Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Månadens sociala medier

McBalenciaga blev en raket – med 0 kronor i mediebudget

McBalenciaga blev en raket – med 0 kronor i mediebudget

Nord DDB segrar denna omgång med sin sociala medier succé för McDonald's. Tvåa kommer Ehrenstråhle för Kostministeriet. Nord DDB kniper även tredjeplatsen tillsammans med Delicato. Julia Lundin

Publicerad: 16 maj 2019, 09:35


Innehåll

McBalenciaga

Kund: McDonald’s Sverige

Byrå: Nord DDB

Till sin höstkollektion 2018 lanserade det ikoniska modehuset Balenciaga en (svindyr!) sko som hade slående likheter med en annan ikon: McDonald’s pommeskartong. I samband med kommande säsongs modeveckor valde Nord DDB, tillsammans med McDonald’s Sverige, att ge svar på tal.

De postade en bild av en unik pommeskartongtoffel på Instagram – och lovade att släppa den på riktigt om inlägget fick över 103 042 likes. Nyheten spreds som en löpeld och folk engagerades globalt. Ja, vissa gick till och med så långt att de byggde sina egna tofflor.

Mediebudgeten var lika med noll och produktionskostnaden cirka sisådär 20 kronor. Så man får väl säga att de fick valuta för pengarna. Vi frågade Nord DDB om tanken bakom bilden.

Varför väntade ni ett halvår med den här idén?
– Balenciaga har en tendens att släppa produkter som påminner om andra saker och ofta snappas likheterna upp av uppmärksamma communities. Vi såg skon i höstas och bestämde oss för att svara i nästa modesäsong istället, under vårens modevecka i Stockholm, säger kreatören Anna Salonen, som ingår i arbetsgruppen.

Det är liksom ingen flashig, spejsad bild, utan väldigt enkel. Hur tänkte ni med enkelheten och utförandet?
– Bildmaneret flirtar med hur hajpade sneakers ofta porträtteras online, men med en setting som är enklare och mer genuin för plattformen vi valde att publicera bilden på. Vi tror på att vara lättillgängliga på sociala medier.

Och det krävde ingen övertalning innan McDonald’s hoppade på.

– McDonald’s var på direkt. De vågar ta ut svängarna i sociala medier, vilket är grymt.

Många som har sett den här kampanjen, och även medlemmarna i juryn, trodde att Nord DDB satsat mycket på PR för att få snurr på inlägget. Men så är det faktiskt inte, enligt byrån själva.

– Tofflan gjorde det åt oss.

Att göra kopplingar till populärkulturella referenser i reklam, är det här en trend ni ser allt mer?
– Vi försöker alltid hålla ett öga på det som trendar för att få relevans och skapa något som engagerar människor. Och i vårt arbete med McDonald’s är det inte annorlunda, vi har bland annat utmanat World Record Egg med ett av Donkens ekologiska ägg och uppmärksammat NASA på att de råkat fota en donut, inte ett svart hål, säger kreatören Jonas Eriksson, som också ingår i arbetsgruppen.

Nord DDB nådde inte de 103 042 likes som krävdes för att de skulle tillverka tofflorna på riktigt. På frågan om de lägger ner planerna svarar man:

– Det får vi se.

Till sist, har ni några tips till byråer kring hur de ska tänka när de vill nå ut med proaktiva idéer så här på studs?
– Proaktiva idéer kräver en känsla för att budskapet känns genuint från avsändaren och bör vara baserat i en strategisk grundtanke med relevans från avsändaren. Har du det är det bara att tuta och köra, förutsatt att kunden är modig och att det finns ett förtroende.

Resultatet då? Bilden fick över 100 000 delningar och kommentarer i sociala medier, nådde 300 miljoner unika medie impressions och ett annonsvärde på 3,3 miljoner dollar.

Danielle Kisch, Abby Priest
Vi har tidigare sett kraften i att driva med likheter mellan dyra modeaccessoarer och vardagliga förbrukningsvaror. Ett vinnande koncept för succé i sociala medier - roligt, träffsäkert och engagerande. Gött!

Fredrik Lundqvist, Viva Media
Detta är ett klockrent exempel på vilket resultat man kan uppnå med hög kreativitet, bra omvärldsbevakning och en modig kund. Idén är fantastisk i sin enkelhet, och även om den förtjänar ett högre produktionsvärde kan man inte klaga på utväxlingen av en investering på två dollar. Hatten av!

Mikael Andersson, Stendahls
Ikea-påsar och pommeskartong-tofflor. Kanske bör man ställa sig frågan om det är en medveten PR-strategi av Balenciaga att skapa spoof-vänliga produkter? Hursomhelst råder det ingen tvekan om att McBalenciaga är ett bra exempel på hur man med små medel och bra fingertoppskänsla kan utnyttja sociala mediers verkliga potential för att skapa global spridning och engagemang.

Helena Skarle, Isobar
Det här är en idé man önskar att man kommit på själv! Smart, kostnadseffektiv och framförallt strategiskt genomtänkt. Lysande i sin enkelhet!

Anna Salonen Art Director, Jonas Eriksson Creative, Kevin Beaulier Social Media Strategist, Susanne Johansson PR Director, Andreas Dahlqvist Chief Creative Officer, Hogir Aslan Client Manager, Christian Björnerhag Retoucher, Nathan Gullström House Agency Photographer

Netflix & Chilli

Kund: Kostministeriet

Byrå: Ehrenstråhle

Kostministeriet jobbar för att stärka folkhälsan genom ökad konsumtion av frukt och grönsaker. Men hur når man fram till de som verkligen behöver det – unga män som inte bryr sig ett skit om frukt och grönsaker? Ehrenstråhles uppdrag: genom att bjuda in till konversation kring två av målgruppens största intressen: film och humor.

Byrån kombinerade klassiska filmaffischer med frukt och grönsaker och uppmanade allmänheten att ordvitsa fram sina egna titlar. Bidragen strömmade in och de bästa blev nya affischer, vilka i sin tur genererade nya titlar, i ett kretslopp som kommer att leva vidare på Kostministeriets Facebook-sida.

Danielle Kisch, Abby Priest
Facit på hur man lyckas med att få unga mäns engagemang för frukt och grönt att gå från totalt ointressant till riktigt jäkla kul. Smart grepp att ordvitsa in frukt och grönt i filmens värld, där målgruppen älskar att vara, och en optimal idé för social där alla tillåts att bidra. Det kan tilläggas att det var svårt att låta bli, jurygruppen hade i alla fall koncentrationssvårigheter på grund av alldeles för mycket ordvitsande.

Fredrik Lundqvist, Viva Media
Kostministeriet lyckas med något som många misslyckas med: Att engagera primärt, och informera sekundärt. Genom ett koncept som inte bara tilltalar målgruppen utan också skapar interaktioner bygger kampanjen en positiv association till varumärket och växer dess sociala plattform.

Mikael Andersson, Stendahls
Min personliga favorit. Kampanjer vars hela idé och mekanik är helt skräddarsydda för sociala medier hör inte direkt till vanligheterna. När idé, hantverk och utförande som i Kostministeriets fall inte bara leder till ett stort engagemang hos målgruppen, utan dessutom får juryn att tvångsmässigt börja spåna på fler roliga filmtitlar i sittande möte – då förtjänar man banne mig pallplats.

Helena Skarle, Isobar
Det var länge sedan jag såg en kampanj i sociala medier där målgruppens engagemang nyttjas på ett effektivt sätt. I denna kampanj är engagemanget, humorn och den visuella paketeringen det som gör att den tar silverplatsen, enligt mig. Enkelt att förstå, stort engagemang i målgruppen och snyggt anpassat för sociala medier!

Johan Nerman Copywriter, Simon Söder, Art Director, Erika Lindblom Graphic Designer, Anna Nordström Carlsson Account Manager, Marie Molander Production Manager

Lär din Delicatoboll att spela schack

Kund: Delicato

Byrå: Nord DDB

I höstas dök det upp en viral trend på Facebook där folk började skapa det ena konstiga kursevenemanget efter det andra. Nord DDB skapade då ett eget evenemang för Delicato på Facebook: Lär din Delicatoboll spela schack. FB-eventet lockade snabbt till sig tusentals intresserade. Men det många inte trodde var att kursen skulle genomföras på riktigt. På utsatt datum nästan ett halvår senare var det boll och schackfest i Stockholms Schacksalonger. Kursen släpptes även sedan i onlineversion i sociala medier för alla de som inte kunde närvara fysiskt.

