Månadens utomhus
Skildrar jul i hemlöshet – tar hem sista Månadens utomhus
I Stockholms Stadsmissions julkampanj skildras hur ord som ”julstök”, ”uppesittarkväll” och ”julhandel” kan ha olycksbådande innebörd för de kvinnor som lever i hemlöshet. Kampanjen kändes i magen på juryn, som gav den förstaplatsen i sista Månadens utomhus.
Publicerad: 19 december 2019, 08:50
Stockholms Stadmissions ”Julstök”
01. Julstök, Uppesittarkväll, Julhandel
Byrå: Tillsammans
Kund: Stockholms Stadsmission
I Stockholms Stadsmissions julkampanj lyfts problemet med det ökande antalet kvinnor i hemlöshet i Stockholm. Kampanjen handlar om julstämning och hur den kan te sig annorlunda i en utsatt situation. Ord som julstök, uppesittarkväll och julhandel har en mysig innebörd för dem som lever i trygghet. Men för dem som upplever julen i hemlöshet kan orden få en annan, mer olycksbådande innebörd, vilket blir tydligt i kampanjen.
– Vi pratar ofta om balansen mellan hopp och slag i magen och hur vi ska parera det. Men nu när problemet är jäkligt allvarligt, att kvinnor i hemlöshet faktiskt ökar, så tyckte vi att publiken förtjänade ett slag i magen. Vi ville att man där mitt mellan julshoppingen och julstöket skulle få sig en tankeställare i sin trygga och segregerade medelklassverklighet, säger Roland Nylin, art director på Tillsammans.
Vad har ni fått för reaktioner?
– Mindre hat än vanligt. Tyvärr finns det alldeles för många människor där ute som ser det som sin uppgift att ifrågasätta allt Stadsmissionen gör (varför gör man det?). Det är vi hemskt trötta på. Det är mycket ”Sverigevänner” som tycker hemlöshet är invandrarnas fel, att man ska förbjuda tiggarna och att man borde hjälpa fattiga pensionärer, driva medborgargarden och att narkomanerna får skylla sig själva. Stockholms Stadsmissions forum i sociala medier är politiska slagfäl, säger Mattias Manitiski, copywriter på Tillsammans.
– Men vi har också fått fler uppmuntrande kommentarer än förr – många har sett kampanjen och tycker den berör. Det är hoppfullt.
Vad har ni lärt er av ert samarbete med Stockholms Stadsmission hittills?
– Ödmjukhet och respekt. Att vi gärna vill berätta en förenklad berättelse om en väldigt komplicerad verklighet. Verkligheten vi skildrar är befolkad av faktiska individer vars livshistorier alla är olika, balansen mellan att skildra och exploatera kan vara hårfin. Det är enkelt för oss i vår trygga vardag att peka ut där vi i stället alltid måste arbeta med att vara inkluderande, inte göra det till oss och dem. Man kan inte heller annat än vara ödmjuk inför det enorma jobb som Stockholms Stadsmission gör och den skillnad de gör i människors liv. Vi är stolta över att få hjälpa till, ingen kan göra allt, men alla kan göra något som man ju säger.
Hur skiljer det sig åt att jobba med dem i jämförelse med andra kunder?
– Precis som med våra andra kunder måste vi hjälpa Stockholms Stadsmission att välja bort för att kunna berätta en bra och stringent historia. Man kan ju inte prata om allt. Tyvärr tar det ju emot när man har en kund som bara gör gott och hjälper andra människor. Då vill man ju gärna berätta allt.
Arbetsgrupp:
Tillsammans:
Fredrik Svensson, kundansvarig
Anni Eckerman, produktionsledare
Roland Nylin, art director
Mattias Manitiski, copywriter
Stockholms Stadsmission:
Cecilia Linder, projektledare
Robin Benigh, marknadskoordinator
Anders Ståhl, teamchef insamling
Maria von Sydow, chef kommunikation
Slutet är nära:
Mats Udd, regissör
Alexandros Bakos, exekutiv producent
Petra Krigström Gentile, producent
Petrus Sjövik, DOP/Fotograf
Så tyckte juryn:
Simon Lublin, copywriter, Åkestam Holst
”Tydlig, känslosam och minst krystad av alla jul-utomhusare i den här omgången. Min egentliga nummer ett blev dock inte ens topp tio och diskuterades inte i juryrummet”.
