio och tv, varva långa inslag i morgon-tv där Fonus kommunikationschef Peter Göransson fick förklara den nya tjänsten. På kuppen blev han en av Sveriges mest omnämnda kommunikationschefer.

Djuränklingar har slagit an en emotionell sträng. Medierna har fortsatt att rapportera och hittat nya vinklar. Till exempel om ensamma människor som fått ny sällskap via Fonus tjänst. 

Så tyckte juryn:

Stefan Rydén på Spotlight PR:
”Fonus tar hem den här omgången med en smått genialisk lösning som löser både varumärkets och kategorins behov av positiv uppmärksamhet. Att prata om döden är sällan enkelt, i synnerhet inte om det berör närstående eller dig själv, men genom att flytta perspektivet till husdjursänklingarna lyckas Fonus bryta igenom vallen på ett både emotionellt och rationellt plan. Smart och fint på en gång.”

Karin Lindebo på Jung Relations:
”Fonus har hittat ett sätt att prata om ett av dom allra svåraste ämnena att prata om, döden. Med kampanjen Djuränklingar har de inte bara lyckats uppfinna ett nytt fenomen, utan även vända något otroligt svårt till något gulligt och fint som träffar människor rakt i hjärtat.”

Riktigt bra resultat, både hur man genom förtjänat utrymme skapar positiv uppmärksamhet för varumärket och samtidigt överträffade affärsmålen.”

Canan Yasar på Obeya PR:
”Ja, vem vill prata om döden? En solklar och värdig vinnare som på ett smart och väldigt relaterbart (kanske på grund av att jag också har hund) pratar om döden utan att egentligen prata om den. Kudos.”

Oskar Lind på Burson Cohn & Wolfe:
”Ett otroligt smart och relevant sätt att kommunicera ett varumärke som normalt förknippas med livets tråkiga delar. Väl genomfört hantverk och intresseväckande konceptnamn.”

Jakob Mjöbring på Punkt PR:
”Det är svårt att värja sig mot känslorna som finns för ett övergivet djur, även hos en härdad journalist. Den insikten gjorde Fonus till värdig vinnare. Dessutom är denna kampanj, i alla fall utifrån sett, en form av kombinerad affärsutveckling och PR-arbete som vi PR-konsulter inte kan annat än älska.”

Nadine Le Gros på Prime PR:
”Djurägare eller inte, den här kampanjen berörde oss alla. Att använda hundar och katter som ambassadörer fungerade utmärkt för att få oss att prata om någonting så svårt och skrämmande som döden. En klar favorit!”

Susanne Johansson på Nord DDB:
”Djuränklingar når ända in i hjärtat stark idé och exceptionellt utförande som gjort avtryck och skapat samtal kring en viktig fråga.”

02. Är du säker på ditt lösenord?

Byrå: NoA Åkestam Holst
Kund: SSF Stöldskyddsföreningen

Arbetsgrupp: Simon Lublin copywriter, Martin Noreby och Joakim Khoury art directors, Bella Lagerquist account manager, Maria von Holst client director, Frida Norén planner, Magnus Jakobsson CCO, Anna Forsberg formgivare, Jenny Kaiser business director.

Under konceptet ”Är du säker?” ska kampanjer rullas ut under de kommande åren. I första kampanjen fokuserade man på säkra, eller snarare bristen på säkra, lösenord. Utifrån en lista på de 25 vanligaste lösenorden i Sverige skapades kampanenjen. På listan (framtagen av Internetstiftelsen) fanns till exempel lösenord som ”123456” (plats 1) ”knulla” (3), ”mamma” (11), ”bajskorv” (16) och ”kuken” (24). 

Så tyckte juryn:

Stefan Rydén på Spotlight PR:
”Vid första anblicken en reklamkampanj som spelar på effektsökeri med småsnuskigt vokabulär. Vid närmare påseende är copyn ingen tillfällighet utan bygger på insikter om våra riskabla digitala vanor. Lösning kopplar effektivt ihop dessa insikter med en uppenbar förståelse för hur journalister tänker och sociala media fungerar.”

