onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Månadens utomhus

Reklamtavlor blev portal till annan tid – Nord DDB tar hem årets första Månadens utomhus

Juryn charmades av Nord DDB:s utomhuskampanj för McDonald's, som öppnar porten till en tid innan prisinflationen. Nu tar kampanjen hem guld i 2023 års första omgång av Månadens utomhus. Även Primes ”Diktaturkompensera” för Civil Rights Defenders och Åkestam Holsts ”Offerkoftan” för Talita hamnar på prispallen.

Publicerad: 27 februari 2023, 13:50

Ämnen i artikeln:

NyheterMånadens KampanjNord DDBMcDonald'sTalitaÅkestam HolstPrimeCivil Rights DefendersUtomhusreklam

Nord DDB:s ”Deals stuck in time” för McDonald's möjliggör tidsresor till gamla och bättre erbjudanden.

Innehåll

 

01. Deals stuck in time

Byrå: Nord DDB
Kund: McDonald's Sverige

Vanliga utomhusannonser tittar man på, för att sen gå vidare. I ”Deals stuck in time” blev utomhusenheterna portaler till en annan tid – och bättre deals. I takt med att matpriserna steg syntes nämligen en ökad nostalgi över McDonald's gamla priser, inte minst i McDonald’s egna kanaler. ”Deals stuck in time” möjliggör därför tidsresor till gamla och bättre erbjudanden. Det gillades av juryn i Månadens utomhus, som belönar Nord DDB och McDonald's med guld i 2023 års första omgång. 

– I mitten av 2022 kom en uppdatering för appen Google Maps som möjliggjorde för användare att resa tillbaka i tiden via Street View – direkt i mobilen. Eftersom McDonald’s är en av Sveriges genom tiderna största utomhusannonsörer har många utomhusannonser förevigats där. Idén blev därför att köpa exakt samma annonsytor som det fastnat gamla Donken-deals på i Street View och att skapa en interaktiv utomhuskampanj som engagerade målgruppen, säger Viktor Einarsson, copywriter på Nord DDB.

Vilka utmaningar stötte ni på i processen?
– Att resa i tiden kan låta krångligt, men vi gjorde det så enkelt som möjligt. Genom att skanna QR-koden på våra utomhustavlor skickades du till samma tavla i Street View – där en gammal annons fastnat i tiden. Den största utmaningen var medieköpen och att få varje enhet att hamna på rätt utomhustavla.

Vad anser ni vara den här kampanjens största styrka?
– Styrkan ligger nog i att det är en utomhuskampanj som till stor del går utanför utomhusmediets egna begränsningar. Vanliga utomhusannonser tittar man på, för att sen gå vidare. I den här kampanjen blev utomhusenheterna mer än passiva annonsytor. De blev interaktiva portaler till en annan tid – och bättre deals.

Juryn pratade om hur McDonald's är ett varumärke med en särskilt hängiven fanskara – vilka möjligheter öppnar det upp för er som kreativ byrå?
Det är underbart så klart. Och det öppnar upp möjligheter på så sätt att McDonald’s är något som många enkelt kan relatera till. Men en hängiven fanskara är också en kräsen fanskara, så det gäller att hitta rätt ton i idé och utförandet.

Hur har kampanjen tagits emot?
– Bra! Vem vill inte åka tillbaka till tiden då en cheeseburgare kostade 10 kronor?

Läs krönikan om årets första omgång av Månadens utomhus

Olle Langseth: ”Det är uppenbart att situationen börjat urarta” 

Så tyckte juryn:

Amalia Pitsiava, senior copywriter, Publicis
”Smart och inkännande av McDonald's att devalvera sina priser när alla andra passar på att höja dem. Man har örat mot rälsen och känner sin kundkrets, samtidigt som konkurrenterna lite tondövt fortsätter tjata om hur goda deras burgare är.”

Fredrik Sundqvist, copywriter, Garbergs
”Smart och roligt eller bara krångligt? Månadens första vinnare gör mig splittrad. Det som väger över åt det positiva är att McDonald's verkar ha den typ av kunder/fans som faktiskt orkar engagera sig i den här typen av idéer.”

Sara Andersson Grettve, art director, Matador
”Innovation, nostalgi och bra deals. Snyggt!”

Sara Fischer, copywriter, Dear Friends:
”Vem har inte drömt om att kunna färdas i tiden? Här med en idé som med bakgrund av den skenande inflationen tar dig tillbaka till gladare dagar, åtminstone när det gäller minnesvärda hamburgerdeals. Extra plus (meny) för det kongeniala utnyttjandet av utomhusmediet.”

Ida Backman, copywriter, Oatly Department of Mind Control
”Dånkenfolket ska banne mig ha en eloge för att de uppfinner små hjul hela tiden, framför allt med tanke på hur länge de hållit på att uppfunna små hjul för samma kund. Alltid kul, enkelt och med örat mot rälsen.” 

