Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Månadens PR

Månadens pr, September-November 2017

Månadens pr, September-November 2017

Nord DDB:s Delicatoasken utses till vinnare i årets sista omgång av Månadens PR. Tvåa blir Abby Priests Munchpenslar och trea Volontaires Foundation 500.

Publicerad: 22 december 2017, 08:42


Innehåll

Delicatoasken

Kund: Delicato

Byrå: Nord DDB

Delicato skickade ut en bild på en fiktiv chokladask i sociala medier. Men i stället för med traditionella chokladpraliner fylldes asken med Delicatos bakverk. Inlägget fick så stor uppmärksamhet att Delicato bestämde sig för att göra asken till verklighet. Vips, så fanns den i butikerna.

– Vi fick drösvis med kommentarer och meddelanden från personer som frågade var den fanns och köpa, några var sura över att den inte fanns på riktigt och resten önskade den till nästa år. En gullig person pysslade faktiskt också ihop en egen version, vilket ju blev mkt meta. Jag tror också att ICA faktiskt hörde av sig och ville köpa in asken. Så det var väl inte ett supersvettigt beslut för Delicato, säger Frida Siversen Ljung, copywriter på Nord DDB.

Ni har ju onekligen hijackat en del från Aladdin ... Har ni fått nån respons från dem?
– Tyvärr inte! Läste dock i någon artikel att de bara tyckte att detta var roligt. Hade dock varit roligare att få feedback från någon annan ask. Som Beatrice Ask.

"Delicato har lyckats konkurrera ut Aladdinasken och skapat en ny jultradition", sa nån i juryn. Tror du att fler svenskar har Delicatoasken hemma än Aladdinasken i år?
– Gulligt sagt! Men nej det tror jag inte, Aladdin är väl nästan lag.

Hur många askar har ni sålt hittills?
– Den första upplagan som skulle räcka till jul tog slut alldeles för fort så vi fick mer än dubbla volymen. I år har vi tillverkat cirka 130 000 askar. Vi fick också utmaningar med kartongbrist, men det ska ha löst sig nu.

Ni har gjort en kommunikationsidé till affärsutveckling. Kommer Delicatoasken finnas även nästa år?
– Man ska ju aldrig säga aldrig.

Här kan du se den minst sagt originella casefilmen.

Max Hafelt, pr-konsult, Jung Relations: Ruggigt göttig kampanj i dubbel bemärkelse. I vanliga fall skapas först produkten vilken sedan kommuniceras, men här är det kommunikationen som skapar produkten. En riktig ask(unge)saga!

Andreas Wingren, pr-konsult: Styrkan med Delicatoasken ligger i att man vågade löpa linan ut med idén. Istället för att låta det hela stanna vid ett framgångsrikt inlägg på Facebook lyssnade man på engagemanget i sociala medier och lät kommunikationsidén bli produktutveckling. Modigt och briljant, och resultatet är såväl en PR-succé som en försäljningssuccé.

Cecilia Lindqvist, account manager/planner, Cohn & Wolfe: Hatten av för Delicato som vågar göra verklighet av ett digitalt skämt och med det visa att PR och kommunikation faktiskt kan vara med och driva produktutveckling. Dessutom gör man det hela under en av de mest traditionsbundna perioderna på året där det, för många, redan finns en självklar favorit på gottisbordet - med fantastiska resultat i både räckvidd och försäljningssiffror. Imponerande!

Charlotte Norman, pr-konsult, North Kingdom: PR-idéer med slagkraftighet och enkelhet är alltid en svag punkt för mig, vilket är precis vad Delicatoasken är. Med stor humor lyckas de skapa en julkampanj varumärken drömmer om som känns relevant, avskalad och dessutom bidrar affärsmässigt. Stort plus för en rolig casefilm!

Martina Larsson, pr-chef, Volt: Delicato har hittat en smart och rolig tonalitet som träffar rätt gång på gång. I detta fall är det så spot on att det faktiskt skapar en ny produkt som ger stor effekt både PR- och affärsmässigt.

Canan Yasar, medgrundare och cd, Obeya PR: Älskar detta! Ett tecken i tiden på hur företag verkligen lyssnar på konsumenterna, skapar mervärde och bidrar till ökad försäljning.