Karin Lindebo på Jung Relations:
”Utifrån gedigna insikter har SSF skapat en rolig kampanj som skapar igenkänning och träffar helt rätt i målgruppen. Igenkänning och ett stort mått av fniss blev ett smart drag att engagera målgruppen i den mer allvarliga frågan om internetsäkerhet. Ett väl utfört PR-hantverk ledde till riktigt bra genomslag i media, vilket gör att denna kampanj förtjänar en andraplats i PR – även om den viktigaste enheten i kampanjen var köpt.”

Canan Yasar på Obeya PR:
”Skolboksexempel på hur man kombinerat ett kul reklamuttag med med en lista som redan släpps varje år. Frågan är hur mycket Stöldskyddsföreningen fick exponering i pressklippen i jämförelse med Internetstiftelsen.”

Oskar Lind på Burson Cohn & Wolfe:
”Integrerat när det är som bäst. Modern kommunikation ska kunna tas ut i flera kanaler och detta är ett bra exempel på hur man kan göra. Möjligtvis kan ansatsen tyckas vara tramsig men eftersom kampanjen är ett resultat av sanningen tycker jag att de kapitaliserar utmärkt på insikterna.”

Jakob Mjöbring på Punkt PR:
”Klassisk PR med lista och uppföljning, men det är långt ifrån alla som klarar av hantverket på ett lika stiligt sätt och lyckas lika bra. Att lösenorden stack ut adderade förstås en extra PR-dimension och gjorde det enklare för medierna att haka på.”

Nadine Le Gros på Prime PR:
”En rolig kampanj som inte bara fick mig le, utan också att fundera en extra gång över någonting så trist som säkerhetsnivån på mina egna lösenord. Ett bevis på att humor kan vara det bästa vapnet för att uppmärksamma riktig problematik.”

Susanne Johansson på Nord DDB:
”Uppseendeväckande kampanj som rör sig snyggt anpassat för både köpta och förtjänade kanaler.”

03. Apotek Hjärtat – Gaddad

Byrå: Wenderfalck
Kund: Apoteket Hjärtat
Arbetsgrupp: Maria Strandlund kundansvarig, Nathalie Folkeryd mediespecialist, Petter Rudwall creative director, Hampus Fernström projektledare, Nils Nyebølle produktionsledare, Adam Radi art director, Daniela Westmark och Julia Högberg copywriters, Joel Klasén designer, Sofi Viebke mediespecialist, Anna Mossklint projektledare, Isabella Rönnmark pr-ansvarig.

En kampanj för att engagera och hjälpa föräldrar som försöker få sina barn att inte pilla på kliande insektsbett. Ett sätt att få barnen att hålla fingrarna i styr vare att, tillsammans med en tatuerare, ta fram gnuggistatueringar där bettet blev en del av motivet. 

Så tyckte juryn:

Stefan Rydén på Spotlight PR:
”Apotek Hjärtat lyckas vända kundernas problem till något positivt med en charmig och kommunikativ lösning som säkerligen fick ungarnas ögon att lysa av glädje och förstå att alla apotek inte är likadana. Det jag saknar är en mer utförlig beskrivning av effekterna.”

Karin Lindebo på Jung Relations:
”Engagerande idé som tilltalar målgruppen, men svårt att bedöma då denna saknar utförliga resultat i inskicket.”

Canan Yasar på Obeya PR:
”Det här är en kampanj som jag själv delat med mina kollegor. De bästa idéerna är de som är väl förankrade i insiktsarbete. Tror att alla vi kan känna igen oss i hur svårt det är att ”låta bli” när det kliar något fruktansvärt.” 

Oskar Lind på Burson Cohn & Wolfe:
”En familjär och inkluderande kampanj. En tonalitet som perfekt passar ändamålet och dessutom har initiativtagarna visat på grym kreativ höjd.”

Jakob Mjöbring på Punkt PR:
”Kul idé med sting, som det tyvärr var lite svårt att utvärdera då redovisningen haltade lite. Men vem älskar inte en gnuggis!”

Nadine Le Gros på Prime PR:
”Bra insikt och en och rolig lösning. En idé jag gärna hade sett mer av!”

Susanne Johansson på Nord DDB:
”Fiffigt och insiktsfullt sätt att få barn att vilja besöka apotek och skapa engagemang för hela familjen.”

Billy Andersson

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.