Nora Strömberg, planner, Volt
”Smart och samtida – McDonald's blir ännu en gång relevanta, både ur ett kundperspektiv givet det ekonomiska läget och som en del av populärkulturen. Väl exekverat!”

Tanja Peltoarvo, art director, Wenderfalck
”Det perfekta utomhusbidraget? Innovativ användning av annonsformatet som blir portaler för Donkens fanbase i inflationstider – och samtidigt ger en go ROI på gamla OOH-köp.”

Arbetsgrupp

Nord DDB:

Jesper Andersson, projektledare 

Stina Nyberg, produktionsledare

Joel Ekstrand, creative lead/art director

Petter Dixelius, creative lead/copywriter

Teodor Nisbel Fjäll, art director

Viktor Einarsson, copwriter 

Mattias Nordemham, content designer

Frida Rosenqvist, pr-strateg

Fredrik Kjellström, grafisk formgivare

Patrik Cederlind, grafisk formgivare

Christian Björnehag, content designer

Daniel Johansson, webbutvecklare

Emmy Björkman, community Manager

Mira Ekman, content creative

Mirjana Stanisic, content creative

Sara Dastory, sociala medier-strateg 

Victor Söderblom, digital produktionsledare

Tobias Melén, tech lead/utvecklade

Oscar Mattsson, utvecklare

Natalie Björk, UX-designer

Gunnar Von Matern, UX-director

Anna Lisspers, faktor

 

House Agency:

John Hichens, byråproducent

 

McDonald's, uppdragsgivare

OMD Sweden, mediebyrå

Filmic Art, produktionsbolag

 

02. Diktaturkompensera

Byrå: Prime
Kund: Civil Right Defenders

Flera av populära vinterresmål är diktaturer, där våra pengar riskerar att hamna i auktoritära regimers händer. Det lyfter människorättsorganisationen Civil Right Defenders fram i sin kampanj ”Diktaturkompensera” och pekar samtidigt på siffror som visar att svenska folket årligen bidrar med cirka 1,8 miljarder i intäkter till världens diktaturer. Genom verktyget med samma namn kan man med hjälp av en algoritm räkna ut hur mycket man bör diktaturkompensera för sin resa. Kompensationen baseras på resmålets placering i V-dem´s globala demokratiindex, resans längd, genomsnittlig dagsbudget och landets skattesats.

Kampanjen lanserades med enheter inspirerade av resebranschen – med bilder på vita stränder och rubriker som lockar med solsken och dödsstraff. Prime och Civil Right Defenders använde sig av de mest generiska och glättiga semesterbilder de kunde hitta för att skapa en kontrast mellan den resereklam vi är vana vid att se och de hårda rubrikerna där en annan verklighet skildras. 

Så tyckte juryn:

Amalia Pitsiava, senior copywriter, Publicis
”Först tog jag uppmaningen om att diktaturkompensera bokstavligt. I vår jury sa man att 'det är ju bara ironi'. När jag går in på Civil Right Defenders sajt igen har jag fortfarande svårt att se den, ironin. Jag kanske saknar humor. Oavsett är det en ganska krånglig väg att gå för att göra mig uppmärksam på mänskliga rättigheter kan jag tycka, trots de magstarka rubrikerna.”

Fredrik Sundqvist, copywriter, Garbergs
”På väg hem från jobbet upptäckte jag den här kampanjen så som den är tänkt att upptäckas. En helt vanlig reseannons förvandlades till en insiktsfull idé som tar rygg på diskussionerna kring VM i Qatar. Min favorit den här månaden!”

Sara Andersson Grettve, art director, Matador
”Från drömmar om vackra stränder till insikten om människors begränsade rättigheter. Stark kampanj som väcker en viktig debatt.”

Sara Fischer, copywriter, Dear Friends:
”Skenbart banal längta-bort-reklam, förvandlas vid närmare anblick till en provocerande smart ögonöppnare. Snyggt!”

Ida Backman, copywriter, Oatly Department of Mind Control
”Kontrasten paradis och misär är ju oundvikligen stark. Kaffet i vrångstrupen dirket, mycket gill på det. Optimalt placerad i tunnelbanevagnen med liknande reklam som inte har misär-delen. ”

Nora Strömberg, planner, Volt
Min favorit den här omgången! En enkel bildlösning, men krocken mellan det man först tror att man ser – resereklam från valfritt charterbolag – och budskapet gör att man kliar sig i huvudet, hinner bli lite upprörd och sen inse att det här är riktigt bra. En kampanj som skapat debatt på fler ställen än i juryrummet, och därmed fått upp frågan om hur vi stöttar diktaturer med våra solsemestrar på agendan.”