Sofia Björkman business director, Anna Olivemark social media manager, Christian Björnerhag content creative, Susanna Hillborg account manager, Frida Siversen Ljung copywriter, Daniel Mencak art director, Elin Jansson designer, Martin Dickins final art, Linnéa Lofjord design director, Carina Lockhart account manager, Victoria Ströby account director, Caroline Söderblom pr manager.

The Original Brushes of Edvard Munch

Kund: Adobe

Byrå: Abby Priest

Edvard Munchs 100 år gamla originalpenslar digitaliserade för Photoshop gav en ny generation konstnärer en möjlighet att hitta sin inre skaparglöd med en mästares verktyg. Kampanjen fick en stor global pr-effekt och överträffade räckviddsmålen med 401 procent.

Se filmen här.

Max Hafelt, pr-konsult, Jung Relations: Superb kampanj som på ett konkret sätt målar upp bilden av Adobe som den digitala konstnärens bästa vän. Relevant idé som är direkt kopplad till produkten och ett mästerligt utförande.

Andreas Wingren, pr-konsult: En kampanj som visar styrkan i ett gediget PR-hantverk. Det kreativa greppet har vi egentligen sett flera gånger förr i snarlika tappningar, men en snygg paketering och genomarbetad kommunikationsstrategi gör kampanjen framgångsrik där man överträffar såväl PR-målen som affärsmålen.

Cecilia Lindqvist, account manager/planner, Cohn & Wolfe: Ett så häftigt sätt att se historia möta nutid. En otroligt genomtänkt kampanj som håller en hög kvalité rakt igenom med grymma insikter om målgruppen och en idé som är enkel att ta till sig och som engagerar. Snyggt jobbat!

Charlotte Norman, pr-konsult, North Kingdom: Att digitalisera fysiska original är alltid en utmaning i vad gäller PR-stunt vs. relevans, vilket Adobe klarar av galant. Det känns äkta och relevant för målgruppen och samtidigt ett imponerande PR-genomslag. Hatten av!

Martina Larsson, pr-chef, Volt: Vem vill inte kunna måla som Edvard Munch? Gillar idén med att kunna bevara och väcka liv i något som annars dör med konstnären. Kampanjen träffade helt rätt i målgruppen, gav ökad affärsnytta och stor spridning.

Canan Yasar, medgrundare och cd, Obeya PR: Gång på gång hittar Adobe på nya och smarta idéer för att få ut sina produkter. Också spännande i hur man förenar två olika konstformer.

Andreas Morne client service director, Oskar Hellqvist creative director, Anders Hellström creative, Pontus Widell creative, Niklas Crona account director, Anna Rose SMB marketing manager, Andreas Kleiberg photographer, Fredrik Hvass director, Erik Gustafsson producer, Kyle T. Webster, photoshop brush maker.

Foundation 500

Kund: H&M Foundation

Byrå: Volontaire

De flesta företagsledare har en sak gemensamt; de är oftast vita män. Det fick H&M Foundation att skapa en lista över 500 kvinnliga entreprenörer från utvecklingsländer. Fortune är ett av 378 medier som skrivit om Foundation 500.

Se filmen här.

Max Hafelt, pr-konsult, Jung Relations: Fantastiskt fin idé som snyggt anspelar på den kända Fortune 500-listan för att maximera uppmärksamheten. Hoppas att den, precis som ursprungslistan, uppdateras varje år, för den här listan känns bra mycket viktigare!

Andreas Wingren, pr-konsult: En enkel idé är ofta den bästa idén. Volontaires arbete med Foundation 500 är ett lysande exempel på just detta. Kampanjen är enkel att förstå och budskapet tydligt. Jag kan bara lyfta på min imaginära hatt för ett otroligt fint PR-arbete som utmanar väletablerade strukturer och samtidigt lyckas skapa uppmärksamhet i just den målgrupp som bidrar till att hålla rådande strukturer vid liv.

Cecilia Lindqvist, account manager/planner, Cohn & Wolfe: Den här kampanjen fick mitt kommunikatörshjärta att slå ett extra slag! Att utnyttja kraften i en av världens mest kända makthavarlista är både modigt och briljant. Det jag gillar absolut bäst med hela idén och utförandet är att kvinnorna lyfts fram på ett sätt som känns helt självklart. De är entreprenörer och företagare. Punkt. Slut.

Charlotte Norman, pr-konsult, North Kingdom: Det här är så bra! En kampanj som belyser områden som ofta porträtteras negativt visas istället på samma sätt som västvärldens (oftast manliga) entreprenörer - och det är verkligen på tiden. Det här är ett typexempel på en kampanj som kan ha en otrolig livslängd. Stort plus för den mäktiga porträtteringen av entreprenörerna och att medier som vanligtvis fokuserar på en viss typ av entreprenörer skriver om initiativet.

Martina Larsson, pr-chef, Volt: En fantastisk kampanj som bidrar till att förändra den homogena bilden av en entreprenör. Otroligt smart och snyggt uttag som skapar nya förebilder och synliggör dessa företagsledare på ett sätt som känns helt självklart. Ett stort och viktigt kliv för FN:s globala mål för hållbar utveckling inom jämställdhet.

Canan Yasar, medgrundare och cd, Obeya PR: Tack Volontaire och H&M! Grymt bra kampanj som aktivt bidrar till att förändra rådande normer och som entreprenör själv blir jag extremt peppad och inspirerad.

Klaus Hahn projektledare, Samuel Skwarski pr, Joakim Runesson planner, Sanna Tidbeck producent, Johan Gustafsson art director, Malin Gäfvert designer, Anne Hellman Vold designer, Elisabet Fischer copywriter, Fanny Svensson copywriter, Kalle Åkestam copywriter, Rasmus Nilsson creative director, Philip Cristofor digital planner, Diana Amini global manager, Malin Björne communications manager, Karolina Fabó office manager, Maria Bystedt program manager, Pär Höglund, Malin Fezehai fotograf, State Interactive, Bildinstitutet.

Maja Bredberg: Delicatoasken är bland det bästa vi sett i år

Hur stor skillnad kan en facebookpost egentligen göra? Rent PR-mässigt? På riktigt, alltså.

Det är en återkommande fråga som PR-juryn behövt ta ställning till och diskuterat friskt under årets jurymöten. Och det finns förstås inte något givet svar. Hur ska en snabbt hopsnickrad post i sociala medier kunna mätas med det riktiga, klassiska PR-hantverket? Vi har tyckt och känt högst olika för alla de kampanjer som haft sitt startskott i en post och ett klick. Klart är i alla fall att vi sett en markant ökning av den här typen av PR-kampanjer. Där insikter om internetkultur, mänskligt beteende och perfekt tonalitetskänsla är viktigare än lärdomar från Sifo-undersökningar eller att vara en fena på bearbetning av journalister. Där snabbhet och reaktionsförmåga spelar stor roll, då man ofta måste studsa sitt innehåll mot aktuella företeelser för att engagera människor.

Så vad passar väl då bättre än att vi i vårt sista jurymöte går ut med en förädlad Facebookpost som vinnare?

Den här gången var vi alla rörande överens: Delicatos kampanj med lanseringen av Delicatoasken – som började som ett skämt på Facebook förra julen – är bland det bästa vi sett i år. Av flera anledningar.

Delicato är en av få svenska varumärken som verkligen hittat sin identitet i digitala kanaler. De har en tydlig röst och ett sätt att vara som är lättsamt, konsekvent och engagerande. Det är ett långsiktigt varumärkesbyggande, som i sin ansats påminner om amerikanska Wendy's eller Merriam-Webster Dictionary på Twitter. Folk vet vad de kan förvänta sig av Delicato.

Att en skoj-post, som primärt bygger identitet och engagemang på Facebook, växlas upp i två stora PR-utspel och därtill förvandlas till reell produktutveckling – som blir en hit, säljer slut på två veckor så att upplagan måste ökas på med 300 procent och därmed hamnar bland topp fem produkter i hela bolaget. Ja, det är imponerande. Ett ypperligt bevis på att även svenska företag kan agera modernt och relationsbyggande i digitala kanaler på ett sätt som driver både engagemang och försäljning. Och får människor att tycka om dem ännu mer. Bra jobbat Delicato och NORD DDB.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.