Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Månadens PR

Rättparkerad Beatleshysteri – vinnare i Månadens pr

Rättparkerad Beatleshysteri – vinnare i Månadens pr

Det lönar sig att parkera rätt. Se på Volkswagen och Nord DDB som vann både internationell uppmärksamhet och Månadens kampanj PR med ett rättparkerat Beatlesomslag.

Publicerad: 10 januari 2020, 08:31

Ämnen i artikeln:

Månadens Kampanj

Den vinnande kampanjen i Månadens pr.

Innehåll

01. Abbey Road with Park Assist

Kund: Volkswagen
Byrå: Nord DDB

Tuff brief: skapa engagerande kommunikation om Volkswagens parkeringsassistent. Alltså något kul och relevant om en teknisk funktion som hjälper till vid parkering. 

Pannorna på Nord DDB veckades tills en kreatör kom på den briljanta lösningen. ”Det där skivomslaget med en felparkerad Volkswagen...”

Eller...nej, så förlöpte det inte. Händelseförloppet var snarare det omvända. 

– Briefen var att prata om teknik på ett nytt sätt. Från början var det en kreatör, Anna Salonen, med detaljöga som observerade det här omslaget och den felparkerade bilen, säger Maja Björklén, projektledare på Nord DDB. 

Det handlade om jubileumsaktuella Beatlesalbumet Abby Road. Mer preciserat den olycksaliga VW-bubbla som stått felparkerad halvvägs upp på trottoaren där på omslaget sedan 1969.

Vad som krävdes var en modifiering av denna popkulturella artefakt. Med andra ord att parkera om bilen. 

Därför kunde VW den 26 september, på dagen 50 år efter att Abby Road släpptes, ge ut ett vinylomslag där Bubblan står där den ska stå. Det presenterades i annonser i Di och på utomhustavlor i centrala Stockholm. Omslaget såldes på nätet och i några skivbutiker. Efter några timmar var det slutsålt och började rätt snart att säljas på nätauktioner till priser som var tusentals procent över originalpriset. Bland köpare fans Beatlesmuseum.

Omslaget blev snabbt en världsnyhet.

– Det är alltid svårt att veta om det ska slå men vi hade en bra känsla i och med att skivomslaget var omtalat redan innan eftersom det var jubileum för utgivningen. Det fanns kraft i nyheten i sig. 

Juryn för Månadens kampanj PR utsåg kampanjen som vinnare vid årets sista möte. Den kulturella planningen imponerade men juryn funderade mycket över rättighetsfrågorna. Och nej, Nord DDB fick inte använda sig av originalbilden utan fick skapa ett nytt omslag från grunden.

– Det innebar väldigt mycket jobb och produktionsledaren (Linda Lonaeus, red anm) ska ha en eloge. Det gällde att Det gällde att skapa en ny bild, hitta en bil av samma årsmodell och se till att det blev rätt retuscherat.

Det blev alltså Beatleshysteri runt Volkswagenkampanjen. Hur det påverkade intresset för Volkswagens parkeringsassistenter är oklart.

– Det här var en mer varumärkesbyggande kampanj och ska skapa positiva känslor runt varumärket.

En världshit alltså. Men blir det en uppföljare? Det svåra andra albumet?
– Man ska aldrig säga aldrig. 

Kommentarer: 

Det är inte varje dag man ramlar över en kampanj där man känner att man inte hade velat ändra eller lägga till något överhuvudtaget. Kanske årets mest välförtjänta vinnare.
Per Frykebrant, Bellbird

Imponerad över den fantastiska popkulturella planning som parkerar idén rätt in i människors och medias medvetande. Kul att DDB kör, inspirerande!
Petter Rudwall, Wenderfalck

Volkswagen lyckas göra ett hård avtryck i media genom att rätta till en felparkerad bil på ett av världens kändaste skivomslag. Detta är en kampanj som får MVG+ i kreativ planning, popkulturell relevans, global PR-potential och närhet till produkt.
Patrizzia Ohlson, Juno PR

Arbetsgrupp:

