måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Månadens print

Oskar Pernefeldt: ”Helskinnade, trots allt”

Publicerad: 20 december 2019, 10:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Oskar PernefeldtÅkestam HolstMånadens Print

Ett helt år har gått. Under denna jurys mandatperiod har regnskogen i Amazonas stått i full brand, katedralen i Notre Dame likaså. En sextonåring har seglat över Atlanten till både USA och Spanien för att tala vett i världsledare. Studenter i Hong Kong har stått upp mot en av världens starkaste diktaturer. Samtidigt påstås Swedbank ha tvättat enorma summor oligarkpengar och britterna är nu ännu ett steg närmare ett liv utanför EU.

Trots detta inferno lyckades tio tappra reklamare sätta sig ner för att diskutera annonser. Helskinnade dessutom. Jag kanske bara talar för mig själv här, men ibland kan det kännas lite motigt att stå pekandes på en whiteboard och propsa på ”agila processer för att skapa personligt relevanta varumärkesupplevelser i dagens splittrade medialandskap” medan världen brinner. Det är något jag har tänkt allt mer på den senaste tiden. Men i detta existentiella tvivel ser jag tillbaka på förra omgångens vinnare och blir påmind om något väldigt viktigt. Det må vara annonser, men de påminner oss om den enorma potential välgjord kommunikation har. En gammal klyscha kanske, men det är mer aktuellt än någonsin. ”Ord kan starta krig och störta diktaturer” skriver Göran Åkestam i den värderingsbok alla nyanställda får på Åkestam Holst. Detta är Greta ett levande exempel på. Men även risken för att få sina ord fråntagna kan starta krig och störta diktaturer – något protesterna i Hong Kong är exempel på.

Nu rundar jag av och passar på att tacka för mig. Det har varit en jäkla ynnest att få lyssna på dessa kloka jurymedlemmar i deras överlägganden. Tusen tack för det.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Oskar Pernefeldt

Art Director, Åkestam Holst

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev