Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Morgonsvepet

Bojkotten mot Oatly sprider sig internationellt – får kriskommunicera på Instagram

Publicerad: 7 september 2020, 06:08

Blackstones investering i Oatly väcker ilskna reaktioner och företaget får nu krishantera på Instagram. Dessutom i morgonsvepet: Trump styr Sverigebilden och Amazon raderar 20 000 bluffrecensioner efter avslöjande.


Ämnen i artikeln:

OatlyFacebookDonald TrumpAmazon

De senaste dagarna har Oatly uppmärksammats i internationella affärsmedier för sin sammankoppling med Blackstone, som är sedan i somras är 10-procentig delägare i bolaget, och den kritik som på grund av det riktats mot dem av kunder och kaféägare. Blackstone anklagas bland annat för att skövla regnskog i Amazonas, vilket med tanke på Oatlys hållbarhetsinriktning skär sig. Detta har lett till stark kritik internationellt och även till en bojkott på europeiska kaffebarer. Bojkotten finns även bland caféer i Skåne såväl som i Storbritannien, Tyskland och Finland. Kommunikationschefen Linda Nordgren menar att det är ”extremt tråkigt att bli av med kunder men att man på företaget har en stark tro på att det man gör är rätt.”

Kriskommunikationen bedrivs nu bland annat på Oatlys Instagram, där företaget ska ha svarat en arg barista från Seattle:

”Ett bolag med ett helhjärtat hållbarhetsengagemang har inte tid att vara små. Vi måste växa vår verksamhet så att vi kan utöka vårt avtryck”, skriver företaget som svar på kritiken. Detta skriver bland annat The Guardian.

Efter avslöjande om bluff – Amazon raderar 20 000 recensioner
Det är Amazon i Storbritannien som tagit ett krafttag mot bluffrecensioner och väljer att radera 20 000 av dem från plattformen. Detta efter att Financial Times kunnat visa att Amazons främsta recensent i Storbritannien skapade en femstjärnig recension var fjärde timme i augusti, varav många av dessa var för produkter från diverse kinesiska bolag. Sedan har han sålt vidare produkterna han fått för dessa recensioner på Ebay. Han har fått sällskap av flera andra topprecensenter som givit produkterna högsta betyg i utbyte mot produkter eller pengar. Alla dessa 20 000 bluffrecensioner som nu är raderade är skrivna av Storbritanniens 10 mest frekventa recensenter på Amazon. Detta skriver The Verge.

Även Resumé har kunnat visa på att omdömen och recensioner kan vara problematiska och inte överensstämma med verkligheten. I en serie artiklar publicerade i fjol, där vi jämförde hundra varumärkens betyg på olika sajter, visade det sig att betyget kunde skifta med fyra stjärnor på en femstjärnig skala beroende på var man kollar. Här kan du läsa mer:

Vi jämförde 100 företag på omdömessajter – vem kan man lita på?
Omdömessajtens affärsidé – högt betyg vid betalning

Trumps twittrande styr bilden av Sverige
Det är president Donald Trumps twittrande som för upp Sverige på agendan under coronapandemin, enligt Svenska Institutet. 

– När Donald Trump pratar om Sverige så får det ganska stort genomslag. Det är när han twittrat om Sverige som det varit mest samtal om Sverige och coronapandemin i sociala medier, säger Sofia Bard, analytiker på Svenska Institutet, till TT.

Detta berättade förvisso Svenska Institutet för Resumé Insikt redan i juni, men nu omskrivs detta alltså återigen av svenska medier. 

Svenska Institutet har nyligen genomfört en undersökning där 20 000 personer i 20 länder rankat hur väl man tycker att olika länder hanterat krisen. Sverige kommer på 15:e plats av 50 länder. Sist kommer USA.

Läs mer om Sverigebilden i Resumé Insikt:
Experterna om nattsvarta Sverigebilden: Risk för väldigt allvarlig varumärkesskada
Uppdrag rädda Sverigebilden – så ska pr-bolagen skydda landets varumärke från fördärv 

Nu testas Insta Stories i Facebook-appen
Nu kan ett begränsat antal personer se Instagram Stories i sina Facebook-appar. Det hela rör sig om ett test där man efter feedback från användarna kommer att bestämma om funktionen blir permanent eller om den stannar vid just ett test. Det är endast Instagramföljare med sitt Facebookkonto länkat som kan se innehållet. Detta skriver The Verge. 

Trump vill få reporter sparkad från Fox News
Donald Trump vet hur han ska peka i sin kontakt med medierna. Nu skriver han på Twitter att han vill få en reporter sparkat från tv-kanalen Fox. Det handlar om Jennifer Griffin som bekräftade att Trump kallat döda soldater för ”förlorare” i samband med att han inte ville besöka en amerikansk militärkyrkogård utanför Paris 2018. Dessutom avslöjar Griffin alla gånger som presidenten har pratat nedlåtande om veteraner i en Twittertråd. Donald Trump själv avfärdar anklagelserna som osanna. Det skriver The Guardian.

 

Yasmine Winberg

Chefredaktör och ansvarig utgivare

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.