Mårten Hedbom, frilans (vikarie för Rebecka Osvald)
”Den känns i magen! Starka bilder och fint hantverk som utnyttjar femseriens potential”.
Bild 1/2
02. Hårda klappar
Byrå: Volt
Kund: Bris
Barn som lever i utsatthet under resten av året är extra utsatta under julen, när skyddsnätverk som skola, elevhälsa och socialtjänst håller stängt. Så i en tid när många gör allt för att göra julen till den förtrollade stund deras barn- och barnbarn drömmer om, vill Bris påminna om just det. Att för många barn betyder julen något helt annat.
Årets julkampanj har två syften: dels att generera ett stort antal spontana gåvor från privatpersoner, dels att påminna om att Bris är direkt beroende av bidrag för att kunna fortsätta finnas där för barn och unga som behöver någon att prata med.
Arbetsgrupp:
Volt:
Jörgen Berglund, art director
Arvid Nittve, Copywriter
Elisabet Fischer, Copywriter
Melina Svéd, Produktionsledare
Åsa Stjärnquist, Originalare
Martina Larsson, PR
Kaj Hettman, Planner
Jonas Brodén, Projektledare
Jörn Arnell, Projektledare
Bris:
Anna Barbier, Kampanjprojektledare
Anna Holmqvist, Kommunikations- och påverkanschef
Daniel Eriksson, Motion Designer
Så tyckte juryn:
Simon Lublin, copywriter, Åkestam Holst
”Enkel. Lite knepigt typsnitt när det ligger på fyra rader, som på förarskyltarna. Gillar att hemtagningen är att fler barn ska få berätta, och inte någon utopisk dröm om en godare jul för alla barn”.
Mårten Hedbom, frilans (vikarie för Rebecka Osvald)
”Enkel och bra. Gillar att de har ritat ett eget typsnitt, men läsbarheten är inte optimal på mindre ytor”.
03. Stockholm Underground
Byrå: Åkestam Holst NoA
Kund: Clear Channel
Den senaste tiden har allt fler klubbar och livescener i Stockholm hotats av nedläggning, vilket i folkmun kallats för ”klubbdöden”. Mot den bakgrunden lanserades initiativet ”Stockholm Underground” – en liveguide till livemusik med utgångspunkt från kollektivtrafiken. Initiativet syftar till att vara en positiv motkraft till klubbdöden i Stockholm och en påpasslig påminnelse om att musiklivet i Stockholm lever i allra högsta grad.
Stockholm Underground är en snitslad bana av inspiration som hjälper resenärer att upptäcka något nytt, utanför sin egen musikbubbla. Genom en automatiserad plattform skapades en databas av information om kommande underground-spelningar från webben och sociala medier. När en spelning närmade sig triggades Clear Channels 100 närmsta digitala skärmar, och visade i realtid vägen till närmsta spelning.
Så tyckte juryn:
Simon Lublin, copywriter, Åkestam Holst (Jäv)
”En kampanj från superduktiga kollegor som är väl värd pallplatsen, kanske mer. Jag vet hur mycket hårt jobb som ligger bakom den här kampanjen och jag är glad att fler gillade den. En kampanj som gör gott utan att var gråtig, bra!”
Mårten Hedbom, frilans (vikarie för Rebecka Osvald)
”Gillar! Fin lösning på ett aktuellt problem som de flesta Stockholmare har en åsikt om. Lite svår att tyda och greppa för någon som rusar förbi. Fattar att Clear Channel vill bygga case för sina kunder men denna idé hade vunnit på en annan avsändare eller att göras i samarbete med någon aktör som DN på stan eller Nöjesguiden.”
Missa inte krönikan om Månadens utomhus:
Jörgen Berglund: En extra givmild jury – eller?