Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Månadens PR

Så blev bonusidén en lussekattssuccé

Så blev bonusidén en lussekattssuccé

Åkestam Holst lussekattsdräkt för Pressbyrån var mest en rolig idé som knappt kom med i kampanjen. Men dräkterna innebar rekordförsäljning – och vinst i Månadens kampanj PR.

Publicerad: 11 mars 2020, 13:04

Ämnen i artikeln:

Åkestam HolstMånadens Kampanj

Innehåll

 

01.”Lussekattsdräkten”

Kund: Pressbyrån
Byrå: Åkestam Holst

Sedan urminnes tider, åtminstone tio år tillbaka i tiden, har Åkestam Holst hjälpt Pressbyrån att marknadsföra lussekatter under december månad. Det har varit kalendrar, r’n’b-låtar, korvar och tidsmärkta lussekatter. 

Men förra året kände kreatörerna att de mesta redan var sagt. Grundidén var att göra en hyllningskampanj till lussekatten genom att pryda stan med posters täckta av lussekatter.

– När vi presenterade kampanjen så hade vi med den här idén som en bonus som vi skrattade mycket åt, berättar Noah Bramme, copywriter på byrån.

LÄS MER: Ordförande Louise Leo om omgången: ”Det ska vara roligt att tävla”

Bonusen de skrattade åt var alltså att sälja lussekattsdräkter på Pressbyrån. Dräkter att använda i luciatåget som inte ändrat på sig sedan pepparkaksgubben introducerades på 1950-talet. 

– Lucia är ett hett ämne som väcker känslor. Vem ska få vara med och inte vara med, säger Andreas Karlsson.

Men det visade sig att svenskarna är ett inkluderande folk. I vilket fall sålde lussekattsdräktern slut, Pressbyrån sålde ätbara lussekatter som aldrig förr och kampanjen, som gick i sociala medier, nådde 2,9 miljoner svenskar organiskt.

Därtill blev det vinst i årets första omgång av Månadens kampanj PR. Juryn var imponerad och glad av denna feel good-kampanj.

Fast om idéerna för lussebullar egentligen var slut förra året – hur blir det då 2020? Ja, kreatörerna på Åkestam Holst är medvetna om att ett hårt jobb väntar. 

– Men innan dess är det kanelbullens dag, påpekar Andreas Karlsson.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Arbetsgrupp

Art Director: Andreas Karlsson

Copywriter: Noah Bramme

Creative designer: Sara Bellafesta

Projektledare: Jesper Ander

Produktionsledare: Bella Lagerquist

Social Media Manager: Rosanna Hagald

Grafisk formgivare: Jens Broman, BKRY NoA

Byråproducent: Leila Widgren

Produktion assistent: Nelly Engström

Photographer/Motion Creative: Nisse Axman, BKRY NoA

Regissör: Erik Nordenankar

Producent: Henrik Adenskog, BKRY NoA

B-foto: Johan Nurmilehto, BKRY NoA

Dräktproducent: Mouddar Khouli

PR: Springtime 

Kund: Madeleine Berglund, Lennart Schultz, AnnaMaria Carnemark, Jonna Quistbergh, Therese Karlgren

Så tyckte juryn:

En del idéer gör en helt enkelt lycklig och ”Lussekattsdräkten” hör till dem.  Insiktsfull och självklar, superenkel men mångbottnad, vacker och effektiv. Bra påminnelse att inte krångla till det, det finns mycket att hämta genom att gräva där vi står.

Stefan Rydén, Spotlight PR

-------

En rolig kampanj som med humor som vapen utmanar luciatågets konservativa regler. Lussekatten bjuder på mångfald och känns som Pepparkaksgubbens självklara kompanjon. Den här kampanjen får oss både att le och slicka oss runt munnen.

Nadine LeGros, Prime PR

-------

Insikten är fenomenalt kul och föredömligt enkel. Det är väl klart självklart att lussekatten ska få vara med!

En värdig vinnare i månadens omgång!

Oskar Hellqvist, Abby Priest

-------

Likt den omdebatterade Lussekorven lyckas Pressbyrån återigen koppla an till en aktualitet som engagerar – denna gång Luciatåget. Att uppdatera traditioner skapar ofta ett naturligt skav, att göra det med värme och humor skapar onekligen en plats i många människors medvetande, samtal och flöden. En enkel men smart idé som fick stor effekt. Bra jobbat!

Joel Sköld, Jung 

-------

Idag känns det självklart att Lussekatten ska vara en del av luciatåget! Snyggt att ta en årligen aktuell fråga och lyfta inkludering i Luciatåg på ett enkelt och skoj sätt som verkligen skapade engagemang.

Susanne Johansson, Nord DDB

-------

Lussekatten är så bra i sin enkelhet och precis i linje med hur Pressbyrån jobbat i flera år. En sån idé som man önskar att man själv kommit på!

Canan Yasar, grundare och creative director, Obeya PR.

