Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Morgonsvepet

Ex-anställd attackerar Facebook: ”Uppmuntrar hat för vinst”

Publicerad: 4 oktober 2021, 06:34

Facebook är i blåsväder.

Foto: GettyImages

Facebook vet att man orsakar skada enligt tidigare anställd, Donald Trump tar hjälp av domare för att få tillbaka sitt Twitterkonto och kvinnor rasar mot bröstförstoringssponsor i schack. Välkomna till måndagssvepet.


Ämnen i artikeln:

Morgonsvepet

Det har stormat kring Facebook de senaste veckorna. Detta sedan Wall Street Journal gjort flera avslöjanden, bland annat hur Instagram ger tonåringar en skev kroppsuppfattning. Research som mörkats. Nu kliver en visselblåsare fram i ljuset, det är den ex-anställda Frances Haugen som har arbetat 15 år på olika sociala medier som Google, Pinterest och fram till maj i år, på Facebook.

Hon säger i CBS program 60 minutes att Facebook har systematiska problem med plattformens rankningsalgoritm vilket lett till att argt innehåll ökar på plattformen. Detta började 2018 när man förändrade hela algoritmen. Denna algoritm syftade till att lyfta upp ”meningsfullt innehåll”, men vad som hände är att innehåll med skräck och hat får bäst engagemang. Enligt Haugen så lyckas Facebook bara ta hand om tre och fem procent av allt hatiskt innehåll, samtidigt som man säger att de plockar bort 94 procent. Hon säger också att Facebook har en stor del i det polariserade politiska klimatet. Techplattformens policychef Nick Clegg slog ifrån sig alla påståendena redan på förhand i en intervju i CNN.

Frances Haugen kommer att vittna framför senaten denna vecka.

Trump kräver att få tillbaka sitt Twitter-konto
USA:s förre president Donald Trump tar nu hjälp av en domare i Florida för att få tillbaka sitt Twitterkonto. Kontot stängdes ner i januari då Trump gick emot Twitters riktlinjer mot att glorifiera våld. Detta var i samma veva som Kapitolium stormades av Trump-anhängare. Trump säger nu att Twitters makt är farlig och ett hot mot demokratin. Twitter själva har inte kommenterat tilltaget. Innan kontot stängdes ner hade Trump 88 miljoner följare på plattformen.

Schackförbundet sponsras av bröstförstoringsfirma – kvinnorna rasar
2022 har deklarerats ”kvinnliga schackspelares år” av Internationella schackförbundet Fide. Då drar man in ett stort avtal – med ett bröstförstoringsföreatag. Tilltaget har skapat känslor och beskrivs på schacksajten Lichess som ”sexistiskt” och ”äckligt”. En kvinnlig spelare som The Guardian har pratat med kallar den ”förnedrande”. Enligt Fide har avtalet, som är det största hittills, diskuterats i styrelsen och på andra ställen där kvinnor är representerade.

Influencers sålde kopior – når överenskommelse med Amazon
Två influencers, Kelly Fitzpatrick and Sabrina Kelly-Krejci, som sålt fejkade lyxprodukter med hjälp av Amazons tredjepartsförsäljare på Instagram och Tiktok, har nu nått en överenskommelse med Amazon. De arbetade med nästan ett dussin tredjepartssäljare för att få ut sina varor och marknadsförde dem flitigt på Amazon. Köp- och säljplattformen kommer nu att donera pengarna från fallet till välgörenhet och har bestämt att kvinnorna inte längre får annonserna eller sälja några produkter via Amazon.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Ämnen i artikeln:

Morgonsvepet

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.