Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Månadens sociala medier

Influencers sång och dans ska förhindra langning – nu belönas kampanjen med guld

Influencers sång och dans ska förhindra langning – nu belönas kampanjen med guld

Systembolaget har tagit hjälp av influencers för att nå ut med ett klart och tydligt budskap: Säg nej till langning. Det belönar juryn i Månadens sociala medier med guld.

Publicerad: 28 september 2020, 13:37


Oscar Zia är en av de influencers som använts i Systembolagets kampanj.

Innehåll

 

01 Säg nej till den du älskar mest

Byrå: Nord DDB
Kund: Systembolaget

Arbetsgrupp: Systembolaget inhouse tillsammans med Nord DDB.

Systembolaget vill skydda unga från att få tag på alkohol. För att komma åt den problematiken vill man bland annat motverka langning. Därför lanserades en aktivering på sociala medier under parollen ”Annorlunda av en anledning”, där budskapet, att inte langa, riktades till storasyskon.

För att nå ut till denna kräsna målgrupp använde sig Systembolaget av diverse influencers. Här ser vi bland annat en sjungande och dansande Oscar Zia och en sms:ande Wilma Holmqvist.

Personer som jobbar med influencer marketing brukar ofta lyfta fram vikten av att låta profilerna ha egen kreativ frihet genom att själva bestämma hur annonserna ska vara utformade. Här gissar jag att ni ändå gått in med en del riktlinjer. Kan ni beskriva vilka detta har varit?
– Det är alltid superviktigt att profilerna får vara med och utforma materialet, så att det går i linje med deras övriga innehåll. De känner sina följare bäst, och vet vad som funkar. Vi har jobbat i ett tajt samarbete med våra profiler, där vi i princip jobbat manusdrivet – de har fått komma med utkast, vi har gett vårt inspel, de har lyssnat på feedbacken – och resultatet blev något som både funkade för profilerna och för Systembolaget och kampanjen i övrigt, säger Siri Lindén, community manager på Nord DDB.

Har dessa riktlinjer varit positivt eller negativt för den kreativa outputen?
– Positivt, hundra procent. Vi hade tillit till att de profilerna vi valde, är grymma på vad de gör – och skulle kunna leverera på den givna briefen.

På vilket sätt har ni varit involverade i processen bortsett från eventuella riktlinjer?
– Olika mycket! Alla profilerna vi jobbade med har varit väldigt självständiga i sitt arbete – men även samarbetsvilliga. Detta gjorde att vi kunde komma in under processen och hjälpa till och ge inspel över hur vi hade tänkt oss. Men den huvudsakliga idén till innehållet kom ursprungligen från profilen i fråga. 

LÄS ÄVEN

Sociala medier-kategorins ordförande Hedvig Hagwall Bruckner: Varför känns digitala kampanjer nästan alltid som skit? 

Maja Tolén, content lead på Systembolaget, berättar att man samarbetat med influencers under flera år och att det ”varit en lärorik resa där vi hela tiden strävat efter att nyttja kraften i denna kommunikation.”

– Influencers och social är i dag självklara delar av vår totala mediemix. Hur budskapet framförs är ofta avgörande för om vi får målgruppens uppmärksamhet till att börja med, säger Maja Tolén.

Varför vill Systembolaget använda sig av influencer marketing för att nå ut?
– För att Systembolaget ska nå den svårflirtade målgruppen ”unga vuxna” med antilangningsrelaterade budskap är influencers och sociala medier av stor betydelse.

Siri Lindén på Nord DDB igen:

– Vi ville nå en yngre målgrupp, för att uppmärksamma budskapet om att varannan tonåring avstår från att skaffa alkohol om de får ett nej från någon de känner. Att höra det från en profil man följer, eller kanske ser upp till - tror vi både når ut och träffar rätt i denna målgrupp.

Här kan man se Oscar Zias inlägg.
Här är Lakis inlägg.
Här finns Wilma Holmqvists annons.
Och här är Linda-Marie Nilssons.
Här är en Youtubevideo från Filip Dikmen.

Så tyckte juryn

Zaynep Sahin, kreatör på Ehrenstråhle:
Tänk att ett nej kan vara så fint! Snyggt uttag i social av en riktigt stark grundidé.

Natalie Eriksson, sociala medier-expert, frilans:
Med smarta kanalval når kampanjen rakt in i målgruppen på ett självklart och ledigt sätt. Med ett budskap som tåls att upprepas; ibland är ett nej det absolut bästa svaret du kan ge. 

Amanda Ålenius, digital strategy, Modo Eyewear:
Här har Systembolaget målgruppsanpassat bra. Istället för att själva försöka förmedla sitt budskap till den unga målgruppen använder man influencers som mellanlager för att fräscha upp det för målgruppen kanske lite tråkiga budskapet.

Nina Peldan, copywriter på Volontaire:
Fint sätt att förmedla ett viktigt budskap utan att bli pekpinnig. Kanalvalet känns naturligt, och man lyckas ringa in exakt rätt målgrupp med hjälp av rätt personer.

02. Är du säker på ditt lösenord?

Byrå: Åkestam Holst
Kund: SSF Stöldskyddsföreningen

Arbetsgrupp: Simon Lublin copywriter, Martin Noreby och Joakim Khoury art directors, Bella Lagerquist account manager, Maria von Holst client director, Frida Norén planner, Magnus Jakobsson CCO, Anna Forsberg formgivare, Jenny Kaiser business director.

Just nu gör SSF Stöldskyddsföreningen en större satsning för att bekämpa digital brottslighet. Under konceptet ”Är du säker?” kommer flera kampanjer att rullas ut under de kommande åren. I en första kampanj ville man fokusera på säkra lösenord, eller snarare bristen på dem. Utifrån en lista på de 25 vanligaste lösenorden i Sverige skapade man en sociala medier-kampanj som på ett humoristiskt sätt uppmanade svenskarna att skaffa säkrare lösenord. På listan (framtagen av Internetstiftelsen) fanns till exempel lösenord som ”123456” (plats 1) ”knulla” (3), ”mamma” (11), ”bajskorv” (16) och ”kuken” (24). 

I captions kunde man läsa om respektive lösenord. Exempelvis: 2123456 är det vanligaste lösenordet i Sverige. Är du säker på ditt? Se hela listan och läs mer om vikten av ett starkt lösenord på ssf.nu/ärdusäker”

Enligt Åkestam Holst är denna kampanj den mest framgångsrika i Stöldskyddsföreningens historia, både vad gäller CTR och engagemang.

Så tyckte juryn

Zaynep Sahin, kreatör på Ehrenstråhle:
Grymt bra och relevant lösning. Gillar att den här kampanjen faktiskt förbättrar internet med hjälp av kukar och bajskorvar.

Natalie Eriksson, sociala medier-expert, frilans:
Detta är en digital kampanj rakt igenom. Budskapet, kring ett relativt torrt ämne, presenteras med humor, tydlighet samt en twist som fångar uppmärksamheten från de mest reklamtrötta av människor.

Amanda Ålenius, digital strategy, Modo Eyewear:
Med humor som spridningsmekanism pratar man cyber security. Kul grepp som verkar ha fått bra genomslag.

Nina Peldan, copywriter på Volontaire: Enkelt och smart! Jag bytte ett av mina lösenord efter kampanjen. Tror den går hem runt om i hela Sverige med den ”folkliga tonen” som en annan jurymedlem uttryckte det.

03. Eat ’em Up 2 Level Up

Byrå: Ehrenstråhle
Kund: Kostministeriet

Arbetsgrupp: Johan De Cal och Zeynep Sahin kreatörer, Jenny Wikman business director, Marie Molander account manager, Andreas Silverblad design director, Simon Sehlén designer, Fanny Vickius digital designer, Erika Lindblom illustration, Anna Mattson social media manager och pr, Claes Henriksson kommunikationschef, Louise Stierna brand manager.

Kostministeriet ville nå killar i åldern 15-25 år, ”den befolkningsgrupp som är allra minst intresserad och ligger längst ifrån Livsmedelsverkets rekommendationer på 500 gram per dag”, enligt inskicket till Månadens kampanj. För att väcka intresse så köpte man in en mängd exklusiva och sällsynta skins som lockbete, till några av världens mest populära spel. Dessa gick inte att köpa för pengar – utan genom att äta frukt och grönsaker och sedan posta bevis för det i sociala medier.

Så tyckte juryn

Natalie Eriksson, sociala medier-expert, frilans:
En digital kampanj som förstår sin målgrupp och som i en (för målgruppen) naturlig miljö skapar incitament till att både äta mer frukt och att uppmuntra andra att göra detsamma.  Vem har sagt att nyttigt inte kan vara kul? 

Amanda Ålenius, digital strategy, Modo Eyewear:
Skins for ... Att engagera en gameande målgrupp genom att erbjuda dem skins i utbyte mot engagemang är inget nytt grepp, men det verkade fungera även denna gång.

Nina Peldan, copywriter på Volontaire: Att byta valutasystem blir kul när det är två ytterligheter som möts. Om inte det här får min lillebror att få upp ögonen för grönsaker så vet jag inte.

Yasmine Winberg

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.