Anna Salonen, art director

Maja Björklén, projektledare

Jonas Eriksson, social media & content manager

Linda Lonaeus, produktionsledare

Andreas Dahlqvist, CCO

Simon Higby, CD

Susanne Johansson, PR director

Per Sundin, Studio copy

Mikael Norberg, graphic designer

Anna Lisspers, print productioner manager

Olof Ringmar/ Mandarin, retouch photo

02. A hard pill to swallow

Kund: Apotek Hjärtat
Byrå: Åkestam Holst

Apotek Hjärtat vill ville bilda opinion kring miljökrav vid läkemedelsupphandling och marknadsföra miljömärkningen Välj med Hjärtat. Vad inte många vet är att många av de som tillverkar läkemedel som vi använder dumpar restavfall i naturen. I Hyderabad i Indien, en plats där många av Sveriges läkemedel tillverkas, innehåller vattnet så mycket läkemedelsrester att vi kunde utvinna och förpacka dem. Resultatet blev ​Sordidum Pharmacum​ – en ”medicin” med aktiva substanser som finns i allt mellan HIV-medicin till tungt smärtstillande. 

Att det var ett känsligt ämne visades när ett läkemedelsföretag bad Apotek Hjärtat att stoppa kampanjen.

Kommentarer:

Att skapa uppmärksamhet kring en certifiering för läkemedel är inte det lättaste. Apotek Hjärtat lyckades dock göra det på ett sätt som lyfte både frågan och varumärket.
Per Frykebrant, Bellbird

I kampanjen A Hard Pill to Swallow adresser Apoteket Hjärtat läkemedelsföretagens vårdslösa beteende på ett minst sagt effektfullt sätt. Det faktum att man på riktigt hämtat upp vatten ur denna sjö och undersökt det i ett labb adderar en undersökande och nästan aktivistisk feeling till kampanjen som jag tycker känns nytt och intressant i form av samhällsrelevant kommunikation.
Patrizzia Ohlson,  Juno PR

Arbetsgrupp:

Martin Noreby, art director

Joakim Khoury, art director

Simon Lublin, copywriter

Rickard Beskow, copywriter

Michal Sitkiewicz, Art director

Lina Engler, client director

Linda Bryttmar, account manager

Karl Wikström, strategist

Magnus Jakobsson, cd

Jennie Strinnhed, account manager

Anna Forsberg/ BKRY formgivare

Olov Öqvist/ BKRY formgivare

Henrik Adenskog/ BKRY producer

Alex Picha/ BKRY, digital producer

Kalle Peterz/ BKRY developer

Eskil Lundberg/ BKRY motion designer

Nisse Axman/ BKRY motion designer

Research Institutes of Sweden

03. Ljusa Minnen

Kund: Fonus
Byrå: Kärnhuset

Allhelgonahelgen växer i betydelse och att tända ett ljus vid graven blir viktigare för många. Men alla har inte möjlighet att besöka sina anhörigas gravar. Man bor för långt bort eller har andra hinder för att förflytta sig fysiskt.

Den insikten gav upphov till en helt ny tjänst där Fonus erbjuder sig att tända ett ljus vid graven, skicka en bild på ljuset och därmed hjälpa människor att minnas sina anhöriga som gått bort.

Kommentarer:

Fonus kampanj är en välbehövd paus i de hyperdigitaliserade uttagens tidevarv. En bra påminnelse om att effektiv kommunikation ska vara enkel, och lokal.
Per Frykebrant, Bellbird

Varmt, emotionellt, stillsamt. Döden. Svårt att förhålla sig till. Ett fint sätt att använda teknik på för att bygga en relation till sin publik.
Petter Rudwall, Wenderfalck

Lokal-PR när den är som bäst. En given kampanj för begravningsbolaget Fonus som löser ett mycket känslosamt problem för stressade och överbelastade människor.
Patrizzia Ohlson,  Juno PR

Arbetsgrupp:

Kärnhuset

Peter Göransson, kommunikationschef Fonus

Linda Ljunggren Syding, marknadschef Fonus

04. Maurten Unofficial

Kund: Maurten
Byrå: Åkestam Holst

05. Truck Stop Neck Cracking

Kund: Volvo Trucks North America
Byrå: Forsman & Bodenfors

Billy Andersson

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.