Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Morgonsvepet

Här är branscherna som går mot strömmen i Sverige – vinnare under coronapandemin

Publicerad: 17 augusti 2020, 06:29

Svenskarna fixar hemma och sportar – kategorierna som har ökat försäljningen under andra kvartalet, reklamjättar börjar anställa mångfaldschefer och Googles annonsplattform blockerar artiklar om rasism. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Svensk HandelFörsäljningCoronavirusetWPPIPGGoogleRasism

När många kategorier blöder i samband med coronapandemin finns det ett antal, branscher där försäljningen har ökat till följd av att en stor del av den svenska befolkningen har stannat hemma mer än vanligt. Vinnarna utgörs i första hand av järn- och bygghandeln (+ 20 procent), sport och fritid (11 procent) samt heminredning (10,4 procent. Det visar siffror som branschorganisationen Svensk handel sammanställt från Statistiska centralbyrån under andra kvartalet 2020. Det rapporterar SVT.

Holdingbolag som WPP och IPG börjar anställa igen
Reklambyråer världen över har gjort sig av med tusentals tjänster i samband sedan utbrottet av det nya coronaviruset i februari-mars. Nu börjar holdingbolagen, som också har gjort omfattande sparpaket under andra kvartalet, anställa igen. Business Insider rapporterar och det främst är inom områden som hälsa och precision marketing. En annan trend är att flera stora spelare såsom Omnicom, Goodby Silverstein and Partners och IPG's Hill Holliday på senare tid har rullat ut rekryteringskampanjer för att hitta en ”chief diversity officer” i linje med den debatt i kommunikationsbranshcen som har uppstått i kölvattnet av  våren och den tidiga sommarens antirasistiska protestvåg.

Googles annonsplattform blockerar artiklar om rasism
Under de senaste veckorna har flera publicister uppmärksammat hur Google demonetariserat artiklar som berör ämnet rasism med hänvisning till sin policy kring ”farligt” eller ”nedsättande” innehåll, det rapporterar Slate som själva uppmärksammade händelsen när tio av sajtens artiklar hade blivit blockerade av Google. I nätjättens strävan för att skydda annonsörer mot stötande innehåll, en fråga där plattformen varit starkt kritiserad de senaste åren, har förklarande artiklar om medborgarrättsrörelsen och HBTQI-rörelsen blivit sorterade under samma klassificering som rasistiskt och homofobiskt innehåll.

Handeln alltmer positiv – men stor osäkerhet kring jobben
Framtidstron för aktörer inom den inhemska butikshandeln går i fortsatt positiv riktning under augusti. Det visar Handelsbarometern från Svensk Handel. Framtidsindikatorn steg till 85,7, jämfört med 81,2 i juli. Osäkerheten kring coronapandemin påverkar arbetsmarknaden kvarstår alltjämt och förväntningarna på antalet anställda framöver är lägre än förväntningarna på försäljningen. Det rapporterar TT.

Facebook Messenger integreras med Instagram
Facebook har tidigare gått ut med att de planerar en integrering av sina olika meddelandeplattformar. Nu rapporterar flera Instagramanvändare att appen fått en uppdatering som gör att de inom kort kommer att kunna ta emot och skicka Facebook Messenger-meddelanden i den. Det är dock oklart när uppdateringen kommer att ske. 

 

 

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.