Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Morgonsvepet

Gör anti-Trump reklam efter avhoppet – så brände Bloomberg fem miljarder

Publicerad: 6 mars 2020, 07:53

Miljardären Michael Bloomberg har varit generös med sin kampanj inte minst mot de som jobbar för honom, Youtube gör coronavideor reklamfria och Apple börjar tillåta reklam i notisfältet. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Presidentvalet 2020

Michael Bloomberg tillkännagav att han hoppar av sin kandidatur under onsdagen. 36 timmar efter att ha släckt ner sin påkostade kampanj lanserade han en digital annons riktat mot Donald Trump. Filmen visar en blandning av klipp från flera populära filmer som ”Star Wars och Mean Girls”. Det rapporterar Politico. Annonsen är en av många som väntas komma från Bloomberg-lägret i insatser för att hindra att Donald Trump blir återvald. Därmed kommer den tidigare borgmästaren, entreprenören och miljardärens pengarullning att fortsätta trots att han själv har hoppat av presidentracet.

Business Insider har gjort en sammanställning över kostnaderna för Michael Bloombergs kampanj. Som mest jobbade 2000 människor för Michael Bloomberg, 400 av dessa från hans kontor i New York. Dessa kommer att få betalt fram till sommaren eller till november. Kampanjen rekryterade också ett team av mikro-influencers för att producera innehåll i sociala medier, bland annat förklarande memes.

Mest generös kanske miljadären har varit mot sina kampanjarbetare. De som organiserade dörrknackningen fick en ingångslön på 72 000 dollar enligt New York Times, vilket är nästan de dubbla av vad de andra demokratiska kandidaterna erbjuder motsvarande funktioner. Vissa av dörrknackarna fick 6000 dollar i månaden, samtidigt som knacka dörr hos vissa kandidater innebär volontärarbete. 

Michael Bloomberg som är den rikaste personen någonsin att kandidera till USA:s president har spenderat över 500 miljoner dollar på sin kampanj, motsvarande 4,7 miljarder kronor. Enligt New York Times har 70 procent av budgeten investerats i reklam. Enligt Business Insider investerade han 250 miljoner dollar på reklam i Super Tuesday-staterna, men lyckades endast ta hem Amerikanska Samoa.

Enligt The Times fick kampanjarbetarna fri pizza och öl under arbetet. Kampanjen spenderade miljonbelopp på interna events. Frikostigheten innebar också att Bloombergs supporters fick gratis merchendise och de som kom till kampanjmötena fick gratis mat.

… och Facebook väljer att ta bort Trump-annonser
Facebook kommer att radera ett antal kampanjannonser för Donald Trump, som bedöms strida mot det sociala nätverkets annonspolicy och är vilseledande. Många bedömare anser att beslutet visar att Facebook har ändrat inställning i frågan om politiska annonser. Tidigare har it-jätten fått kritik för att man valt att inte granska annonser med politiskt innehåll.

Youtube tar bort reklam från innehåll om coronaviruset
Youtube gjort innehåll om känsliga ämnen reklamfria. Filmer som visar hur människor mister livet är kvar på plattformen, men innehållsskaparna kan inte tjäna pengar på dem. Nu kategoriserar Youtube coronaviruset till den typen av innehåll. I ett uttalande säger plattformen att de gör åtgärden för att skydda annonsörerna. Det skriver The Verge.

Facebook stänger kontor efter coronasmitta
Facebook har valt att stänga ner ett kontor i Seattle sedan en konsult som har varit på besök visat sig ha smittats av det nya coronaviruset. Det uppger Sky News. Personalen kommer att få jobba hemifrån månaden ut.  De anställda fick beskedet under onsdagen, konsulten ska ha besökt kontoret den 21 februari.

Apple börjar tillåta reklam i notisfältet
Under onsdagen gjorde Apple en uppdatering av reglerna i sin guide för utvecklare av iOS 13. I samband med detta börjar företaget tillåta pushnotiser med reklaminnehåll, men bara om användare godkänner det. Företaget uppskattar att 77 procent av alla Apple-enheter som kommit ut på marknaden de senaste fyra åren har iOS 13. Det skriver 9to5mac.com

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Presidentvalet 2020

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.