Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Morgonsvepet

Efter bojkotterna – Facebook tillsätter chef med ansvar för medborgerliga rättigheter

Publicerad: 12 januari 2021, 06:53

Pixabay

Amazon plockar bort produkter som marknadsför QAnon, Angela Merkel kritisk till sociala mediers bannlysning av Trump och Roy Austin får den nyskapade rollen som chef med ansvar för frågor om medborgerliga rättigheter på Facebook. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

FacebookDonald TrumpJoe BidenAmazonAngela MerkelAppleBlack Lives MatterBarack Obama

I samband med Black Lives Matter-protesterna i somras drabbades Facebook av en massiv bojkott från annonsörer, däribland globala jättar som Unilever och Coca-Cola, på grund av sitt sätt att hantera hot och hat på plattformen. Med det som bakgrund har Facebook nu valt att tillsätta en nyskapad chefsroll med ansvar för frågor som rör medborgerliga rättigheter. Det skriver Adage. Rollen går till Roy Austin, tidigare expert inom Barack Obamas administration. Syftet med den nya rollen är att öka den interna förståelsen gällande marginaliserade grupper. 

Människorättsorganisationer har sedan bojkotten i somras satt press på Facebook att tillföra den här typen av ledande kompetens inom företaget. Förändringen kommer bara cirka en vecka efter att världen skakades av stormningen av Kapitolium i Washington D.C, en händelse som delvis initierades av hatfull retorik i sociala medier. 

LÄS MER: Positionering ”good guy” – så har Facebook tvingats tvätta sitt varumärke inför presidentvalet

Facebook tar bort Trumps ”stoppa stölden”-budskap
Samtidigt kommer nyheten att Facebook, som en del av förberedelsearbetet inför att Joe Biden svärs in som USA:s president den 20 januari, raderar material som innehåller Donald Trumps slagord ”Stop the steal” – ”stoppa stölden” – från alla sina plattformar. Det meddelar Facebook i ett pressmeddelande, och hänvisar till att innehållet bryter mot företagets policy mot ”koordinerat skadligt beteende”.

Amazon plockar bort produkter med koppling till QAnon
Med bakgrund av att QAnon-anhängare utgjorde en stor del av de som deltog i stormningen av Kapitolium förra veckan har Amazon beslutat att radera produkter som marknadsför konspirationsteorin, skriver New York Times. Beslutet kommer strax efter att e-handelsjätten valt att förbjuda Parler, som beskrivs som en av Donald Trumps nya favoritplattformar, från att använda deras servrar. Enligt New York Times gick det fortfarande att hitta flaggor, skjortor, hattar och andra varor, liksom böcker som förespråkar QAnon, på Amazons sajt under måndagen. Enligt Amazon kan det ta flera dagar att radera föremålen. 

Angela Merkel kritisk till Trumps avstängning
Efter de våldsamma protesterna i USA har president Donald Trump stängts av från Facebook och Twitter på obestämd framtid. De sociala mediernas beslut har både hyllats och kritiserats. Någon som nu ansluter till skaran av kritiker är Tyskland förbundskansler Angela Merkel, skriver Di. Hon anser att det inte åligger sociala mediebolag att besluta om folkvalda politikers vara eller icke-vara på plattformar. 

”Förbundskanslern anser att blockeringen av konton tillhörande en demokratiskt vald president är problematisk”, sade Merkels talesperson Steffen Seibert i ett uttalande.

Uppgifter: Apple öppnar kontor i Göteborg
Apple har enligt uppgifter till Fastighetssverige hyrt 500 kvadratmeter kontorslokaler på Stora Nygatan innanför vallgraven, en prestigefylld adress ett par stenkast från Drottningtorget i Göteborg. Enligt uppgifterna ska syftet vara att ägna sig åt produktutveckling. Apples presstjänst skriver till DN att Apple inte har någon kommentar till uppgifterna om etablering i Göteborg. Inte heller SEB Trygg Liv, som äger fastigheten, eller Novi Real Estate, som hyr ut lokalen, ville kommentera uppgifterna under måndagen. 

 

 

Amanda Törner (tjänstledig)

Reporter

amanda.torner@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.