Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Morgonsvepet

Åkestam Holst och Ingo dominerar Strategy Awards

Publicerad: 13 maj 2020, 06:30

Ingos kampanj 50-50 tar hem flest individuella priser i årets Strategy Awards.

Foto: Press

Ingo och Åkestam Holst kammar hem flera priser i Strategy Awards, influencer skämtade om Tramadol på Instagram och blev av med ”branded content”-funktionen och Facebook delar ut stort skadestånd till moderatorer. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Burger KingNorrlands GuldÅkestam HolstIngoFacebookInstagramAirBnB

De vinner Strategy Awards
I går kväll gick den femte upplagan av Strategy Awards av stapeln via en digital ceremoni. Tävlingen syftar till att lyfta fram strategiska vägval bakom lösningar som gett framgång. 

Redan bland årets nomineringar dominerade Åkestam Holst och Ingo. Nu står det klart att de tar hem flest priser. 

Ingos kampanj 50-50 för Burger King tar hem flest individuella priser, två förstapriser och tre andrapriser. De står som vinnare i kategorierna Attityd och Nisch. Åkestam Holst vinner fem förstapriser och tre diplom för sju olika kunder. De står som vinnare i kategorierna Beteende, Internationellt, Kontext, Lansering och Opinion för bland annat ”Ölavtalet” med Norrlands Guld. 

Influencer skämtade om Tramadol på Instagram – blev av med ”branded content”-funktionen
Influencern Linn Ahlborg, med över 640 000 följare på Instagram, ville skoja med en semesterbild från Mexiko där hon fotat en skylt utanför ett apotek. På skylten gjordes bland annat reklam för bland annat Viagra, anabola steroider samt  opiodtabletten Tramadol. Linn Ahlborg lade ut bilden tillsammans med texten ”någon som vill att jag ska köpa hem något?”. 

Det tyckte inte Instagram om, och gav henne en varning och drog tillbaka ”branded content”-funktionen som möjliggör för influencers att markera inlägg eller stories som reklam. Linn Ahlborg måste nu skriva ut i själva inlägget att de är samarbeten. Det rapporterar Expressen

Marknadsavdelning drabbad när Airbnb massavskedar
Förra veckan blev det känt att uthyrningssajten Airbnb avskedar 1900 anställda, drygt en femtedel av bolagets personal, i spåren av coronaviruset. Bland de avskedade finns bland annat 64 från marknadsavdelningen, 22 personer från inhouse-avdelningen, 80 personer från designdelen och fem pr-chefer. Det rapporterar The Drum

För att dämpa fallet hos de avskedade har Airbnb bland annat skapat en offentlig rekryteringslista där tidigare anställda berättar om sig själva. 

Facebook betalar stort skadestånd till 11 000 moderatorer
2018 anmälde den tidigare Facebookmoderatorn Selena Scola techjätten efter att ha utvecklat posttraumatiskt stressyndrom. Som moderator exponerades hon regelbundet för starka bilder, bland annat på mord och våldtäkter. 

Och den tidigare Facebookmoderatorn är knappast ensam. 

Nu går Facebook med på att betala över 500 miljoner kronor till över 11 000 nuvarande och tidigare moderatorer som fallit illa av sitt jobb hos dem. Det rör sig till exempel om anställda som utvecklat depression och beroenden, och de kommer som minst att få ta del av tusen dollar per person. Det rapporterar The Verge

Rekordintresse för Sverige i utländska medier
Aldrig tidigare har utländska medier varit så intresserade av Sverige, som valt att gå en annan väg i coronakrisen jämfört med många andra länder. Det rapporterar SvD, med hänvisning till Svenska institutet. 

– Det har inte skrivits mer om Sverige än normalt, men rapporteringen är djupare och mer avancerad. Sådant stort intresse har vi aldrig tidigare sett, säger Sofia Bard, enhetschef för Sverigebildsanalys på myndigheten Svenska institutet, till tidningen. 

De slår också fast att statsepidemiolog Anders Tegnell tros få större medialt utrymme än statsminister Stefan Löfven. 

Julia V. Caesar

Reporter

julia.v.caesar@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.