Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Morgonsvepet

Bojkotten mot H&M växer i Kina – kampanjer mot flera västerländska företag

Publicerad: 29 mars 2021, 06:43

Vreden växer mot H&M i Kina efter kedjans kritik mot tvångsarbete, svarta medieägare kritiserar General Motors med helsidesannons och Youtube planerar ny policy efter avslöjanden om djurplågeri. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

H&MKina

I förra veckan rapporterade Resumé om bojkotten mot H&M i Kina, sedan kedjans kritik mot tvångsarbetet på bomullsfabrikerna i Xinjiang-provinsen uppmärksammats. Sedan i september i fjol samarbetar inte längre H&M med bomullstillverkaren Huafu Fashion, som i en rapport kritiserats för slavliknande arbetsförhållanden och kommunistpartiets ungdomsförbund initierade en kampanj på sociala medier i förra veckan som fick stor spridning.

Bojkotten mot H&M har fått konsekvenser: kedjans app finns inte längre på Huawei och Xiaomis telefoner, flera återförsäljare som Alibaba och JD.com har slutat sälja H&M:s produkter och i Expressen rapporterar Jojje Olsson, mångårig Kinakorrespondent för bland annat Dagens industri att flera fysiska butiker har stängts eller fått sin logotyp nedplockad. Det pågår också demonstrationer utanför H&M:s affärer runtom i landet där man försöker stoppa kunder från att handla i butikerna. Flera varumärkesambassadörer i landet har också brutit sina samarbeten med H&M.


Flera andra varumärken i blåsväder
Flera andra bolag inom modesegmentet är just nu föremål för liknande kampanjer under hashtagen #ISupportXJCotton. – Tommy Hilfiger, Calvin Kline, Burberry, Adidas, Nike, Uniqlo och Converse rapporterar NBC News. Magasinet Foreign Policy anser att den spända relationen mellan Kina och Sverige samt att H&M var ett av de första företagen som först avbröt sin tillverkning i provinsen efter rapporten om missförhållanden har gjort att det svenska företaget har drabbats extra hårt.

Till bakgrunden hör också att EU beslutade om sanktioner mot fyra kinesiska tjänstemän i Xinjiang-provinsen förra måndagen, till följd av förtryck mot den muslimska folkgruppen uigurer. Första sanktionerna mot landet sedan 1989.

Svarta medieägare kritiserar General Motors vd med helsida
I en annons, som bland annat publicerades i Wall Street Journal och Detroit Free Press under söndagen kritiseras General Motors vd Mary Barra av en grupp svarta medieägare för att vägra träffa dem. Gruppen inkluderar Byron Allen, grundare och vd för Allen Media Group; rapparen och skådespelaren Ice Cube, som äger basketplattformen Big3 och produktionsföretaget Cubevision, Roland Martin, vd för Nu Vision Media; och Junior Bridgeman, ägare av Ebony Media. I helsidesannonsen understryker också gruppen att biltillverkaren placerar mindre än 0,5 procent av deras annonsinvesteringar i medier som ägs av svarta. Det rapporterar AdAge.

Efter rapporter om djurplågeri – Youtube planerar ny policy
I förra veckan rapporterade Business Insider att Youtube har visat annonser för bland annat Facebook och Disney intill videor på djur i utsatta situationer, som en hund med en orm  slingrandes runt kroppen. Innehållet beskrivs av Business Insider som djurplågeri. Nu skriver samma sajt att Youtube tagit bort det kränkande innehållet eller stoppat annonser intill dessa videoklipp. De planerar också att förbjuda iscensatta djurräddningsaktioner på plattformen.

Amazon riskerar stämning
En tidigare anställd har lämnat in en stämningsansökan mot Amazon där företaget anklagas Amazon för att inte ha gett de anställda den 30 minuter långa lunchrast som de har rätt till. De anställda vid lagren ska enligt stämningsansökan beodrats att ha sina walkie-talkies på även under lunchen för att kunna rycka in. Det rapporterar The Verge.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

H&MKina

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.