Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Morgonsvepet

Domstolens beslut: Nu förbjuds Zytomierskas marknadsföring av fiskolja

Publicerad: 12 juni 2020, 06:15

Katrin Zytomierska stämdes av KO i april.

Patent- och marknadsdomstolen har förbjudit Katrin Zytomierska att marknadsföra sin fiskolja i väntan på rättegång, Isabella Löwengrip startar nytt bolag efter kraschen och annonsörer blockar Black Lives Matter-ord. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Isabella LöwengripKatrin ZytomierskaTwitterBlack Lives MatterFox News

Det var i början på våren som Katrin Zytomierska la ut ett inlägg på Instagram där hon marknadsförde fiskoljan, som tagits fram av det egna bolaget Clean Eating. Marknadsföringen gick ut på att fiskoljan kunde stärka immunförsvaret med tanke på coronaviruset.

”Timingen kunde inte varit mer perfekt. I tider som dessa med ett läbbigt Corona-virus är det ännu viktigare än vanligt att boosta och stärka sitt immunförsvar”, skrev Katrin Zytomierska i det numer borttagna inlägget.

Det fick Konsumentverket (KO) att stämma influencern. Nu lägger Patent- och marknadsdomstolen ett så kallat interimistiskt förbud, alltså ett förbud som ligger i väntan på dom, på Katrin Zytomierskas marknadsföring av fiskoljan. Om hon bryter mot förbudet riskerar hon en  och en halv miljon kronor i böter.

”Jag respekterar deras beslut och förhåller mig till det. Jag har aldrig haft någon avsikt att förmedla felaktig eller vilseledande information”, skriver Katrin Zytomierska i ett sms till Expressen. 

Twitter tar krafttag mot botar – raderar desinformationskonton
170 000 konton på Twitter är numera raderade. Det skedde på grund av att dessa konton har haft koppling till olika kinesiska statssponsrade desinformationskampanjer. Alla dessa konton har på ett eller annat sätt postat inlägg om coronapandemin, protesterna i Hongkong och polisvåldet i USA. Av dessa 170 000 konton har 23750 varit så kallade ”kärnkonton” och 150 000 ”förstärkningskonton.” Det skriver The New York Times.

Efter krisen: Isabella Löwengrip startar nytt bolag
Influencern Isabella Löwengrips liv har varit en följetång det senaste året. Det började med sommarpratet i fjol, där hon tog farväl till Sverige för att prova lyckan på andra sidan Atlanten. Men efter bara några månader var hon tillbaka och sedan kraschade hennes bolagsimperium fullständigt. Annonsörer har till viss del flytt och Isabella Löwengrip har enligt egen utsago behandlats med elchocker för sin depression. Hon har dessutom sagt i intervjuer att hon ska vila i ett år. Men nu tycks den mörka tiden vara förbi. I en intervju med Expressen berättar Isabella Löwengrip att hon håller på med ett nytt bolagsbygge. Hon har återhämtat sig och det är nu dags att börja om, menar hon.

– Det är en ny produkt som jag länge har saknat på marknaden och nu får jag möjlighet att förverkliga den drömmen, säger Isabella Löwengrip till Expressen.

Annonsörer flyr efter Black Lives Matter-kommentar
Walt Disney, Papa John’s och T-Mobile i USA har valt att dra tillbaka sina annonser från programmet Tucker Carlson Tonight som går i Fox News. Detta efter ett kontroversiellt uttalande om Black Lives Matter-rörelsen som har fått kritik.

– Den här rörelsen kan vara många olika saker. Men den handlar definitivt inte om svarta liv. Och kom ihåg att de kommer komma jagandes efter dig, sa han i programmet, skriver Adage.

Annonsörer blockar Black Lives Matter-material
Just nu finns det mer nyheter om polisvåld och rasism än någonsin tidigare, men många annonsörer väljer att inte vilja associeras med dessa teman när de annonserar online. Just nu är det många som uppdaterar sina blocklistor med Black Lives Matter-ord, där vissa av orden är ”svarta människor”, ”George Floyd” och ”BLM”. Det skriver Adage.

 

Yasmine Winberg

Chefredaktör och ansvarig utgivare

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News