Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Morgonsvepet

Amerikanska myndigheter stämmer Facebook – igen

Publicerad: 20 augusti 2021, 06:33

Amerikanska FTC gör ett andra försök för att bevisa att Facebook hindrar fri konkurrens, David Droga tar över Accenture Interactive och Amazon satsar på varuhus. Det och mer i veckans sista morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

FacebookDroga5Amazon

För andra gången på ett år stämmer den amerikanska handelskommissionen FTC Facebook då den anser att bolaget har en monopolliknande ställning, något som hindrar fri konkurrens. Stämningen riktar in sig på Facebooks köp av Instagram och Whatsapp som FTC menar gjordes för att hindra dem att ta marknadsandelar. 

Så sent som i juni avslogs FTC:s tidigare stämningsansökan då amerikansk domstol ansåg att FTC inte presenterat tillräckligt med bevis för sina påståenden.

”Det är som att FTC förväntar sig att domstolen lydigt ska nicka jakande rörande den allmänna uppfattningen att Facebook har ett monopol” skrev domstolen i sitt beslut i juni.

Stämningen ledde till att Facebooks aktie sjönk en procent, sett till hela året har dock värdet stigit uppemot 30 procent.

Sedan nederlaget i juni har dock FTC tagits över av Lina Khan, expert på regleringar av stora bolag och allmän kritiker till de stora techjättarna. Facebook försöker själva få Khan portad från fallet då de anser att hennes tidigare forskning och uttalade position gör henne jävig i frågan. 

Både USA och EU har de senaste åren försökt sätta juridisk press på inte bara Facebook utan även Google och Amazon då de anser att bolagens särställning hindrar fri konkurrens.

David Droga tar över Accenture Interactive

För två år sedan köpte Accenture Interactive den prisbelönade reklambyrån Droga5, nu efterträder Droga5:s grundare och vd David Droga Brian Whipple som vd på Accenture Interactive. 

”Accenture Interactive har på kort tid blivit den ledande spelaren i korsningen mellan data, kreativitet och teknologi. I takt med att världen öppnar upp igen kommer AI fortsätta att spela en avgörande roll i att skapa verkligen 360-graders värde för våra kunder. Jag ser framemot att lägga ytterligare fokus på vår kreativa verksamhet och att para den med vår bevisade expertis inom tjänsteutveckling” säger David Droga, Cannes Lions mest prisbelönade kreatör genom tiderna, i ett uttalande.

Accenture Interactive omsätter i dag 10 miljarder dollar. När de 2019 köpte Droga5 kallade experter affären för en ”gamechanger”. Det är fortfarande den största kreativa byrå som köpts av traditionella konsultbolag. 

Amazon öppnar varuhus

Under gårdagskvällen avslöjade Wall Street Journal att Amazon den närmsta tiden kommer att öppna flertalet varuhus på den amerikanska marknaden. Nyheten fick inledningsvis landets största varuhus-kedjors aktier att falla för att sedan återhämta sig. Enligt WSJ kommer varuhusen främst att sälja kläder, hushållsgeråd och hemelektronik.

Varuhus världen över har ett tufft decennium bakom sig men analytiker tror att Amazons beslut har att göra med att tillväxten i bolagets online-verksamhet väntas sakta in. 

”De flesta retail-kunder gillar att kombinera köp i butik och online. Varuhusen kommer att spela en viktig roll i att visa upp vad Amazon har att erbjuda”, säger Neil Saunders, vd på analysbolaget Globaldata.

Aftonbladet ledare: Dags för influencers att ta klimatansvar

I dagens Aftonbladet skriver ledarskribenten Jehna Al-Moushahidi att influencers uppmanar unga att ”köpa onödigt skräp”. Al-Moushahidi pekar på en ny rapport som visar att svenskar är mindre oroade för klimatförändringar än många andra och att influencers har ett ansvar att medvetandegöra sina följare om problemen, som dels drivs av konsumtion.

”Vad har deras mönster för effekt på invånarna i G20-länderna som producerar kläderna? Det är dags för influencers att använda sin makt till att influera företagen till att ställa om på riktigt, istället för att pusha för ohållbara lösningar.”

 

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

FacebookDroga5Amazon

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News