Tanja Peltoarvo, art director, Wenderfalck
”Fin kontrast mellan ett cheesy manér, käckt tilltal och en brutal verklighet som förhoppningsvis får folk att tänka till en sväng (och scanna QR-koden – älskar räkneverktyget!)”

 

Arbetsgrupp

Prime:

Hanna Dahlborg, kundansvarig

Ella Stork, projektledare

Petter Lublin, creative director

Inez Härneman, copywriter

Jonas Axelsson Fisk, copywriter

Åsa Skyttle, designer

Kalle Mattson, designer

Lisa Ström, planner

Daniel Wahlström, pr-specialist

Victor Grundén, pr-specialist

Jonathan Gustafsson, junior associate

 

Civil Rights Defenders:

Mikael Ehrlington, kampanj- och marknadsansvarig

Anna Magnard, insamlingschef

Catrin Söderberg, strategisk kommunikatör

Emmy Blad Jokinen, digital strateg

Erik Helldén, marknad

Johan Harlén, insamling

 

03. Offerkoftan

Byrå: Åkestam Holst
Kund: Talita

En av tio män i Sverige har köpt sex. En trend som inte ser ut att minska. Tillsammans med Åkestam Holst lyfte Talita fram problemet i rampljuset, genom att förvandla männens vanligaste ursäkter och snyfthistorier till en fysisk kollektion av offerkoftor. Plaggen togs fram i samarbete med Hope Sthlm och de utvalda ursäkterna har nämnts frekvent av män som blivit gripna för köp av sexuella tjänster, i media eller till poliser som varit på plats vid gripandet. Som avslutning auktionerade man ut en av koftorna på Tradera, där vinsten oavkortat gick till Talitas arbete. 

Så tyckte juryn:

Amalia Pitsiava, senior copywriter, Publicis
”Bra initiativ och slagkraftig copy. En collab mellan Talita & Hope var lite oväntat, kanske hade man nått bredare med en större, mer folklig aktör?”

Fredrik Sundqvist, copywriter, Garbergs
”En väldigt bra kampanj som påminner om Talitas arbete mot prostitution och människohandel utifrån ett annorlunda perspektiv. Pluspoäng för det fina hantverket.” 

Sara Andersson Grettve, art director, Matador
”Stark kampanj som skapar eftertanke. Fin lösning för att göra det osynliga synligt och en extra stjärna för hantverk och detaljer.”

Sara Fischer, copywriter, Dear Friends:
”Att årets julklapp blev det hemstickade plagget kanske var en slump, men rimmar här otäckt bra med det faktum att var 10:e man verkar tycka att det är helt OK att köpa sex och gärna iklär sig exemplifierade offerkoftor när de åker fast.”

Ida Backman, copywriter, Oatly Department of Mind Control
”Gillar ju idén med att förpacka och visualisera karlauslingarnas ursäkter samt budskapet, så att det blir spridningsvänligt på fler ställen än de förväntade. Och så klart tanketåget 'ok, koftreklam' och sen 'penis?', osv.” 

Nora Strömberg, planner, Volt
”Pricksäkert att ge offerkoftan, som så många män iklär sig, liv på riktigt. Kampanjen väcker uppmärksamhet och lyckas kasta ljus på problemet med ett annorlunda grepp. Mäns absurda bortförklaringar i modeformat fungerar väl.”

Tanja Peltoarvo, art director, Wenderfalck
”Fint hantverk in i minsta detalj och starkt med riktiga citat som väcker både känslor och diskussion. Extra pluspoäng för att det vid första anblick ser ut som en vanlig modekampanj i tunnelbanan.”

Arbetsgrupp

Åkestam Holst:

Joakim Khoury, creative director

Ivan Trip, art director

Linus Bronge,  art director

Shilan Shewki,  art director

Agnes Nisbel Fjäll, copywriter

Daniel Vaccino, copywriter

Anna Nollendorfs, produktionsledare

Sebastian Stüben, planner

Stina Hansson, planner

Johnny Wettergren, sociala medier

 

Ivan Trip, fotograf

 

Talita:

Josephine Appelqvist, grundare

Anna Sander, grundare

 

Handarbetets vänner

 

Emma Fällman, marknadschef Hope

 

Roland Karlsson, repro, BT Repro

 

Johan Cabezos, retusch, Senjour

 

Noa Ignite:

Josefine Ljung, frontend Utvecklare

Sara Shahbazi & Johan Lundgren, designers

Frida Meinking, head of operations

 

BKRY/Noa

Max Thedeby, DOP

Alexander Simmo, klippare

Sanna Wikman, producent 

 

Gangsters:

Magnus Strömfelt, producent 

Martin Dahl, ljuddesign

Max Strömberg, colorist

Läs mer om Månadens utomhus här. 

Amanda Törner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev