torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Månadens PR

”Swedish design museum to go” tar andra Månadens kampanj-vinsten

”Swedish design museum to go” tar andra Månadens kampanj-vinsten

16 ryggsäckar packade med svensk design plus några pressreleaser och mikroinfluenser. Det räckte för att sprida budskapet om Sverige som designdestination över hela världen. Och ännu en vinst i Månadens kampanj till Volontaire.

Publicerad: 17 juni 2020, 11:40

Ämnen i artikeln:

VolontaireVisit Sweden

Innehåll

 

01.”Swedish Design Museum To Go”

Kund: Visit Sweden
Byrå: Volontaire

Swedish Design Museum är ett mångårigt samarbete mellan Visit Sweden och Volontaire. Målet är att visa upp Sverige som designdestination och att visa upp svensk design är skapad för att användas. Eftersom Sverige inte har något traditionellt designmuseum har det tagit sig uttryck i virtuella utställningar.

Årets version kallas Swedish Design Museum To Go och är en mobil designutställning där svensk design packas ned i ryggsäckar, från Sandqvist, som sedan kan lånas gratis. 

Men målet är inte bara att lyfta svensk design utan även Sverige som destination. Därför finns det fyra varianter, skapade av lokala kuratorer, av ryggsäcken. En för varje väderstreck, Umeå i norr, Stockholm i öster, Göteborg i väst och Malmö i syd. 

– Det är viktigt att man också ska prata om reseupplevelsen, säger Felix Nilsson, AD på Volontaire.

Det här är en pr-driven kampanj. Visserligen blev ryggsäckarna snabbt uppbokade (före coronakrisen) men det fanns bara 16 stycken. Aktiveringen i sig har alltså ingen avgörande betydelse.

Pr-upplägget var inte superavancerat. Några pressreleaser och mikorinfluencers. 

Men i det här fallet var ”content is king”. Det mobila designmuseet fick spridning i medier som Fast Company, New York Times, Dezeen och Lonely Planet. Enligt Felix Nilsson kunde man tidigt, och innan corona, räkna hem ett pr-värde som översteg kampanjinvesteringen fem gånger.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Arbetsgrupp

Felix Nilsson, AD

Hannah Håål, produktionsledare

Joakim Hutchinson Kay, copýwriter

Erik Filén, pr creative

Klaus Hahn, projektledare

Jenny Hagblom, projektledare

Åsa Ericson, kommunikationschef Visit Sweden

Sandra Grill, content manager Visit Sweden

Lotta Olofsson, pr- och influenserchef Visit Sweden

Henrik Freudenthal, pr-chef Visit Sweden

Så tyckte juryn:

Omgångens vinnare är en kampanj som andas samma enkla, funktionella och vardagsvackra egenskaper som kännetecknar den svenska allemans-design som Visit Sweden vill och lyckas föra ut i världen i ett imponerande urval media.

Stefan Rydén, Spotlight PR

-------

Ett case där den väl genomförda designen troligen var det som bar den hela vägen in i de internationella medierna. Den riktiga upplevelsen på plats i Sverige torde få hitta till, men som bra ursäkt för internationell media att skriva om Sverige som designnation gjorde den sitt jobb, vilket ju var syftet. 

Jakob Mjöbring, Punkt PR

-------

Med relativt enkla medel (och en ryggsäck) lyckas man på ett stilfullt sätt illustrera och bjuda in till designnationen Sverige. Elegant, kul och tillgängligt.

Joel Sköld, Jung Relations

-------

En otroligt snygg och välpaketerad kampanj. De har lyckats skapa ett nyhetsvärde och en story om något som tidigare inte fanns. Kommunikationen kring aktiviteten är vad som står  i fokus snarare än aktiviteten i sig. PR-hantverk när det är som bäst. Att döma av resultatet har aktiveringen dessutom skapat resonans i de mest relevanta medierna vilket såklart är ett fint kvitto.

Oskar Lind, BCW

-------

Enkel insikt, fint hantverk och bra resultat. Visit Sweden och Volontaire är bra på det här. Grattis till omgångens segrare som får bära hem förstapriset.

Oskar Hellqvist, Abby Priest

-------

Effektiv idé som slår två turistflugor i en smäll – den svenska traditionen att designa för funktion och Sveriges omtalade naturupplevelser. Fint PR-hantverk med genomslag i framträdande internationella medier, där budskapet sannolikt får effekt.

Frida Lind, Wenderfalck

02.”#fyllhallen”

Foto: Lucas Norlin

Kund: Björklöven
Byrå: Punkt PR

Med coronakrisen stod Björklöven inför faktum att spela hockeyfinal mot Modo med yomma läktare. Det skulle innebära ett tapp på miljontals kronor för klubben. Men i dialog med de Björklövens fansen testade man engagemanget och siktade på att slå rekord i biljettförsäljning trots att ingen fick ställa sig på läktaren. På mindre än ett dygn hade Björklöven sålt mer än dubbelt så många biljetter som det tidigare försäljningsrekordet. 

Så tyckte juryn:

Hjärta påstås kunna förflytta berg och – visar det sig – ge Björklöven ett publikrekord i en corona-stängd hall. Åtminstone med hjälp av ett väl genomfört PR-arbete där relevans, timing och ett smart fotarbete levererade en välförtjänt andraplats. 

Stefan Rydén, Spotlight PR

------

IF Björklöven hade örat mot isen och kunde snabbt mobilisera fansens engagemang. Snabbt och smart agerat i en tid när många stannade upp. Och att andra föreningar och aktörer tog efter Umeåklubbens initiativ är ett kvitto på att det gav effekt.

Joel Sköld, Jung Relations

------

En aktivering som inte på något sätt känns framtvingad eller påhittat. Den härstammar direkt från målgruppens behov och önskan. Den reaktiva förmågan och genomförandet är suveränt och det märks att man har lyssnat på både omvärld och målgrupp. Från betraktarens synvinkel kan det uppfattas som en otroligt enkel kampanj men det är bara ett tecken på väl genomfört arbete.

Oskar Lind, BCW

------

PR-judo där krisen användes för att skapa positiv framåtrörelse och gemenskap. Ett initiativ där man var både snabba på bollen och lyckades behålla relevansen. 

Oskar Hellqvist, Abby Priest

------

Genom att vara snabb på pucken och kanalisera supportrarnas engagemang lyckades man inte bara slå publikrekord utan också inspirera andra idrottsklubbar att följa Björklövens exempel. Många liknande initiativ har följt, men knappast något som genererat lika stor uppmärksamhet. 

Frida Lind, Wenderfalck

03.”Moldy Whopper”

Kund: Burger King
Byrå: Ingo Stockholm

Burger King och Ingos nu välkända kampanj med mögliga burgare utan konserveringsmedel togs sig även in i pr-kategorin trots att det egentligen är en reklamkampanj. Men vad gör det när kampanjen är hårt pr-driven och vill lyfta blickarna mot en för snabbmatsindustrin allt viktigare utmaning?

Så tyckte juryn:

En idé som får en att lite kippa efter andan: Sannolikt en blivande klassiker som skapar såväl uppmärksamhet som branding och burgarkräng. Branschen undrar om detta är reklam eller PR, men den distinktionen känns förlegad utanför tävlingar som denna.

Stefan Rydén, Spotlight PR

------

Den mögliga whoppern känns redan som en klassiker, men är kanske inte ett klockrent PR-case. Men så fort stora amerikanska bolag vågar ta sig utanför komfortzonen ska det ju belönas, och det tyckte ju en hel del medier också, även om det inte riktigt redovisades någon räckvidd i svenska medier var den en klockren ”snackis”.

Jakob Mjöbring, Punkt PR

------

Det är alltid kul när det skaver och att omdefiniera en dåtida nackdel till en nutidsmässig fördel är ett smart och visuellt grepp. Krispiga bilder och filmer på mögliga burgare väcker onekligen intresse, tankar och gav ett enormt genomslag (inte minst i USA).

Joel Sköld, Jung Relations

------

Stark insikt och kanske en ännu starkare idé. Huruvida den hos målgruppen skapar sug efter Burger King eller inte kan naturligtvis diskuteras. Att döma av försäljningssiffror tycks kampanjen dock ha landat helt rätt. Många av oss har ju trots allt pratat om att hamburgerkedjan minsann inte har märkliga tillsatser i sina produkter vilket var målet från start.

Oskar Lind, BCW

------

Vad är egentligen PR? Vad är reklam? Slutar det vara PR om det görs utomhusenheter? Det tycker i alla fall inte jag. I min bok är det här den egentligen helt överlägsna vinnaren denna omgång. Är det lite äckligt? Ja. Men det var ju liksom poängen. Det är modigt, det är kanalöverskridande och det är kreativt. Men framförallt är det en idé med förtjänad kärna som skapar engagemang och har resultaten att backa upp det. Säljer det inte hamburgare (vilket det gör om man ska tro casefilmen) så skapar det som minst en plattform för att driva en viktig fråga om tillsatser i maten. Något som av en händelse råkar vara en produktfördel mot den största konkurrenten. På det stora hela gör det nog inte så mycket, med tanke på alla priser det här caset kommer kamma hem framöver, men om ni frågar mig: INGO, you were robbed.

Oskar Hellqvist, Abby Priest

-----

Modig kampanj där bilden av den mögliga burgaren etsat sig fast på näthinnan. Är det snack-reklam eller PR? Det kanske inte spelar så stor roll. Fint sätt att jacka i ett befintligt samtalsämne med burgare som håller i evighet, och den har säkerligen genererat många samtal människor emellan i Sverige, även om mycket av mediegenomslaget är internationellt. 

Frida Lind, Wenderfalck

Billy Andersson

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev