Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Morgonsvepet

Anmälningarna till RO ökar – vilseledande reklam vanligaste anledningen

Publicerad: 5 mars 2021, 07:13

Peas of Heavens annons, med frasen ”Inga kinesiska investerare”, är fjolårets mest anmälda reklam hos Reklamombudsmannen.

Spotify kan komma att få Apple att lägga om affärsmodellen för sin appbutik, Lays tar fram funktion som sätter på undertexter vid ljudet av chipsätande och RO summerar årets mest anmälda reklam. Det och mer i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

RORONSpotifyApp Store

Under 2020 ökade anmälningarna till Reklamombudsmannen (RO) med 12 procent jämfört med föregående år. Det står klart efter att stiftelsen sammanfattar det gångna året, rapporterar Market

Totalt inkom 686 anmälningar till RO och RON (Reklamombudsmannens Opinionsnämnd), varav 64 procent av dessa ledde till fällande beslut. För andra året i rad var vilseledande reklam den vanligaste prövningsgrunden. Andelen reklam som fälls då den prövas mot denna grund fortsätter också att öka – 82 procent av den anmälda reklamen fälldes 2020, jämfört med 70 procent året innan. 

Samtidigt minskar ärendena gällande könsdiskriminerande reklam, som mer än halverats under de senaste fem åren. 11 beslut togs gällande reklamidentifiering, varav nio ledde till en fällning. En majoritet av fällningarna berörde reklamidentifiering i sociala medier. 

Här är årets mest anmälda reklam till RO: 

Peas of heaven (vegansk mat), 25 anmälningar, fälld (Beslutet fattades i januari 2021 men anmälningarna kom in i oktober 2020)

Nutrilett (produkter för viktnedgång), 14 anmälningar, fälld

Hedvig (hemförsäkring), 5 anmälningar, fälld

Uppgifter: Spotify kan få Apple att göra om sin affärsmodell
Spotify, och en rad andra företag, har länge kritiserat App Stores upplägg där de tar ut en avgift på 30 procent vid varje köp via deras appbutik. Enligt källor med insyn ska den svenska streamingjätten nu gjort slag i saken, och lämnat in ett klagomål till EU. Det rapporterar Reuters

Får Spotify som de vill kan Apple behöva göra om sin affärsmodell. Spotifys kritik består dels av den trettioprocentiga avgiften, dels av att de menar att Apple begränsar konkurrerande tjänster på ett otillbörligt sätt. 

Tidigare i veckan blev det känt att den brittiska konkurrensmyndigheten CMA planerar att granska villkoren i App Store enligt konkurrenslagstiftningen. 

Sektorerna där marknadsförare tjänar bäst
Underhållning har nu gått om FMGC som den bäst betalda sektorn för marknadsförare. Det slår rapporten 2021 Marketing Week Career and Salary Survey fast, rapporterar Marketing Week. Undersökningen gäller löner betalade i pund. 

Jämfört med fjolåret har lönerna inom underhållningskategorin ökat med 32 procent, medan lönen inom FMGC i snitt har ökat med 13 procent. Skönhetskategorin lägger sig strax under snittlönen för FMGC. 

Ny funktion från Lays sätter på undertexter vid ljudet av chips
Chipsvarumärket Lays släpper en funktion för alla Youtube-tittare som har problem med att följa dialogen när de äter chips. De har nämligen tagit fram en så kallad plug in i Googles webbläsare kan känna igen ljudet av chipsätande, för att därefter sätta på undertexten till videor på Youtube. Tekniken är framtagen av den vietnamesiska byrån Happiness Saigon, som med hjälp av AI har analyserat 178 timmar ljud av chipsätande från olika delar av världen. Det skriver Adage. 

Svenska medier varnar anställda för Clubhouse
Den amerikanska samtalsappen Clubhouse har på kort tid seglat upp som det nya, heta sociala mediet både i USA och i Sverige. Nu inför dock flera medier restriktioner för att begränsa medarbetarnas möjlighet att använda appen. Det rapporterar SVT Kulturnyheterna

SVT och SR har redan infört dessa restriktioner, och nu uppmanar även DN, Expressen och Aftonbladet sin personal att inte dela sin adressbok med appen. Detta för att inte riskera dela känslig information eller källor. 

Julia V. Caesar

Reporter

julia.v.caesar@resume.se

Ämnen i artikeln:

RORONSpotifyApp Store

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.