Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Morgonsvepet

Affärsman kopplad till Falcon Funds-härvan tog hjälp av Springtime

Publicerad: 9 juni 2021, 06:38

Foto: Getty Images.

Springtime-Intellecta hjälpte affärsmannen Max Serwin med rådgivning enligt fakturor, Klarnas Asap Rocky-kampanj fortsätter och United Screens går ihop med Divimore. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

InstagramUnited ScreensSpringtimeCannes LionsFacebookKlarnaAsap Rocky

Pensionsmyndigheten försöker nu via en civilrättslig stämning i engelsk domstol att spåra de försvunna pensionspengarna i Falcon Funds-härvan. En av de som stäms är affärsmannen Max Serwin, som äger de två bolag i Dubai dit Ekobrottsmyndighetens revisorer har spårat pengaströmmar på minst 20 miljoner kronor. Stämningssumman ligger på drygt en miljard kronor.

Expressen har gått igenom Max Serwins fakturor och där finns det minst tre där uppdragsgivaren är Springtime, numera en del av Springtime-Intellecta. De fakturerade närmare 100 000 kronor, enligt Expressen. Bland annat anlitades de när TV4:s Kalla Fakta granskade Falcon Funds och Max Serwin våren 2016 – då Max Serwin förnekade alla kopplingar till Falcon Funds.

”Vi ber dig ta hänsyn till att han är en privatperson, utan medievana. Han ska försöka besvara dina frågor så bra han kan”, skrev Springtimes konsult till Kalla Fakta inför intervjun enligt Expressen.

Falcon Funds-härvan briserade 2016, efter att Pensionsmyndigheten utrett saken. Då stod det klart att säljare och rådgivningsföretag med koppling till tre fonder från Falcon Funds genomfört byten åt pensionssparare till just de tre fonderna. Miljarder kronor försvann i härvan och 21 000 pensionssparare drabbades. Max Serwin avtjänar i dag ett fängelsestraff för grovt bedrägeri och grov trolöshet mot huvudman.

Klarnas Asap Rocky-kampanj fortsätter
Sedan tidigare står det klart att hiphop-stjärnan ASAP Rocky går in som delägare i Klarna och också agerat vd för bolaget i en dag. Nu kommer nästa fas i kampanjen, som uppmuntrar kunder att ”förnya sin stil” nu när världen börjar komma tillbaka efter pandemin. Inom kort kommer ASAP Rocky dyka upp i innehåll på sociala medier samt i en reklamfilm som ger en smygtitt på artistens nya låt som ännu inte är släppt. Här kan du se filmen.

United Screens går ihop med Divimore – och byter namn
Den tyskägda mediekoncernen RTL Group äger både United Screens och Divimore sedan 2018 respektive 2019. Nu slås de båda bolagen ihop och byter namn till We Are Era Nordics, som efter sammanslagningen finns representerat på tolv marknader. Syftet med sammanslagningen och namnbytet är att ”fortsätta vara i frontlinjen” för en ny era av kreatörer, enligt det pressmeddelande som skrivit om nyheten. Detta enligt sajten influens.se.

LÄS MER: United Screens smutsiga förflutna från insidan: ”Det måste finnas gränser för hur illa man behandlar varandra”

Avanza delade personuppgifter med Facebook – anmäler sig själva
Persondatan har hamnat allt högre upp på tapeten i samband med lagstiftning på området. Nu står det klart att Avanza delat personuppgifter, mejladresser och detaljer ur kunders låneansökningar med Facebook. Detta har pågått i ett och ett halvt år. Det är nya kunder som har drabbats, en halv miljon personer, sedan slutet av 2019. När Facebook tar emot uppgifterna paras de med Facebooks användare och sedan raderas de enligt Facebook själv. Det är en granskning som Sveriges Radio har gjort som visar läckan. 

– Att den här var påslagen var ett handhavandefel som har gjorts någon gång i tiden, vilket vi är väldigt glada att ni har uppmärksammat oss på, säger Avanzas vd Rikard Josefson till Sveriges Radio.

Han meddelar också att Avanza anmält sig själv till Integritetsskyddsmyndigheten för eventuellt brott mot GDPR. 

Instagram avslöjar detaljer om sina algoritmer
I ett blogginlägg lyfter Instagramchefen Adam Mosseri fram hur den så omtalade algoritmen fungerar. Det är dock inte särskilt ögonbrynshöjande information Mosseri kommer med.  Till att börja med, menar Mosseri, är det inte en algoritm som folk verkar tro, utan flera. Dessutom prioriterar de inlägg från vänner, familj och andra personer som står en nära, både i flödet och i stories. Ytterligare några aspekter som Instagrams algoritmer prioriterar, och således lyfter fram i flödet, är till exempel hur populärt ett inlägg är, vem man har interagerat med tidigare och hur stor chans till en interaktion som Instagram bedömer att ett visst inlägg har. Detta skriver Engadget.

Cannes Lions kör IRL-version i New York
När Cannes Lions går av stapeln i år kommer folk inte trängas i sedvanlig ordning nere på Rivieran. I stället är festivalen digital. Men en IRL-upplevelse finns, men inte kring palmer och sand utan mellan skyskraporna. Den kommer nämligen vara i New York och äga rum den 22 juni. Det hela rör sig om en halvdag med seminarier, där talarna är bland andra Fiona Carter, marknadschef på Goldman Sachs och Kate Jhaveri, marknadschef på National Basketbal Associasion. För att vara på plats på festivalen i New York krävs vaccinering och man kommer att släppa in maximalt 240 personer. Det skriver Adage.

Yasmine Winberg

Chefredaktör och ansvarig utgivare

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News