Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Månadens utomhus

Åkestams luriga kampanj vinner – skapades under en proaktiv kväll på byrån

Åkestams luriga kampanj vinner – skapades under en proaktiv kväll på byrån

Åkestam Holst jackade in i debatten med smyghöjningar på Black Friday och gjorde en ironisk kampanj. Tillsammans med Pressbyrån tog de årets sista guld i Månadens utomhus.

Publicerad: 21 december 2021, 14:43

Ämnen i artikeln:

Månadens KampanjUtomhusreklamKampanjÅkestam Holst

Snabba puckar – idén godkändes en vecka innan Black Friday.

Innehåll

 

01. Bluffrabatten”

Byrå: Åkestam Holst NoA
Kund: Pressbyrån

Smyghöjningen av priser inför Black Friday har varit en snackis inom retail de senaste åren. ”Wow, en tv jag suktat efter har 50-procentig prissänkning.” Nja. Butikerna skyltar med stora rabatter inför den viktigaste säljhelgen på hela året, och erbjudandena, ja, de ser bättre ut än vad de egentligen är.

Pressbyrån ville ta tillvara på diskussionen och ge kedjan en egen röst under Black Friday. Därför lanserade man en ironisk kampanj utomhus och i sociala medier där de erbjöd 99 (!) procents rabatt på kaffe.

Klockan 23:59 dagen innan rabattkaosdagen höjde de priset på kaffe med 10 000 procent. Kaffet kostade nu 2 400 kronor under 60 sekunder. Detta gjorde man för att sen under Black Friday skylta med 99 procents rabatt samtidigt som kaffet fortfarande kostar 24 kronor. Kampanjen blev en påminnelse till kunderna om att vara lite extra uppmärksamma på Black Friday.

Hur kom ni på den här idén?
– Då och då samlas alla kreatörer och strateger på byrån för att ha en proaktiv kväll. Under några timmar jobbar vi i smågrupper med några få utvalda briefer. Den här idén skapades under en sån kväll. Två dagar senare presenterade vi den för kund som sa ja trots att Black Friday bara var en vecka bort. Det var flera grupper som hade liknande idéer så man kan verkligen säga att det var ett kollektivt skapande och att hela byrån ska stå med arbetsgruppen, säger Rickard Beskow, copywriter på Åkestam Holst, och fortsätter:

– Hatten av till hela teamet hos kunden också som orkade genomföra kampanjen på så kort tid!

Vad har ni fått för respons överlag?
– På grund av den stundande julledigheten har det varit full fart. Därför har vi inte riktigt hunnit utvärdera kampanjen ännu. Men några glada meddelanden och heja-rop har vi fått.

Vilka skulle du säga är de viktigaste beståndsdelarna för en framgångsrik utomhuskampanj?
– Det viktigaste är att hålla det enkelt. Du har ju bara några få sekunder på dig att få folk att känna något. Då finns det inte tid för allt för krånglig reklam som kräver för mycket av de som ser den.

PS. Nu kanske ni undrar om någon stackars konsument gick ut med en kaffe för 2 400 spänn. Svaret är nej – samtliga Pressbyrån-butiker är stängda på natten, försäkrar Åkestam Holst.

Så tycker juryn:

Molly Rennéus, Volt:Rennéuss, Volt:
Idén är rätt enkel men de lyckas verkligen belysa problemet med stora reahelger. Jag har inte sett något liknande tilltag i reklamsammanhang förut!

Claudia Cavalli, Animal:
Här är den! Allt jag efterfrågat! Det vill säga: kul kaffereklam – i all sin enkelhet. Mer svårflörtad än så är jag inte, och det är jag väldigt glad över. Tjusigt, Åkestam.

02. Nånting måste hända

Byrå: Volt
Kund: Blocket

Genom att våga breda ut sig och i samma veva låta mottagaren själv fylla i hur Blocket finns med hen genom livet, visar vi hur enkla små sökningar kan bli början på något stort. Med den här kampanjen ville Blocket göra varumärket mer emotionellt och samtidigt visa att man är mer än bara en sajt för begagnade grejer.

Så tycker juryn:

Claudia Cavalli, Animal:
Nånting måste hända är ett genialiskt sätt att visa hur Blocket har något för alla, i alla stadier av livet. En mycket likeable story som är nästan obehagligt perfekt anpassad för fem-tavlan.

03. Ett liv utan kvitto-tjafs

Byrå: NORD DDB Stockholm
Kund: Pleo

Som ett relativt okänt varumärke ville Pleo sticka ut hakan och hitta ett sätt att tilltala slutanvändarna av deras företagskort. De som kanske kan tjata lite extra på chefen eller ekonomiavdelningen när det kommer till att testa deras tjänster. Generellt sätt har ju utlägg varit ekonomiavdelningens domän; en endimensionell berättelse av vem som kan ha gjort vad, och ännu hellre varför. Därför pratar Pleo i denna kampanj direkt till de som är anställda på en arbetsplats, vars liv skulle förbättras dramatiskt om kvitton inte längre var synonymt med djupt och ihållande lidande.

Så tycker juryn:

Molly Rennéus, Volt:
Här har man tagit fram otroligt relaterbara situationer utan att bli 1a. Ett kvitto på stor förståelse för problemet och kunden.

Claudia Cavalli, Animal:
Det är fascinerande med reklam och jurys, att en grupp människor ska lyckas komma överens om något så vattendelande. Men den här gillade alla i rummet. Vissa föredrog den längre copyn, medan andra, inklusive jag själv, föll för de kortare och rakare. Igenkänningen och tonen är oemotståndlig och högst värdig en pallplats.

 

Julia Lundin

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.