Danielle Kisch, Abby Priest
Delicato var inte bara smarta med att haka på en viral trend i sociala medier, de lät också de som ville lära sin delicatoboll att spela schack att faktiskt göra det. Smart, enkel och väl genomförd kampanj med känsla för detaljer. För den som missade schackfesten på Stockholms Schacksalonger tror jag att onlinekursen fortfarande finns tillgänglig!

Fredrik Lundqvist, Viva Media
Delicato går som vanligt all in med sin marknadsföring, vilket märks tydligt i den här kampanjen. De lanserar ett roligt och skruvat koncept online, men visar sedan att de också vågar ta det offline. På detta sätt ger de sitt varumärke den personliga touch som är kärnan i en fika med en Delicatoboll.

Mikael Andersson, Stendahls
Med en kombination av tajming, humor och enkelhet lyckades Nord DDB utnyttja Facebooks inbyggda funktionalitet på ett exemplariskt sätt. Att något på pappret så absurt, som en kurs i att lära sitt fikabröd spela schack, skulle väcka såpass stort intresse att de kände sig manade att genomföra kursen på riktigt hade de säkert inte räknat med. Oavsett så räckte det till en tredjeplats i månadens kampanj den här gången.

Helena Skarle, Isobar
Aktualitet är alltid relevant i ett sociala medier. DDB Nord lyckas ju gång på gång göra produkten till hjälten och med en dos ironi blir detta rätt kul.

Andreas Dahlqvist CCO, Frida Siversen Ljung Copywriter, Daniel Mencák Art Director, Hanna Ternström Client Director Tina Munck Client Manager, Jonas Eriksson Social Media & Content Manager, Anna Olivemark Head of Sociala Media, Susanne Johansson PR Director, Christian Björnerhag Content Creative, Anna Lisspers Print Production Manager, Tobias Bergenwall Creative Producer

Hög kreativ höjd – men vi vill ha mer kärlek!

Efter årets första omgång av Månadens Sociala Media efterlyste vi i jurun fler bidrag som verkligen var sociala medier-anpassade. Och ni lyssnade! Det var en väldigt spännande omgång med flera starka bidrag med hög kreativ höjd.

Med det sagt hade en del riktigt starka bidrag tagit sig ännu högre upp i resultatlistan om det lagst lite mer tid och kärlek när kampanjerna togs ut i sociala medier – inte minst om det lags mediaköp på inlägget för att nå en större effekt.

Tittar vi på just effekten är det många som presenterar mycket höga siffror på räckvidd. Då är dock även PR-spridningen medräknad, något vi i juryn bortser från då vi endast bedömer hur bra effekt kampanjen fått i sociala medier med fokus på hur kampanjen anpassats just för dessa medier. Det kliade i fingrarna på hela juryn när smått geniala kampanjer inte har tagits ut på rätt sätt, vilket hindrade ännu högre poäng och en pallplats.

Juryn lägger mycket tid på att gå igenom varje bidrag, inte minst genom att analysera hur de har målgruppsanpassats för att nå den önskade målgruppen. Är det män 25-50 som är målgruppen är det även intressant att se om den målgruppen är de som nappat på kampanjen och inte kvinnor 18-25.

Samtliga bidrag, och inte minst de som nått topp fem, har skapat kampanjer som prickat in våra bedömningskriterier hantverk, relevans, idé och effekt.

1. Nord DDB, ”McBalenciaga”, McDonald’s
2. Ehrenstråhle, ”Netflix & Chilli”, Kostministeriet
3. Nord DDB, ”Lär din Delicatoboll att spela schack”, Delicato
4. Borg Owilli, ”Filmer stoppade av Akademikernas a-kassa”, Akademikernas a-kassa
5. Stendahls, ”Timber”, Husqvarna

Juryn var enad om att ”McBalenciaga” verkligen var ett Best Practice på hur man får till ett viralt inlägg. Allt ifrån att de snappade upp skon från Balenciaga och att de sedan med hög kreativitet kunde spinna kampanjen nästan hur långt som helst.

Kostministret visade hur man med liten budget och hög kreativ höjd kommer långt i sociala medier med rätt strategi. En kampanj som når rakt in i målgruppen och skapar stort engagemang.

Delicato var snabba med att haka på eventtrenden på Facebook vilket gav ett enormt engagemang. Att de dessutom anordnade eventet och körde all in är verkligen hatten av. Ett typexempel på projekt som fick hela juryn att gå igång tack vare kreativitet och lagom galenskap.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.