Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Morgonsvepet

Coronakrisen: Så slår viruset mot handeln enligt ny rapport

Publicerad: 13 mars 2020, 07:37

HUI Research sänker BNP-prognos.

Foto: GettyImages

Så drabbas handeln av virusets framfart, reklam stoppas efter coronapanik och Margaux Dietz höll coronasändning. Det är några av rubrikerna i fredagsvepet.


Ämnen i artikeln:

NorwegianHUICoronavirusetScandic HotelsMargaux DietzReklamMorgonsvepet

Flygbolag, hotell, gymkedjor, nattklubbar, eventbolag. Alla drabbas hårt av coronavirusets framfart. Wall Street hade igår sin mörkaste dag sedan 1987. Scandic varslar 2 000 anställda – halva arbetsstyrkan i Sverige. Norwegian ställer in tusentals flighter och gör massuppsägningar. Det pågår en smittspridning i ekonomin, och det är något som HUI Research tar fasta på i sin rapport om detaljhandeln.

En lågkonjunktur kommer nu allt närmare. HUI tror på en svag utveckling under det första halvåret 2020 och reviderar ner sin BNP-prognos från 1,2 procent till 0,5. Detta till följd av försämrade globala utsikter som påverkar export och investeringar. Detaljhandeln skyddas till viss del på grund av att hushållen har en del att ge. Dagligvaruhandeln och e-handeln skyddas till en början om konsumenter håller sig inne.

– En sänkt prognos för handelns utveckling 2020 är naturlig eftersom coronaviruset sänker konjunkturen och hushållens framtidstro samtidigt som handeln drabbas av sourcingproblem och färre besök till butikerna. Även bemanningen kan påverkas för en del företag. Möjligtvis kan handelns nedgång dämpas av att hushåll som inte reser eller besöker restauranger istället konsumerar handelsvaror, säger Jonas Arnberg, vd för HUI Research i en kommentar.

Så här ser siffrorna ut, tidigare prognoser inom parantes:

Källa: Hui Research

KFC stoppar reklam med slick på fingrarna efter coronakritik
”It’s good”, säger huvudrollsinnehavaren och slickar sig om fingrarna efter att ha ätit KFC:s kyckling. Nej, det här går inte hem under coronatider, då handtvätt är otroligt viktigt. KFC stoppar därför reklamen efter att ha fått in över 150 klagomål i Storbritannien. Förutom att stoppa tv-annonseringen tar man också ner utomhusreklam och annan content i serien. Även Hershey’s har dragit tillbaka reklam som involverar kramar och handslag.

Techbolagen tappade 400 miljarder dollar i värde – på en dag
Apple, Facebook, Alphabet, Amazon och Microsoft tappade ett värde av 416 miljarder dollar bara under torsdagen till följd av corona, vilket motsvarar drygt 4 050 miljarder kronor. Apple och Microsoft var de största förlorarna procentuellt sett, med en minskning med 9,88 procent respektive 9,48 procent på börsen. Investerare är nu djupt oroade över hur mycket konsumenter och företag kommer sluta spendera om ekonomin försämras. Apple varnade redan i februari att de inte kommer möta prognosen för andra kvartalet.

Pornhub delar ut gratis prenumerationer i Italien
Italien är under karantän – då delar porrsajten Pornhub ut gratis prenumerationer till befolkningen. Erbjudandet gäller hela mars, skriver The Next Web. Pornhub donerar också en försäljningen från Modelhub, en systersajt som hjälper producenter sälja content, till lokala sjukhus. Italienare som lämnar sina hem riskerar böter.

Margaux Dietz hade coronasändning
Influencern Margaux Dietz är bland annat känd för att ha intervjuat samtliga partiledare inför riksdagsvalet i ”Partitempen”. Igår livesände hon från Folkhälsomyndighetens presskonferens om coronaviruset för sina tusentals följare. Syftet var att använda Instagram och Youtube för att sprida samhällsinformation. Bland annat kunde hennes tusentals följare ställa frågor direkt till Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog. ”Det cirkulerar många rykten och felaktigheter kring Coronaviruset och hur man bör hantera det på sociala medier, och jag har själv svårt att i det forumet hitta korrekt information. Då jag vet att många av mina följare inte följer traditionell media ville jag ta tillfället i akt att sprida Folkhälsomyndighetens egen information i mina kanaler”, säger hon själv i ett pressmeddelande. Idag presenteras delar av presskonferensen på influencerns Youtubekanal.

Corona kostar amerikanska annonsindustrin miljarder
Sportevenemang och livekonserter ställs in och konsumenter spenderar mindre i butik. Analysfirman MoffettNathanson säger till Reuters att annonsindustrin i USA kan komma att förlora 26 miljarder dollar, eller se en nedgång på 10,6 procent i år. Livesport har alltid lockat stor publik till tv, men kommer nu gå igenom en härdsmälta. Nedgången kommer troligtvis synas tydligt på den digitala marknaden hos Google och Facebook där investeringarna är lättare att anpassa, vilket kommer följas av traditionell tv.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.