Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Morgonsvepet

Förlaget pudlar efter Margaux Dietz barnbok

Publicerad: 27 november 2020, 07:27

Förlaget ber om ursäkt efter att Margaux Dietz bok om resa till Sydafrika inte innehöll svarta personer, Konsumentverket skärper tillsynen under Black Friday och rapport slår fast att branschen måste göra mer för klimatet. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Margaux DietzKonsumentverketAmazonBlack Friday

Förlaget tvingas efter Dietz barnbok
Den senaste veckan influencern Margaux Dietz kritiserats för sin barnbok ”Arnold reser till Sydafrika” eftersom inte en enda svart person är med i boken, detta trots att den utspelar sig  Sydafrika. Nu väljer förlaget som har gett ut boken, Bookmark att be om ursäkt.

– Processen med att ge ut denna bok borde ha gjorts med större omtanke om viktiga frågor som representation och vithetsnormer, skriver Claes Ericson på Bookmark förlag till GP.

Margaux Dietz har tidigare svarat på kritken med att det hela är ett missförstånd, då de enda som är med i boken är hennes närmsta familj.


Konsumentverket varnar för falska reor
I samband med Black Friday skärper Konsumentverket tillsynen för att avslöja företag som fuskar med rean. Manipulationen sker genom att företagen höjer priserna stegvis under hösten för att prisskillnaden ska uppfattas som större när erbjudandet presenteras. Företag som tidigare har uppmärksammats för detta tillvägagångssätt är bland annat Jollyroom, Sportamore och Intersport, det sistnämnda företaget fick ett vite på 2 miljoner kronor. Det rapporterar TT.

Rapport: Reklambranschen måste göra mer för att tackla klimatkrisen
En ny rapport från tankesmedjan New Weather Institute och välgörenhetsorganisationen We are Possible har inför Black Friday undersökt hur reklam indirekt bidrar till klimatförändringar och den ekologiska nödsituationen. Rapporten föreslår en tydligare praxis inom reklambranschen sett till hur budskapen främjar konsumism och materialism samt driver försäljning av bensindrivna fordon, nötkött, tobak och flygresor. Det rapporterar The Guardian.  

Anställda protesterar mot Amazon under Black Friday
Amazons anställda i 15 länder planerar att genomföra en samlad protest mot företaget under Black Friday. Det rapporterar Vice. Högre lön, högre säkerhet och fackliga rättigheter står på medarbetarnas agenda. Bland länderna märks USA, Storbritannien, Mexiko, Brasilien, Indien, Australien, Filippinerna och Tyskland där hela 3000 planerar att protestera. Under de senare åren har anställda på olika marknader rapporterat om missförhållanden på Amazon och protesterat mot företaget.

Disney säger upp 32 000 anställda
Till av konsekvenser covid-19 har Disney tidigare aviserat att de ska  säga upp 28 000 anställda. Nu ökar uppsägningarna till att gälla 32 000 personer som måste lämna sina arbetsplatser under våren 2021, det skriver tidningen Variety. Främst drabbar beslutet anställda på företagets nöjesparker samt för de som jobbar med Disneys upplevelser och produkter.

 

 

 

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.