Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Månadens sociala medier

Månadens sociala medier maj-aug 2019

Månadens sociala medier maj-aug 2019

Nord DDB tog hem förstaplatsen i Månadens kampanj sociala medier med "Fakecation" för Best Western. Andraplatsen går till Abby Priest med "Arboga Beer Pack" och trea blir Garbergs med "Årets sommarplågor" för SL.

Publicerad: 26 september 2019, 12:43


Innehåll

Fakecation

Kund: Best Western

Byrå: Nord DDB

Minns ni Johanna E Olsson som 2018 photoshoppade sig in på platser hon inte hade tid att besöka? Nord DDB bestämde sig för att testa ett socialt experiment knutet till hajpen.

Den kända influencern anlitades för att återigen fejka in sig i bilder, denna gång i den något otippade staden Umeå. För att skapa en ännu större snackis frågade Nord DDB även en mängd mikroinfluencers runt om i världen om de ville åka med på en “fakecation” till Umeå, och snart hade 20 influencers klistrat in sig på olika platser i staden och geotaggat sina poster med det inte alltför kända stadsnamnet.

Något som Nord DDB inte berättade från början var att allt jobb var för deras kund, hotellkedjan Best Western. Tilltaget uppmärksammades av flera medier, däribland Resumé.

– Det blev som ett experiment där vi ville se om det gick att skapa hajp kring en stad utan att faktiskt besöka den och lyfta det exotiska i Skandinavien. För att experimentet skulle funka var det inte aktuellt att lyfta fram Best Western direct, säger Susanne Johansson, pr-chef på Nord DDB.

Bilden på Johanna E Olsson var ju aktuell under 2018. Hur kommer det sig att ni väntade till maj 2019 att genomföra idén?
– Vi pratade mycket om det när Johanna gjorde det. När influencern Gabbie Hanna senare i april fejkade att hon var på Coachella blev det verkligen ett fenomen. Vi hade snappat upp fenomenet tidigt, men väntade på rätt tillfälle att arbeta på det här sättet och tajmingen blev perfekt.

Antalet följade var inte det viktigaste när Nord DDB castade influencers.

– Vi fokuserade på engagemang och profiler som var passade för ett travel segment. Senare under kampanjen var det däremot stor räckvidd och igenkänning som spelade roll och då kopplades bland andra Maria Montazami in.

Kampanjen fick en förtjänad räckvidd på 2,5 miljoner kronor och webbförsäljningen ökade under sommarperioden med 28 procent från föregående år. Webbkoden som de erbjöd I samband med kampanjen ökade med 583 procent mot föregående år.

Något som har diskuterats både i medierna och nu i juryrummet var bristen på annonsmärkning i kampanjen. Juryn kom till slut fram till att det är kreativiteten de bedömer och inte lagen. Nord DDB

Hur resonerade ni kring annonsmärkning?
– Vi pratade mycket om hur vi kunde genomföra detta utan att strida mot några lagar. Experimentet var pr-drivet. Därför ställe en del upp utan arvode. Sen använde vi oss framförallt av internationella profiler som har en majoritet av sin följarbasis utanför Sverige.

Nord DDB har meddelat att de inte kommenterar fler detaljer om reklammärkningen.

Johan Nerman, Ehrenstråhle
Köpta influencerposter och en hashtagtävling, hur kreativt är det? Svaret är väldigt! Bara att än en gång lyfta på hattjäveln för Sveriges i särklass bästa socialbyrå.

Rebecka Welander, Abby Priest
Best Western tar på ett smart sätt tillvara på fakecation fenomenet och lyckas väcka både nyfikenhet och engagemang. De gör det även med humor och en positiv underton.

Nord DDB: Andreas Dahlqvist CCO/CEO, Malin Marklund Projektledare, Alicia Hellqvist Produktionsledare, Johan Rynell Planner, Jesper Andersson Communications Planner, Petter Monsen Art Director, Ulf Fältman Svedlund Copywriter, Susanne Johansson PR Director, Siri Lindén PR & Community Manager, Anna Olivemark Social Media Director, Denice Heurlin, Post Producer, Edward Lever Edit/Grade/VFX

Best Western: Sara Hallsund, Marknadschef, Linda Buch Marketing Manager, Catrin Hilarius Drakenberg eCommerce & Digital Business Development

Arboga BeerPack

Kund: Arboga Bryggeri

Byrå: Abby Priest

2018 lanserade Arboga Bryggeri en ny varumärkesstrategi designad för att förflytta varumärket. Under nya reklamkonceptet "Serveras Välförtjänt" sjösattes denna kampanj som ett led i att skapa ökat engagemang i sociala medier. Tillsammans med ryggsäckstillverkarna "Lightning Packs" tog Abby Priest under våren 2019 fram en unik ryggsäck speciellt anpassad för att bära öl i naturen – oavsett terräng. Ryggsäcken sålde slut under kampanjens tre första dagar– trots priset på 6 995 kronor. Den organiska räckvidd på 18% – 200% över målet.

Kevin Beaulier, Nord DDB
Kampanjen hade en tydlig målgrupp som de har lyckats fånga i en fantastisk visuell värld och budskapet var träffsäkert. Bra jobbat!

Johan Nerman, Ehrentråhle
Facit på hur man får svårflörtade dudebros att tagga varandra i kommentarerna och engagera sig i Sveriges minst engagerande ölvarumärke. Imponerande!

Abby Priest

Årets sommarplågor

Kund: SL

Byrå: Garbergs

Många klagar på SL och i sommar är kollektivtrafiken är rörigare än någonsin. Resultatet blev Dear Haters, en kampanj där tidigare klagomål från SL:s sociala kanaler lyfts i syfte att avdramatisera och informera om årets sommarplågor.

Rebecka Welander, Abby Priest
SL agerar smart och proaktivt med att vara steget före inför sommarens stora renoveringar i kollektivtrafiken och lyckas göra det med humor.

Johan Nerman, Ehrentråhle
Alltid kul när varumärken vågar blotta och kommunicera kring sina svagheter. Hoppas SL bjussat på ett gratis årskort till den som gjort memen – den är värd ett pris i sig.

Kevin Beaulier, Nord DDB
SL har lyckats få oss att skratta högt på tunnelbana när alla avgångar är inställda i sommar. Snyggt anpassat för sociala medier med alla memes.

Garbergs: Mehrnaz Bejne projektledare, Ewa Staël von Holstein produktionsledare, Lina Bergman copy, John Lundquist Coey art director, Rasmus Asp formgivare, Emad Kurdie motion designer, Denielle Miltenberger motion designer, Anders Thessing fotograf

SL: Thomas Hansen, marknadschef, Linda Davidson, gruppchef projektkommunikation, Karolina Wichman projektledare

Läs även

Krönika sociala medier: My Söderholm: En självklar vinnare

Julia Lundin

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.