Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Månadens utomhus

Månadens Utomhus, Maj-Augusti 2017

Månadens Utomhus, Maj-Augusti 2017

Med stor marginal och mycket humor vinner Åkestam Holst och Apotek Hjärtat Månadens utomhus. Tvåa kommer M&C Saatchi med sina fyndiga Gorilla-tavlor och trea blir också Åkestam Holst, denna gång för chokladkunden Nicks.

Publicerad: 6 oktober 2017, 08:25


Innehåll

Kom och köp!

Kund: Apotek Hjärtat

Byrå: Åkestam Holst

För att lyfta Apotek Hjärtats breda sortiment och samtidigt vara fyndiga tog Åkestam Holst och bytte plats på de klassiska orden "kom och köp". Detta enligt egen utsago också för att en gång för alla bevisa att "utbudsreklam kan vara sexig".

– Vi ville göra något snabbt, kul och sexigt för att lyfta sortimentet och då gjorde vi först en print-annons faktiskt. Utomhus-versionen kom vi på senare, som en följd av att kunden ville bredda kampanjen, säger Daniel och Lisa Vaccino, copywriter och art director på Åkestam Holst.

Sex som ämne är ju tyvärr fortfarande ganska tabubelagt. Hur svårt var det att hitta rätt ton i annonsen?
– Svårt. Vi gjorde väldigt många som var fel, innan det blev rätt. Från Hjärtats perspektiv är sex sunt och bra, oavsett om man har det med sig själv eller någon annan. Den enkla och lustfyllda känslan tycker jag att vi fick fram till slut. Och så lite "kom och köp"- såklart. Det fina med kampanjen är just att den är 100 procent sälj.

Vad hoppas ni att mottagaren känner och tänker?
– "Skönt".

Vad har ni fått för respons?
– Överväldigande positivt, både internt på Hjärtat och externt i folkmyllret – och båda är som bekant viktiga.

Hur har försäljningen påverkats?
– Har inte sett något svart på vitt, så pass. Det var en relativt stor kampanj med en omfattande utomhusserie, print och digitalt – så förhoppningsvis har det resulterat i lite spring i butik. Men med det sagt så är det ju lika mycket en varumärkesbyggande kampanj egentligen, med syfte att få ännu fler att gilla det som Hjärtat står för.

Apoteken har väl ganska länge haft sexleksaker i sitt sortiment. Varför valde man att marknadsföra dessa just nu?
– Det är hög tid att prata sex, då det är en naturlig och viktig del av sortimentet. Vi och Hjärtat har haft denna ambition ett tag, och nu "kom" denna kampanj ut som ett resultat av den dialogen. Flera andra är på bollen också, vilken bara är bra och uppfriskande.

Slutligen: Volt placerade ju sig bra i månadens i fjol och nu ligger ju Åkestam Holst mycket bra till. Hur stor del av detta beror på Vaccinoeffekten?
– Lol! Vi gör så gott vi kan. Men visst, efter förra årets svidande andraplats med Volt vore det ju kul att vara en del av det vinnande laget i år. I värsta fall får vi byta jobb igen.

Lina Brunzell, art director på The Fan Club: Köp och kom! Hallå, varför har man inte "kommit på" den där själv. Kanske inte det finaste av hantverk men genialisk ändå, grattis!

Linda Elers, copywriter på M&C Saatchi: Älskar att den är så enkel. Och rolig.
Patrik Reuterskiöld, ad på Lowe Brindfors: Befriande i all sin enkelhet och beviset på att det ibland räcker med en skoj idé.

Jörgen Berglund, ad på Volt: Fan som bra!

Erik Palm, copywriter på NY Collective: Så här vill man väl att utomhus alltid ska vara? Jag tar mig nästan direkt till högra tavlan med produkten och ordleken som jag direkt bara gillar, sen går jag tillbaka till den vänstra och det blir ännu bättre. Tänker mig att folk står och väntar på nån buss eller vagn och fnissar till lite när de fyller i sista biten av cirkeln, och kanske utbyter ett leende med andra. Så skenbart enkelt, och så bra.

Karl Wikström planner, Sara Clevemar projektledare, Jennie Strinnhed produktionsledare, Lisa Vaccino art director, Daniel Vaccino copywriter, Magnus Jakobsson cd, B Smart foto.

Gorilla

Kund: Com Hem

Byrå: M&C Saatchi

Com Hem Play ger kunderna möjlighet att nå sitt tv-utbud via mobilen. För att berätta om tjänsten användes digitala skärmar som "föll sönder" och öppnade upp till en annan värld. Tavlorna satt på innerstadsstationerna och skapades i olika versioner efter hur kaklet på väggarna de satt på såg ut.