 

02.”Google BAdwords”

Byrå: Volt 

Kund: Bris

Hur når man barn på nätet som mår psykiskt dåligt? I kampanjen Google BAdwords köpte Bris, med hjälp av byrån Volt, sökord som ”Hjälp”, ”Jag vill inte leva” ”Panikångest” och så vidare för att barn som söker hjälp inte ska hamna på ”fel” forum utan i stället på Bris. 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Arbetsgrupp

Jörgen Berglund, ad/cd

Elisabeth Fischer, copywriter

Arvid Nittve, copywriter

Melina Svéd, produktionsledare

Martina Larsson, PR

Samuel Skwarski, PR/kreatör

Åsa Stjärnquist, formgivare

Kaj Hettman, planner

Jonas Brodén, projektledare

Jörn Arnell, projektledare

Moa Hoff, illustratör (Söderberg Agentur)

Anna Barbier, projektledare (Bris)

Anna Holmqvist, kommunikationschef (Bris)

Maria-Pia Cabero, Ansvarig opinion och media (Bris)

Så tyckte juryn:

Elegant och smart på så många plan. En lösning som lyckas vända Bris utmaningar till en fördel, dra maximal fördel av medias logik och att få självaste Google att fundera i nya banor.

Stefan Rydén Spotlight PR

-------

Genom att köpa sökord andra inte vill förknippas med och paketera dessa på ett emotionellt och snyggt vis tar sig denna kampanj in i människors och medias medvetande och hela vägen in på Resumés topp tre-lista.

Nadine LeGros, Prime PR

-------

Snyggt kampanjnamn som lämnar mig med en känsla av att det finns mer idé att hämta där ute. Jag vill ha det. Hoppas Google nappar! Oavsett, är det en fin kampanj med viktigt syfte som inte minst fått bra resultat. Hatten av till silvermedaljörerna.

Oskar Hellqvist, Abby Priest

------

En kampanj som värmer, både för dess syfte men också för dess smartness. Att med relativt små medel skapa stor betydelse, och få Google att vilja samverka för ändamålet är briljant. Det är kommunikation som inspirerar och gör skillnad – på riktigt. Stark andraplats!

Joel Sköld, Jung 

------

Listigt sätt att både kapa ett PR moment och använda något dåligt för att lyfta något bra. Fint PR-hantverk!

Susanne Johansson, Nord DDB

------

Ur ett traditionellt pr-tänk är den smart och effektiv. Låt oss haka på något som ändå kommer att få uppmärksamhet för att driva våra frågor!

Canan Yasar, grundare och creative director, Obeya PR.

03.”Statykuppen”

Kund: Malmö FF
Byrå: Ehrenstråhle

Inför Markus Rosenbergs sista match i Malmö FF ville klubben uppmärksamma och hylla honom offentligt. Utmaningen var att en annan fotbollsspelare hade lagt beslag på allt rampljus i media. Därmed skulle det inte räcka att bara hylla Markus Rosenberg – vi behövde göra det på ett sätt som flyttade fokus från Zlatan till Rosenberg, från hat till kärlek. 

Det blev en ny staty i Malmö men den här gången var det Markus Rosenbergs fotbollsskor som ställdes ut på en bro i centrala Malmö.

Arbetsgrupp

Karl Arildsson, Art director

Mathias Svensson, copywriter

Simona Karlsson, produktionsledare

Chalotte Harbäck, final art

Allex Olsson, pr

John Schulisch, final art

Markus Bjurman, creative director

Erik Årnell, kundansvarig

Så tyckte juryn:

MFF i allmänhet, Marcus Rosenberg i synnerhet, är redan stora i Malmö. Men ”Statykuppen” lyckas ta lyfta in dem båda på en ny spelplan i en högre division - trots att oddsen var höga med högt tonläge i media och Zlatans ständigt närvarande skugga.

Stefan Rydén Spotlight PR

-------

Imponerande att den halvmeter höga bronsstaty föreställande att par avlagda fotbollsskor kunde stjäla rampljuset från den guldskimrande konkurrenten på 3,5 meter. En storartad hyllning!

Nadine LeGros, Prime PR

-------

Guerilla-tilltag som hakar på en trend och lyckas skapa lika mycket liv i fotbollstokiga som rubriker i media. Grattis till omgångens trea.

Oskar Hellqvist, Abby Priest

-------

Att nyttja kraften i det himmelsblåa David-mot-Goliat-scenariot för att få fans och fotbollssverige att skifta fokus från ilska till glädje skapar en spännande dramatik som skriver sig själv. Fint att Malmö FF:s viktigaste spelare genom tiderna lyckades re-hijacka uppmärksamheten från Sveriges viktigaste spelare genom tiderna – och få avslutet han förtjänade. (Heja AIK!)

Joel Sköld, Jung 

-------

Enkelt och kul att både maxa Markus sista match, kapitulera på Zlatans staty och på så sätt skapa stolthet för Malmö FF.

Susanne Johansson, Nord DDB

-------

Hur trötta vi än är på statyer är det snyggt att man lyckats stjäla uppmärksamhet från en av världens och Sveriges främsta fotbollsspelare. En svårt konst.

Canan Yasar, grundare och creative director, Obeya PR.

Billy Andersson

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.