Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Morgonsvepet

Calle Schulman lämnar egna byrån – startar nytt

Publicerad: 13 december 2021, 07:43

Calle Schulman bygger ny byrå med kreatörerna i fokus, dryckesjätten klipper samarbetet med Travis Scott och Peloton i blixtkampanj efter SATC-incident. Det och mer i veckans första morgonsvep.


Medieprofilen Calle Schulman hoppar av sin egen byrå Good Enough Media för att starta nytt, det rapporterar Breakit. Det nya bolaget Heist X ska precis som GEM jobba i reklamsvängen men med ett annorlunda upplägg än tidigare. Tanken är att Schulman ska vara den enda fastanställde i bolaget och jobba med frilansare med kompetens beroende på projekt.

”Det nya bolaget grundar sig i insikten om att det är fel att kundernas pengar går till fel saker, som byråernas lokaler, andra onödiga fasta kostnader och höga löner för de som leder bolaget, snarare än för kreatörerna som ju är de som faktiskt gör jobbet”, säger Calle Schulman till Breakit. 

Schulman berättar vidare att han upplever att byråvärlden halkat efter och att byråerna inte vågar ta några risker, samt att pengarna hamnar hos byråledningarna snarare än hos kreatörerna.

”Jag ska inte säga att Good Enough Media är ett undantag, men de är så små och det finns värre fall. Men jag vill skapa ett nytt sätt som framförallt har känslan av att det är kunderna och kreatörerna som belönas.”

Enligt egen utsago väntar han sig att under 2022 omsätta minst fem miljoner kronor.

Calle Schulman startade Good Enough Media i april 2017 tillsammans med Erika Heizinger och Amaury de Poret. De var bland annat byrån bakom den virala Meds-kampanjen där Måns Zelmerlöw red runt naken på en häst. Tidigare har han även drivit produktionsbolaget Hard Hat som 2015 köptes upp av MSL där han sedermera blev kreativ chef.

Efter konsert-olyckan – Anheuser-Busch fimpar Travis Scott-produkterna

I november omkom tio personer vid en Travis Scott-konsert i Houston. Många har därefter kritiserat artisten, som själv var arrangör, för att ha investerat för lite pengar i säkerhet. I slutet av förra veckan meddelades att han till följd av händelsen avbokats från jättefestivalen Coachella och tidigare har Nike skjutit upp ett sneakersamarbete med artisten. I helgen meddelade även dryckesjätten Anheuser-Busch att de drar tillbaka Travis Scotts hard seltzer-varumärke Cacti, detta ett knappt år efter att det lanserats.

”Efter noggrann utvärdering har vi beslutat oss för att stoppa all produktion och varumärkesutveckling av Cacti. Vi är övertygade om att våra kunder förstår och respekterar det beslutet.” säger en icke namngiven talesperson från Anheuser-Busch.

Peloton svarar på Sex and the city-avsnittet med blixtkampanj

Förra veckan släpptes en ny säsong av klassiska ”Sex and the city” på HBO. I ett av avsnitten dör en av karaktärerna, ”Mr. Big”, efter ett hårt träningspass på sin träningscykel från varumärket Peloton. Och redan nu har Peloton svarat på händelsen i form av en blixtkampanj. I kampanjen har ”Mr. Big”-skådespelaren Chris Noth och Jess King, som i serien spelar Peloton-instruktören, ha en romantisk kväll framför brasan när de beslutar sig för att ta en till tur på sina Peloton-cyklar. ”Lifes too short not to” säger Noth i en blinkning till händelseutvecklingen i serien. Den faktiska dödsorsaken för Mr. Big är hjärtattack, och i kampanjen påminner Peloton om att träning faktiskt hjälper förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Kampanjen sattes ihop på mindre än 48 timmar. 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Mark Ritsons favoritkampanj från året som gått

I fredags utsåg den inflytelserike marknadsföringsprofessorn Mark Ritson sin favoritkampanj från året som gått. Utmärkelsen gick till det Mars-ägda kattmatsvarumärket Shebas kampanj ”4. AM Stories”. I kampanjen har byrån AMV BBDO utgått från insikten om att många katter väcker sina ägare om natten. Kampanjen består av innehåll som ska få ägarna att somna igen, istället för att fastna på något som håller dem fortsatt vakna. På bara fyra dagar lyckades filmen skrapa ihop hela 8 miljoner visningar. 

”Från den ursprungliga insikten till den smarta användningen av Youtube till det kreativa utförandet – det här är en fantastisk kampanj. Den sticker ut och är en potentiellt fem timmar lång varumärkestouchpoint. Det är kort och gott fantastisk marknadsföring.” skriver Ritson i sitt omdöme.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

 

 

 

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.