Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Morgonsvepet

Greenpeace anmäler Preem till KO: ”Systematisk greenwashing”

Publicerad: 3 juni 2020, 06:20

Gustav Martner, nordisk kreativ chef på Greenpeace.

Foto: Greenpeace

Greenpeace anklagar Preem för greenwashing och anmäler till KO, Mark Zuckerberg får kritik av medborgarrättsorganisationer och debatterade podden Della Q får en uppföljare. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

PreemGreenpeaceGustav MartnerFacebookMark ZuckerbergTwitterDonald Trump

Greenpeace väljer att anmäla Preem till Konsumentombudsmannen (KO) för den native-kampanj som oljebolaget genomfört för att möta kritiken mot det omtalade utbyggnaden av oljeraffinaderiet i Lysekil. I ett pressmeddelande kallar miljöorganisationen Preems kampanj för ”systematiskt vilseledande” och kräver att KO Cecilia Tisell stoppar den.

– Preem bedriver en omfattande och systematisk greenwashing. Deras reklamkampanj strider mot god marknadsföringssed och bryter mot marknadsföringslagen på en mängd punkter. Därför anmäler vi Preem till Reklamombudsmannen och Konsumentverket och kräver att Cecilia Tisell omedelbart stoppar Preems greenwashing, säger Gustav Martner, kreativ chef för Greenpeace i Norden, i pressmeddelandet. 

Enligt pressmeddelandet är Preems reklamkampanj ett av de värsta exemplen på greenwashing han sett i Sverige.

– När vi började granska i detalj hur mycket Preem medvetet grönmålat, försökt förstärka konflikter mellan olika grupper i samhället och till och med anspelat på människors rädslor för krig blev jag chockad. Att ett företag har mage att göra så här och att ansvariga myndigheter inte stoppat dem är inte värdigt vår demokrati, fortsätter Gustav Martner. 

Ulrika Fager, chef för kommunikation och public affairs på Preem, säger till SVT Nyheter att man köpt native-artiklarna för att nå ut med en mer fördjupad information om sina framtidsplaner.

– Det är ett sätt att utveckla mer omfattande texter än i en kortfattad annons. 

Resumé har tidigare rapporterat om turerna kring native-satsningen, som bland annat gått i Expressen och Dagens Nyheter. Den har redan lett till att Energimyndigheten JO-anmälts då en av cheferna inom myndigheten låtit sig intervjuas som expert inom kampanjen och i början av maj stod det klart att de fyra native-artiklar som Preem gått med i Lysekilsposten fällts av Reklamombudsmannen (RO) för otillräcklig reklammärkning. Både tidningen och annonsören har i sina svar motsatt sig anklagelserna.

Mark Zuckerberg får kritik av medborgarrättsledare över Trump-post
När president Donald Trump i förra veckan i en tweet kallade de som demonstrerar mot rasism och polisvåld mot svarta i USA för ”ligister” och antydde ett hot om att ta till våld mot demostranterna, beslutade Twitter att inlägget stred mot deras policy och valde att ta bort det. På Facebook fick dock inlägget ligga kvar, vilket fick flera Facebookanställda att vägra jobba under måndagen och göra en virtuell variant på en så kallad walkout, där man lämnar sin arbetsplats för att demonstrera mot något man inte håller med om hos arbetsgivaren. Nu får Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg svidande kritik från ledarna för de tre medborgarrättsorganisationerna Leadership Conference on Civil and Human Rights, NAACP Legal Defense and Educational Fund och Color of Change, som hade ett möte med Zuckerberg och Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg tidigare i veckan. Det skriver The Guardian.

– Vi är besvikna och bedrövade av Marks obegripliga förklaringar till att tillåta Trumps poster att förbli kvar, säger Vanita Gupta, Sherrilyn Ifill och Rashad Robison i ett uttalande. 

Della Q får uppföljare
När podden Della Q lanserades sommaren 2018 fick den snabbt uppmärksamhet på kultursidorna för sin frispråkighet. Podden lämnade Perfect Day våren 2019 och har sedan dess varit exklusiv på Spotiyfs plattform. 2018 belönades Della Q med Stockhomspriset i kategorion Årets Media och förra året tog de hem Radioakademins pris Guldörat. Under våren gick podden i graven efter flera omskrivna konfilkter bland medlemmarna Anna Björklund, Moa Wallin och Bianca Meyer. Nu står det klart att Della Q får en uppföljare i form av Café Q. Podden kommer drivas av Anna Björklund och ska enligt ett pressmeddelande vara en ”samtalspodd som besvarar de lite mer eviga frågorna”. Bland gästerna kommer det finnas både kulturpersonligheter, experter och entreprenörer. 

Dejtingapp tar bort ”etnicitetsfilter”
En uppsjö varumärken har på olika sätt gått ut och visat sitt stöd till Black Lives Matter-rörelsen efter George Floyds död till följd av ett brutalt polisingripande. Dejtingappen Grindr väljer nu att ta bort det kontroversiella ”etnicitetsfilter” som till en månatlig kostnad låter användare sortera potentiella partners baserat på bland annat etnicitet, längd, vikt och andra egenskaper. Filtret har fått särskilt stor kritik sedan Grindr för några dagar sedan gick ut på Twitter och ställde sig bakom Black Lives Matter-rörelsen. Många menade att företagets ställningstagande blev ihåligt i förhållande till etnicitetsfiltret, skriver The Guardian

LÄS MER: Varumärkens aktivism ifrågasätts: ”Få bottnar i ställningstagandena”

Australisk domstol: Mediebolagen ansvariga för kränkande kommentarer i sociala medier
Högsta domstolen i den australiska staten New South Wales har i ett domslut fastslagit att det är mediebolagen som bär ansvaret när personer publicerar kränkande kommentarer i kommentarsfält i anslutning till det innehåll som medierna publicerar på Facebook, skriver The Drum. Domslutet lutar sig mot att det är publicisterna som ”uppmuntrar och underlättar” kommentarer som kan ses av andra Facebookanvändare. Det innebär att dessa mediebolag bör ses som publicister av innehållet och hållas ansvariga för det, enligt domslutet.

Amanda Törner (tjänstledig)

Reporter

amanda.torner@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.