Lina Brunzell, art director på The Fan Club: Comhem, snyggt gjort. Värd en pallplats.

Patrik Reuterskiöld, ad på Lowe Brindfors: Denna fick poäng för fint hantverk och att för att den på ett roligt sätt använde utomhustavlorna.

Jörgen Berglund, ad på Volt: Lika svårt som det är att få till bokstäverna DOOH i rätt ordning är det att göra en bra, kul och snygg DOOH-enhet. Så hatten av, ni lyckades! Vi i juryn pratade om att några andra bidrag missade på att arbetsgruppen kändes lite slöa/bekväma/trötta (kärt barn har många namn). Det är något som den här arbetsgruppen inte är. Ni orkade ta idéen ett snäpp upp och det gör hela skillnaden.

M&C Saatchi och Crosby.

Nicks vs. allt och alla

Kund: Nicks

Byrå: Åkestam Holst

Nicks är en ny och god choklad utan tillsatt socker. I den här utomhuskampanjen lånade vi av kända varumärkens namn och kända slogans, för att sätta Nicks på chokladkartan som ett kul och smakfullt alternativ.

Lina Brunzell, art director på The Fan Club: Tyvärr var Nicks inte en favorit, jag hade hellre sett Västtrafik+Pride på den platsen. Men den kampanjen föll helt mellan stolarna. Synd!

Linda Elers, copywriter på M&C Saatchi: Min favorit. Gillar att den verkligen är en riktig utomhus som tar för sig och syns. Tycker om den fulsnygga formen och lekfullheten. Och så vinner den på att det gjordes så många varianter.

Jörgen Berglund, ad på Volt: Bra som fan! Utförandet i färgerna, copyn och illustrationen gifter sig perfekt och gör alla enheter omöjliga att inte älska. Hur kan ni vara så jävla bra?

Patrik Reuterskiöld, ad på Lowe Brindfors: Ett väldigt bra exempel på en fin utomhusserie, välgjorda, i ett tydligt eget manér och med en "egen" tonalitet som tog för sig på stan. Helt enkelt en väldigt bra lanseringskampanj som borde kommit högre på pallen.

Erik Palm, copywriter på NY Collective: Det som drog till sig min uppmärksamhet när jag såg dem på stan var den tydliga och småretro designen, som inte stör budskapet när ögat väl är fångat. Säkert precis på gränsen för vad man kommer undan med, men smart och positionerande mot de onyttigare konkurrenterna.

Sara Clewemar projektledare, Simon Stefansson planner, Magnus Jakobsson cd, Daniel Vaccino copywriter, Lisa Vaccino art director, Jeremy Phang art director, Felicia Jensen copywriter, Jens Broman formgivare/original, Ida Persson pr-strateg, Michaela Winckler produktionsledare.

Fanny Svensson: När är det bättre att bara skriva Kaffe 10 kr?

En gång satt jag och en kollega på en mappvisning med en Berghs-student. Studenten visade flera superfina jobb, men hade också valt att ta med en kampanj för Pressbyrån eftersom hon ville visa en utomhuskampanj. Pressbyråkampanjen var en oerhört komplicerad historia som krävde ett enormt engagemang från mottagaren utan någon större belöning än att man till slut fick informationen att en kaffe kostade 10 kr. Jag och kollegan tittade på varandra och frågade, skulle det inte vara bättre att bara skriva Kaffe 10 kr? Jo, det skulle det faktiskt. Men det kan man ju inte komma som student och söka jobb med.

Något som slagit mig under året i Utomhus-juryn är dock att det här inte är ett studentmisstag. Det kommer in bidrag efter bidrag varje omgång där längtan efter att göra bra reklam råkat hamna i vägen för själva budskapet. Utomhus är en kategori där ambitionen ganska ofta fäller krokben för resultatet. I alla fall när det handlar om utbudsreklam.

Det gör vinnaren i den här omgången extra uppskattad. En utbudsenhet som kommunicerar precis vad den ska, på enklast möjliga sätt. Men arbetsgruppen har ändå lyckats skapa något så roligt att folk utbrister genialt runt jury-bordet. Det pratas om att formen är ganska ful, men att det bara är en fördel för idén.

Grattis Åkestam Holst och Apotek Hjärtat, ibland är det viktigaste att veta när det inte behövs något mer.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.