Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Morgonsvepet

Efter upproret i sociala medier: Arbetsmiljön på Na-kd kritiseras på flera punkter

Publicerad: 25 mars 2021, 07:30

Arbetsmiljöverket har granskat missförhållandena på Na-kd, H&M i blåsväder i Kina och MTG får ny storägare. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Na-kdTwitterH&MMTG

Allt började med att influencern Rodja Pazooki skrev på Instagram om de fåliga arbetsvillkoren för praktikanter på e-handelsbolaget Na-kd. Resumé var ett av flera medier som rapporterade om vittnesmålen. Missförhållandena på bolaget gjorde att Arbetsmiljöverket inledde en granskning efter 99 anmälningar. Nu rapporterar SvD att myndighetens genomlysning visar att arbetsmiljön brister på fyra punkter bland annat att bolaget inte har kontroll över arbetad tid och dokumenterar inte hur mycket övertid de anställda arbetar.


LÄS MER: Experterna om upproret mot Na-kd

LÄS MER: Anställda uppmanades skriva på lojalitetsklausul – ska inte prata kränkande om Na-kd

Twitters blockering av Trump får hård kritik – av Bernie Sanders
Efter stormningen av kongressen portade Twitter Donald Trump, ett beslut som bland annat försvarats av grundaren Jack Dorsey. Nu kritiseras manövern av en av Donald Trumps främsta belackare. I New York Times podcast ”The Ezra Klein Show” säger den demokraten Bernie Sanders att Twitters agerande är ett möjligt hot mot yttrandefriheten. 

– Den gången var det Donald Trump som portades, i morgon kan det vara någon annan med helt andra åsikter, säger Bernie Sanders i podden.

Kina kastar ut H&M:s app efter kritik
H&M:s appar för kundtjänst och e-handel har stoppats i Kina. Kommunistpartiet införde blockeringen efter ett uttalande på klädjättens hemsida där förklarade att de inte köper in bomull från Xinjiang på grund av oro över tvångsarbete i provinsens bomullsindustri. Uttalandet publicerades under förra året och är numera borttaget, rapporterar Techcrunch. Det var en det kommunistiska partiets ungdomssektion som först anklagade H&M för ryktesspridning i ett inlägg på sociala medie-plattformen Weibo som fick 383 000 gilla-markeringar på en dag. Flera återförsäljare i landet har stoppat försäljningen av H&M, en marknad som är H&M:s fjärde största marknad med en försäljning som uppgick till 9,7 miljarder kronor unders senaste räkenskapsåret.  

MTG förvärvar speljätte för 1,2 miljarder och tar in ny storägare
Kort efter att MTG utökat sitt ägande i tyska Innogames och köpt Hutch games köper MTG det nya zeeländska spelbolaget Ninja Kiwi för 1,2 miljarder kronor. Den svenska mediekoncernen avser också att genomföra en riktad emission på 1,1 miljarder kronor där amerikanska Atairos garanterar 550 miljoner kronor. Riskkapitalbolaget blir därmed en ny storägare i MTG.

Snart kan Twitter få reaktionssymboler
Twitter öppnar för att lansera reaktionssymboler i likhet med Facebook och Linkedin, rapporterar Techcrunch. Under mars har plattformen bett flera Twitteranvändare att komma med synpunkter på emojiliknande reaktionssymboler. Till sajten säger en talesperson för bolaget att de letar efter nya sätt för användarna att reagera på Twitter-konversationer. 

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Na-kdTwitterH&MMTG

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.